x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Premianţii Festivalului „Bucurii pentru copii”

Premianţii Festivalului „Bucurii pentru copii”

de Maria Sârbu    |    05 Dec 2011   •   21:00
Premianţii Festivalului  „Bucurii pentru copii”

Unsprezece zile a durat Festivalul International al Teatrului de Ani­matie 'Bucurii pentru copii. Spectacole de colectie', organizat de Teatrul Tandarica. Evenimentul, care are loc anual, ca un prolog al Sarbatorilor de iarna, s-a incheiat duminica seara, cu un 'concert extraordinar' de co­linde. Au cantat artisti, au cantat copii, au cantat parinti si bunici. In cocheta sala de spectacole de la 'Tandarica', atmosfera parea o magie. De fapt, magie a fost pe toata perioada festivalului, caci s-au prezentat spectacole frumoase.

Au jucat opt trupe romanesti si sase straine, in total – 28 de reprezentatii. Au avut loc, in festival, peste 50 de evenimente: in afara de spectacole s-au tinut zece workshop-uri, cinci conferinte, s-au lansat cinci carti si s-a vernisat o expozitie de sce­no­gra­fie. Editia 2011 a fost marcata, dupa cum a spus pentru Jurnalul Na­tional directorul Teatrului de Ani­ma­tie 'Tan­darica', Calin Mocanu, de prezenta unor personalitati internationale de prestigiu, implicate in retele mondiale privind activitatea teatrelor de gen, sustinand conferinte, workshopuri, intalnindu-se cu directorii de teatre de profil din Romania. Invitatia pe care le-a facut-o Calin Mocanu a avut 'ca obiectiv ridicarea competitivitatii produsului cultural ro­manesc si integrarea lui in ten­din­tele europene, dar si include­rea in retele culturale inter­nationale'.

De aceea, editia din acest an a functionat ca un 'laborator cultural pentru reactivarea relatiilor dintre companiile teatrale pentru copii la nivel national' si, ce este cel mai important, 's-au creat si dezvoltat strategii de cooperare in retelele UNIMA (Uniunea Interna­tio­nala a Marionetistilor) si ASSITEJ (Aso­­cia­tia Internationala a Teatrelor pentru Copii si Tineret), la nivel na­tional si international'. Au fost pre­zenti Ivica Simic – secretar general ASSITEJ, Marek Waszkiel – directorul Teatrului de Papusi din Bialystok, Polonia, Stephan Rabl – presedinte ASSITEJ Austria, Deng Chixiang – director general al Companiei de Teatru si Film Guangzhou, China s.a. S-au acordat multe premii, in cadrul festivalului, doua fiind de excelenta: Premiul 'Michaela Tonitza Iordache' in animatia romaneasca – Carmen Marginean (Arad) si Premiul pentru Corpul Teh­nic in Animatia Romaneasca – Victor Truta, (Galati).

De asemenea, au primit distinctii Teatrul Tandarica pentru 'Alice in tara Minunilor' si 'Play Shakespeare', Teatrul Lu­cea­farul din Iasi ('Dumbrava minu­na­ta'), Teatrul Train din Ierusalim ('Gul­liver in Lilliput'), Teatrul Pi­no­kio din Lodz, Polonia ('Bruno Schul­tz, istoria imaginatiei pa­ca­toa­se'), Compania Girovago si Rondella din Ita­lia (Mano Viva). Premiul de interpretare l-a obtinut Ovidiu Crisan (foto) – Teatrul Puck din Cluj. Au mai fost premiati Bence Sarkadi din Bu­dapesta si Toni Rambau din Bar­ce­lona. Calin Mocanu afirma ca ani­ma­tia romaneasca este mai unita dupa acest festival, 'deci mai puternica'.

×
Subiecte în articol: teatru