x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru “Paliativ”- cronica unei situații-limită, la Teatrul Apropo

“Paliativ”- cronica unei situații-limită, la Teatrul Apropo

de Magdalena Popa Buluc    |    25 Ian 2020   •   18:33
“Paliativ”- cronica unei situații-limită, la Teatrul Apropo

- “Nu mă deranjează să mă plătești.

- Nici pe mine. Dar parcă tu mă plăteai pe mine.”

 

Teatrul Apropo vă invită, pe 28 ianuarie, de la ora 19.00, la spectacolul “Paliativ”, în care un subiect aparent sumbru este prezentat cu ironie, profunzime și umor.

Spectacolul tratează tema compromisului, a luptei dintre viață și moarte, a jocurilor de putere în sistemul medical românesc, dintr-o perspectivă satirică, presărată cu umor negru.

Cât valorează o viață de om în societatea contemporană? Care este distanța dintre dimensiunea de profesionist a unui medic și latura sa umană, vulnerabilă? De ce sacrificii este în stare familia unui pacient pentru a-i asigura acestuia vindecarea? La aceste întrebări extrem de actuale își propune să răspundă spectacolul “Paliativ”, prezentând într-o notă dulce-amară o radiografie a lumii medicilor și a pacienților din România contemporană.

"-Asta e, trebuie să te obişnuieşti şi cu păianjenii, cu balaurii, cu toate lighioanele, că dai toată ziua nas în nas cu ele... Şi dacă nu ajungi să le cunoşti foarte bine, să ai anumite relaţii, eşti măncat, tăticu’."

Într-o lume în care moartea pândește la fiecare colț, într-un sistem medical bolnav în care fiecare gest, cât de simplu, cât de uman, poate fi sau poate fi interpretat ca un act de corupție sau de lașitate – cum îți mai poți regăsi drumul, fie că ești un doctor care salvează vieți sau ruda unui pacient aflat la limită? Unde se termină sentimele reale, unde încep jocurile de putere?
În această radiografie crudă a lumii spitalelor contemporane ale României, șapte personaje exemplare își caută izbăvirea, fericirea, răspunsul la cele mai profunde întrebări. Cine este principalul responsabil pentru mlaștina compromisurilor din care sunt alcătuite viețile noastre?

Text: Radu Popescu
Cu: Carmen Florescu, Ada Galeș, Cristina Negucioiu, Ioan Andrei Ionescu, Teodor Ghiță, Ionuț Nicolae, Cristi Neacșu
Scenografia: Diana Miroșu
Muzică: Alexandru Suciu
Regie: Radu Popescu

×