x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Pe Lipscani vine Horaţiu Mălăele

Pe Lipscani vine Horaţiu Mălăele

de Maria Sârbu    |    09 Sep 2014   •   17:46
Pe Lipscani vine Horaţiu Mălăele
Sursa foto: Bogdan Chesaru/Intact Images

Horaţiu Mălăele îşi sărbătoreşte cei 40 de ani de activitate artistică printr-un festival. Între 12 şi 21 septembrie, el va fi seară de seară pe scena Teatrului de pe Lipscani. Acolo se va desfăşura prima ediţie a evenimentului “Fest pe Lipscani”, dedicată marelui Horaţiu Mălăele. Zece spectacole în care joacă acest îndrăgit actor – un adevărat regal dăruit publicului o dată cu deschiderea noii stagiuni.

Festivalul începe vineri (ora 20:00) cu producţia  “Podu’”, creaţie regizată de Mălăele după textul lui Paul Ioachim “Podul sinucigaşilor” şi în care el joacă împreună cu Meda Victor şi George Ivaşcu. Mălăele spunea despre această piesă că este unică, demnă de Swift sau, mai curând, de Eugen Ionescu. L-a impresionat ideea: supravieţuirea prin actul sinuciderii. Autorul, care a scris piesa în 1965, prezintă trei personaje ce stau la coadă în faţa morţii. Într-o descriere a textului se menţionează: “Piesa cultivă absurdul şi deriziunea în faţa vieţii, dar şi în faţa morţii. Ideea sinuciderii, ca sindrom al societăţii actuale, îşi găseşte ecou pe versantul comediei: să vrei să te sinucizi şi să te prăpădeşti de râs”. În perioada comunistă, deşi au existat mai multe încercări, piesa nu a fost pusă în scenă. A văzut lumina rampei doar atunci când Paul Ioachim a regizat-o, la şapte ani după evenimentele din decembrie 1989, în Teatrul “George Ciprian” din Buzău. Apoi, în anul 2000, Horaţiu Mălăele a montat piesa la Teatrul Naţional din Bucureşti, reluând mai târziu spectacolul, dar ca producţie a Teatrului Metropolis.

Sâmbătă este programat, în festival, spectacolul “Măscăriciul” după Cehov, în care Horaţiu Mălăele îl are partener pe Niculae Urs, iar duminică va juca în “Cafeneaua” de Sam Bobrik & Ron Clark, alături de Dana Dogaru şi Emilia Popescu. Toate aceste trei montări au fost regizate de Mălăele. Programul include şi: “Scrisoarea” după Caragiale, “Caramitru – Mălăele, câte-n lună şi în stele”, “Lecţia” de Eugene Ionesco, “Dineu cu proşti”, “Revizorul” de Gogol, “Femeia care şi-a pierdut jartierele” de Eugène Labiche, “În valea cu parfum de flori şi zumzet de albine…”, după Sean O’Case, dar şi prezentarea filmelor regizate de Mălăele “Nunta mută” şi “Funeralii fericite”.

×
Subiecte în articol: Horatiu Malaele