x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Pascal Bruckner vine la premiera cu “Hoţii de frumuseţe”

Pascal Bruckner vine la premiera cu “Hoţii de frumuseţe”

de Maria Sârbu    |    16 Ian 2013   •   20:30
Pascal Bruckner vine la premiera cu “Hoţii de frumuseţe”
Prima reprezentaţie are loc joi, la Teatrul Evreiesc de Stat. Premiera oficială e la 25 ianuarie
“Frumuseţea e un capital care se delapidează în fiecare zi, şi frumoasele sunt nişte suverane aşezate pe un tron ce se clatină”, spune scriitorul francez Pascal Bruckner, autorul romanului “Hoţii de frumuseţe” (Premiul Renaudot 1997). “Hoţii de frumuseţe” este şi titlul spectacolului produs de Compania D’aya şi găzduit de Teatrul Evreiesc de Stat, prima reprezentaţie având loc joi, 17 ianuarie. Premiera oficială este programată pentru 25 ianuarie, la aceasta anunţându-şi prezenţa şi autorul, Pascal Bruckner, căci spectacolul cu pricina este o dramatizare a romanului amintit, făcută de Chris Simion, care semnează şi regia. Ea a mai realizat o montare pe text de Pascal Bruckner: “Copilul divin” (spectacol de teatru-film). Se spune că lui i-ar fi plăcut...

“Un altfel de spectacol, la o altfel de oră”, anunţă Teatrul Evreiesc, informând că reprezentaţia de astăzi cu “Hoţii de frumuseţe” începe la ora 22:00, iar cea din 25 ianuarie la 20:00.
Chris Simion, care avea dramatizarea făcută de câţiva ani buni, dar a început să lucreze la spectacol în toamna anului trecut, a ales pentru rolurile din spectacolul său pe actorii Florin Zamfirescu, Ioana Pavelescu, Medeea Marinescu, Ştefana Samfira, Radu Micu, Ionuţ Niculae. E o producţie independentă pe care echipa vrea să o prezinte în diverse locuri.

Am întrebat-o pe Ioana Pavelescu cum vede ea textul pentru spectacol şi ne-a spus că este foarte aproape de roman. “Bineînţeles că nu poate cuprinde atât de mult cât cuprinde romanul, dar prin felul cum a dramatizat Chris Simion e clar că ea a căutat să extragă esenţa din fiecare personaj, din fiecare acţiune care declanşează la rândul ei altă acţiune”, a remarcat actriţa, afirmând totodată că povestea lui Bruckner îndeamnă la meditaţie, că e despre viaţă, despre om, despre Divinitate, că e o meditaţie filozofică universală”.

Ioana Pavelescu, care interpretează rolul unui medic, aminteşte de “metafora” din roman. Trei persoane fură tinere, le bagă într-un spaţiu închis, de unde inhalează tinereţea şi frumuseţea fetelor şi aşa cei trei întineresc, iar tinerele se ofilesc. Personajul principal – Benjamin (interpretat de Florin Zamfirescu) e scriitor. Iubita sa a fost şi ea sechestrată şi “respirată” prin nişte tuburi. Trecând prin această dramă, Benjamin vine la doctoriţă.

“De fapt, povestea şi începe cu doctoriţa psihiatru, cu povestea ei. Benjamin vine şi începe să-şi spună povestea lui. La început, doctoriţa îl respinge, îl ironizează şi apoi încet, încet intră şi ea în farmecul acesta al povestirii. E o mărturisire a lui. La sfârşit, când el moare, ea rămâne să ducă mai departe povestea”, ne-a spus Ioana Pavelescu.

Actriţa nu a mai realizat un personaj asemănător, doctoriţa din “Hoţii de frumuseţe” fiind o provocare. Totodată, ea a remarcat faptul că tânăra Chris Simion, cu care lucrează pentru prima dată, este “un regizor deschis şi talentat” şi că s-au înţeles foarte bine la repetiţii.

×