x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru O tânără actriţă cu Marele Premiu "Ştefan Iordache"

O tânără actriţă cu Marele Premiu "Ştefan Iordache"

de Maria Sârbu    |    04 Sep 2011   •   21:00
O tânără actriţă cu Marele Premiu "Ştefan Iordache"

Gala Tanarului Actor "HOP" organizata de UNITER la Mangalia, intre 31 august si 3 septembrie, a adus in fata juriului si a publicului actrite si actori din promotiile ulti­mi­­lor cinci ani, care au binevoit sa se confrunte. Cei selectati au ab­sol­vit facultati de teatru fie la universi­tati de stat, fie la universitati parti­cu­lare: 20 au concurat la sectiunea In­dividual, dar 15 au fost interpreti in patru spectacole de la sectiunea Grup.

Juriul a acordat premiile tradi­tio­nale si Marele Premiu "Stefan Ior­dache", instituit, cu aceasta titu­la­tura, la editia care s-a incheiat sambata seara. Doi ani la rand nu­me­le marelui artist "a insotit" Premiul pentru cel mai bun actor. Din acest an, Marele Premiu "Stefan Iordache" il poate obtine orice concurent; in 2011 a intrat in posesia Dia­nei Croitoru, distinctia fiind de­cer­nata de amfitrionul evenimentu­lui, Cornel Todea (foto). Premiul pentru cel mai bun spectacol l-a obtinut "The H(eden) Garden"; Premiul pentru cel mai bun actor a revenit lui Andrei-George Gherghe, iar Premiul pentru cea mai buna actrita, Stefaniei Dumitru. Premiul "Sica Alexandrescu" – premiul special al juriului a fost inmanat Andreei Moustache. In cadrul Galei HOP s-au acordat si Premiul "Timica" – Bianca Ioan si Premiul Yorick – aceeasi Diana Croitoru.

Tinerii actori nu au depasit, in mare vorbind, nivelul concurentilor de la editia de anul trecut, caci se doreste ca la gala sa se vada nivelul crescut al participantilor, in comparatie cu editiile precedente. La final, unii specialisti spuneau ca in 2010 au fost pe scena de la Mangalia interpreti mai bine pregatiti. Ce li s-a reprosat de data aceasta tinerilor absolventi de teatru? Cam aceleasi lucruri ca la alte editii: nu prea stiu sa aleaga repertoriul; au probleme de dictie; nu dau atentia cuvenita probei obligatorii (concurentii de la Individual sunt obligati, in limita a cinci minute, sa prezinte si textul impus de organizatori). Si din nou li s-a spus ca sco­lile de teatru sunt slabe, desi ei nu sunt profesori si degeaba li se spune ca sistemul Bologna nu e potrivit invatamantului artistic din Romania etc.

Oricum, Gala Tanarului Actor reprezinta, asa cum sustin organizatorii, "sansa oferita tinerilor absolventi ai universitatilor de stat si particulare de a-si afirma personalitatea proprie in confruntarea cu colegii de generatie si se constituie intr-o importanta bursa de valori actoricesti tinere". Da, ei isi "afirma personalitatea", dar, in ceea ce priveste "bursa de valori", nu stiu daca se mai "negociaza" astazi ceva in acest sens. Angajari in teatre aproape ca nu se fac, poate de aceea tot mai putini manageri vin sa-i vada pe acesti actori in Gala. Regizorii, care ar putea fi sansa unora, aproape ca lipsesc de la acest eveniment.

×
Subiecte în articol: teatru