x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Primarul Oprescu, sensibil la teatru

Primarul Oprescu, sensibil la teatru

de Maria Sârbu    |    05 Apr 2010   •   00:00



Primarul Sorin Oprescu a dispus ca o sumă de 400.000 de lei, desprinsă de la bugetul ArCuB, să fie destinată reprezentării la Bucureşti a două spectacole cu piesa "Hamlet", regizată de Thomas Ostermeier la Teatrul Schaubühne din Berlin. Evenimentul va avea loc în zilele de 24 şi 25 aprilie la Sala Mare a Teatrului Naţional şi se înscrie în cadrul Festivalului Shakespeare.

Directorul ArCuB, Mihaela Păun, i-a explicat edilului Capitalei că Emil Boroghină, fondatorul şi directorul Festivalului Shakespeare, a anunţat retragerea componentei Bucureşti a acestei manifestări, după ce nu a mai fost cuprinsă în planul de acţiuni culturale pe 2010, aprobat de Comisia de Cultură a Municipiului Bucureşti. Astfel, programul festivalului pentru Capitală, foarte consistent de altfel, cu mari spectacole ale lumii, nu mai este valabil, dar ceva s-a salvat.

Jurnalul Naţional a relatat în numărul din 29 martie despre acest lucru. Majoritatea companiilor din străinătate au acceptat să joace doar câte o singură reprezentaţie la Craiova. Totuşi, două importante teatre - MHAT (Teatrul de Artă "Cehov" din Moscova) şi Compania Cia des Atores din Rio de Janeiro, Brazilia ­ nu vor mai ajunge nici la Craiova. Nu pot veni doar pentru un singur spectacol.

Prin intervenţia primarului general, îl vom avea pe neamţul Ostermeier din nou la Bucureşti, cel care a venit la ediţia 2007 a Festivalului Naţional de Teatrul cu două montări.

Preşedintele Fundaţiei Shakespeare, Emil Boroghină, a spus că îşi va prezenta "Hamletul" său la 8 mai, pe scena proprie, şi Teatrul Metropolis. Este vorba despre montarea lui Laszlo Bocsardi, cu Marius Stănescu în rolul titular.

Apoi, în zilele de 6, 7, 8 şi 9 mai, la Teatrul Bulandra, Sala "Toma Caragiu" de la Grădina Icoanei, se va juca "Hamletul" regizat de Elizabeth LeCompte, cu trupa The Wooster Group din New York, costurile prezenţei acestui spectacol fiind acoperite de ICR.

Tot în Capitală, la data de 9 mai, Teatrul Odeon va prezenta producţia proprie "Phyramus & Thisbe 4 you", după "Visul unei nopţi de vară" de Shakespeare, în regia lui Alexandru Dabija. Această reprezentaţie va fi preambulul ediţiei 2012 a Festivalului Shakespeare, care va avea ca generic "Lumea e un teatru, noi suntem actorii".

În rest, Festivalul Shakespeare, ediţia 2010, se va desfăşura în totalitatea sa la Craiova în perioada 23 aprilie-4 mai. Întregul program se compune numai din spectacole cu piesa "Hamlet". Craiovenii şi cei care vor ajunge în Bănie vor putea vedea variantele regizorale: Oskaras Korşunovas (Teatrul Municipal din Vilnius, Lituania), Thomas Ostermeier (Teatrul Schaubühne din Berlin); Monika Pecikiewici (Teatrul Polski din Wroclaw); Yoshihiro Kurita (Ryutopia Noh Theatre Shakespeare din Niigata); Tim Carroll (Factory Theatre din Londra); Lee Yun-Taek (Street Theatre Group din Seoul); Fredéric Dussenne (Teatrul "Rideau de Bruxelles").

×
Subiecte în articol: teatru