x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Purtători de mesaje de Ziua Mondială a Teatrului

Purtători de mesaje de Ziua Mondială a Teatrului

26 Mar 2012   •   17:02
Purtători de mesaje de Ziua Mondială a Teatrului

Este o traditie ca de Ziua Mondiala a Teatrului, marcata anual la 27 martie, Institutului International de Teatru (ITI) al UNESCO sa invite o peronalitate marcanta din domeniu pentru a transmite un mesaj la nivel international. In acest an, se adreseaza marii comunitati teatrale a lumii cunoscutul actor, scenarist si regizor american John Malkovich. La nivel national, mesajul este adresat de Ion Caramitru, presedintele UNITER si presedinte al Centrului Roman ITI.

John Malkovich: Mesajul International

In 2012 se implinesc 50 de ani de cand se sarbatoreste Ziua Teatrului. In spiritul acestei aniversari, John Malkovich arata in mesajul sau: 'Voi adresa cateva ganduri succinte tuturor colegilor si prietenilor mei din teatre. Va doresc ca munca voastra sa fie convingatoare si originala. Va doresc ca ea sa fie profunda, sa emotioneze, sa indemne la reflectie, sa fie unica. Fie ca ea sa ne ajute sa meditam la ceea ce inseamna sa fii om si ca aceasta meditatie sa fie binecuvantata cu suflet, sinceritate, inocenta si gratie. Va doresc sa invingeti adversitatile, cenzura, saracia si nihilismul, ceea ce multi dintre voi cu siguranta vor fi obligati sa faca. Va doresc sa fiti binecuvantati cu talentul si rigoarea necesare pentru a ne invata bataia inimii umane in toata complexitatea ei (...). Fie ca cei mai buni dintre voi – caci doar aceia, numai rareori si pentru scurt timp vor reusi – sa fie in stare sa ilustreze elementara intrebare: 'cum este viata?'. Succes!'

Ion Caramitru: Mesajul National

In Mesajul National, Ion Caramitru spune: 'Nu cred ca exista azi in Romania o raportare mai autentica la realitatile neamului decat teatrul. Suntem in Anul lui Caragiale si personajele lui ne bantuie constant. In plina dezvoltare si degringolada, societatea romaneasca se oglindeste in teatru cu asupra de masura. E mai putin decat ne-am fi asteptat si mai mult decat ne-am fi inchipuit. Daca mergeti la teatru azi, va tratati cu happy end si catharsis, plecand acasa oarecum impacati cu tragedia de zi cu zi a tranzitiei.

'Teatrul e oglinda lumii', perora Hamlet, cautandu-si izbavirea in dilema lui existentiala, 'ea arata virtutii chipul, pacatului icoana, iar vremii si multimii varsta, forma si limitele lor'.

Ce vreti mai mult?

Veniti la noi, bucurati-va de viata, luati din curtea noastra ce va place si plecati spre biblioteca – un liman unde vanitatile sunt interzise.

Teatrul a devenit leagan al istoriei unde si cetateanul turmentat e la locul lui, intr-o lume plina de 'eroi' ai timpurilor noastre.

À bon entendeur, salut!'.

×