x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Premiile Galei STAR

Premiile Galei STAR

de Maria Sârbu    |    01 Mai 2013   •   10:55
Premiile Galei STAR

Actorul Attila Harsányi a câştigat, cu “Decalogul după Hess” de Alina Nelega, în regia lui Ernö Tapasztó, Gala internaţională a recitalurilor dramatice (STAR), organizată la Bacău de Teatrul Municipal “Bacovia”. În cele 55 de minute, cât a durat spectacolul (aceasta a fost a 50-a reprezentaţie a one-man show-ului, producţie a Companiei Teatrul de Cameră Arad - Aradi Kamaraszínház), artistul a convins, cu performanţa sa, atât juriul secţiunii oficiale a Galei STAR, cât şi juriul de liceeni şi juriul actorilor Teatrului “Bacovia”. 

Astfel, Attila Harsányi a obţinut Marele Premiu şi Trofeul, Premiul “Ştefan Iordache” (instituit în 2009) şi Premiul “Actori pentru actori” (instituit la ediţia 2013, recent încheiată). În plus, numele său a fost înscris pe o nouă stea de pe Walk of Fame din faţa Teatrului “Bacovia”, acolo unde sunt trecute numele deţinătorilor Trofeului Galei STAR din 2006 încoace. 

Juriul competiţiei (actriţa Mihaela Teleoacă, criticii Adrienne Darvay-Nagy (Budapesta) şi Monica Andronescu) i-a desemnat câştigători la celelalte două categorii de premii - pentru cel mai bun one-man-show şi pentru cel mai bun one-woman-show – pe actorii Ştefan Ruxandra, cu recitalul “Ce-ar fi dacă ar fi...” şi respectiv Adriana Bordeanu, cu “Infanta”. 

La ediţia din acest an a Galei STAR au concurat nouă actori, majoritatea cu producţii ale teatrelor independente. În afară de cei trei câştigători, pe scena festivalului s-au aflat şi Alexandru Vlad, cu “Actorul” (Teatrul În culise, Bucureşti), Alexandru Pleşca – “Nekrotitanium” (Teatrul Municipal “Al unui actor” din Chişinău), Ştefan Nistor – “Scrisori către Rita” (Teatrul În culise), Ingrid Robu – “Fotografii cu clovni invizibili” (Independent), Ilona Hrestic – “Cine n-are niciun dor” (Independent), Julia Prock-Schauer – “Die Gaunerin” (Compania de teatru Pygmalion, Viena). 

Festivalul a fost însufleţit cu recitalurile extraordinare susţinute de soprana Angela Gheorghiu şi pianistul Dan Grigore, de actorii Tania Popa şi Emil Boroghină şi de elevii Colegiului Naţional de Artă “George Apostu” din Bacău Narcis Iustin Nanău şi Eliza Drăgoi.

 

 

×