x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Pinul de Siberia, în scândura scenei de la TNB

Pinul de Siberia, în scândura scenei de la TNB

de Maria Sârbu    |    16 Sep 2010   •   00:00

Printr-o "manevră" gândită şi realizată inteligent de echipa tehnică a Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB), putem spune că aici a demarat stagiunea 2010-2011. Ieri, după conferinţa de presă la care conducerea Naţionalului a făcut publice proiectele toamnei şi intenţiile pe care le are până la sfârşitul anului teatral, reprezentanţii presei au avut parte de un spectacol vizual deosebit: decoruri, muzică şi lumini creau un corp omogen pe scena enormă a Sălii Mari, care încânta privirea asistenţei. Era o prezentare ce demonstra rezistenţa scândurii scenei, înlocuită după 40 de ani, scândura fiind obţinută din pinul siberian, costisitor şi greu de găsit în zilele noastre.

Această manevră aş interpreta-o şi ca o sfidare, prin taletul şi ingeniozitatea colectivului tehnic, faţă de legile nechibzuite scoase de guvernanţi ce duc la reducerea de personal, de salarii, de buget pentru producţii. Oamenii din spatele scenei, fără de care un teatru adevărat nu poate exista, şi-au spus cuvântul fără a rosti vreo silabă, arătând totodată funcţionalitatea multiplă a scenei.

Evident, în afară de prezentarea noilor spectacole care vor completa repertoriul TNB în această stagiune, directorul instituţiei, Ion Caramitru, şi adjunctul său, Ilinca Tomoroveanu, au adus în atenţie numărul mic de actori în schema actuală. Au rămas doar vreo 70, după ce unii artişti pensionari au fost nevoiţi să plece din teatru, păstrându-şi pensia şi renunţând la salariu. Dar nu se poate renunţa la ei, căci fac parte din distribuţia unor spectacole mai vechi şi cu priză la public. Apoi e nevoie de actori vârstnici în noile producţii. E un lucru complicat, deoarece trebuie să ai bani ca să-i plăteşti. Nu mai pot fi angajaţi nici tinerii, posturile fiind blocate. Sunt blocate 84 de posturi.

TNB va trebui, totodată, să reducă 11% din personalul activ, adică dintr-un total de circa 500 de oameni. Caramitru spune că pentru cele patru săli funcţionale în prezent (în 2012 teatrul va avea şase săli, după ce vor fi realizate lucrările de refacere a clădirii), acest număr de oameni este mic.

Naţionalul deschide stagiunea cu "Spitalul special" de Iosif Naghiu, în regia lui Ştefan Iordănescu (Sala Atelier). Primele reprezentaţii cu acest spectacol, inclus în programul "Procesul comunismului", vor avea loc la 18 şi 19 septembrie. Printre interpreţi se numără Dorin Andone, Mihai Verbiţchi, Teodora Mareş, Carmen Ionescu, Bogdan Muşatescu. Textul regretatului dramaturg Iosif Naghiu a câştigat concursul UNITER "Piesa anului 1993", nefiind pus în scenă până în prezent.

Următoarea premieră la TNB va avea loc în octombrie, la Sala 99, cu spectacolul Irinei Popescu Boieru "Scara pisicii", o piesă a autoarei din Ungaria Katalin Thuroczy, cunoscută publicului nostru datorită piesei sale "joi.megaJoy", montată de Radu Afrim la Teatrul Odeon. Cele două personaje ale piese "Scara pisicii" vor fi interpretate de Florentina Ţilea şi Liliana Hodorogea.

Pe scena Sălii Mari va fi adus la rampă, tot în octombrie, "Dineu cu proşti", pe textul lui Francis Veber, care a stat la baza filmului "Le dîner de cons" (tradus la noi din franceză "La cină cu un gogoman"). Regia spectacolului va fi semnată de Ion Caramitru, iar rolurile principale le vor interpreta Horaţiu Mălăele şi Şerban Ionescu, alături de care vor juca şi Medeea Marinescu, Costina Ciuciulică, Alexandru Georgescu, Alexandru Bindea, Dorin Andone, Tomi Cristin.

Va lucra la Naţional un spectacol şi Cristian Theodor Popescu, la Sala Amfiteatru - "Juma' de viaţă/ Half Life" de John Mighton.

Pentru mulţi, a fost o surpriză anunţul că va pune în scenă la TNB, în actuala stagiune, Radu Afrim. Este vorba despre "Avalanşa", text al autorului turc Tuncer Cucenoglu.

Printre alte proiecte ale Naţionalului, care urmează să fie realizate în timpul stagiunii, se numără şi spectacolul experimental cu piesa lui Shakespeare "Macbeth", în regia lui Radu Penciulescu, artistul care va reveni, cu această ocazie, la Bucureşti. Este un proiect al Centrului de Cercetare şi Creaţie Teatrală "Ion Sava" din cadrul TNB, programat pentru luna noiembrie.
În octombrie, TNB va găzdui şi o expoziţie de arte vizuale: "Conserguito Silenzio/ Linişte dobândită" de Radu Dragomirescu (foaier Sala Amfiteatru), iar la 28 noiembrie se va desfăşura proiectul "Modern Solo Piano", în colaborare cu Green Hours; concertul pianistului de jazz din Elveţia Nik Bartsch.

Conducerea Naţionalului are în vedere şi proiecte pentru 2012, când se împlinesc 100 de ani de la moartea lui I.L. Caragiale. Cu acest prilej, şi-a propus montarea unor spectacole în regia lui Alexandru Tocilescu, László Bocsárdi, Alexandru Dabija.

Stagiunea 2010/2011 se deschide însă în acest week-end, la Sala Mare, cu spectacolul "S-a sfârşit cum a început" de Sean O'Casey, în regia lui Horaţiu Mălăele, iar la Sala Atelier cu "Livada de vişini" de A.P. Cehov, o montare semnată de Felix Alexa - producţii care au avut premiera în primăvara acestui an.

×
Subiecte în articol: teatru