x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Radu Beligan şi lecţia de teatru, la Comedie

Radu Beligan şi lecţia de teatru, la Comedie

de Maria Sârbu    |    18 Oct 2011   •   21:00
Radu Beligan şi lecţia de teatru, la Comedie

Maestrul Radu Beligan a inceput ieri, la Teatrul de Comedie, lecturile la 'Spiritul de familie' (Les Belles-Soeurs) de Eric Assous, piesa pe care a tradus-o impreuna cu Liviu Dorneanu. A venit exact la ora 11:00, asa cum se anuntase, fiind asteptat in Sala Studio nu numai de actorii din distributie, ci si de multi altii din trupa.

S-a asezat la masa si a rostit ca aplauzele celor prezenti l-au emotionat. 'Este un moment in care vad exceptionala viata mea... Acest teatru a fost un adevarat miracol intr-o vreme rea... Mi-aduc aminte ca primisem teatrul (in 1961 – n.r.), iar sala si scena erau goale. Ce interesanta situatie – sa pornesti totul de la zero. Am ales atunci piesa «Celebrul 702» si am facut mai intai decorul. Si astazi, la inceputul lecturilor, e gata macheta. Acel spectacol a fost gata in trei saptamani', spunea Radu Beligan, care isi propune sa faca si acest spectacol cat mai repede. Si-a amintit de marele succese din primii patru ani ai Teatrului de Comedie, pe care l-a condus de la infiintare, 1961, si pana in 1968, de succesul obtinut la Festivalul de la Paris, cu trei memorabile spectacole. 'Mai mult decat atat nu puteam sa fac; puteam sa mor atunci, caci lasasem ceva in urma. Dar n-am murit... Numai munca ma poate tine, si de aceea m-am gandit sa arat actorilor tineri cum sa facem teatru vechi, pentru ca asta de acuma nu-l prea inteleg. Eu pot sa va invat lucruri pe care nu le stiti. Si poate o sa fie bine la sfarsit...', afirma ieri Radu Beligan.

Maestrul a spus pentru Jurnalul National ca neaparat va fi invitat la premiera autorul, Eric Assous, ca abia asteapta sa-l intalneasca din nou in Romania pe acest dramaturg, caruia i-a mai montat o piesa – 'Straini in noapte'.

Apoi s-au asezat la masa pentru lectura: Radu Beligan – in capul mesei – si actorii pe care i-a ales sa joace in 'Spiritul de familie'. Spectacolul va fi montat la Sala Mare. Din distributie fac parte: Dorina Chiriac, Marius Florea Vizante, Lamia Beligan, Sandu Pop, Delia Seceleanu, Marius Drogeanu si Mirela Zeta. Au venit la aceasta 'prima repetitie' si scenografii care vor lucra la spectacol: Puiu Antemir (decoruri) si Lia Mantoc (costume).

L-am intrebat pe directorul Teatrului de Comedie, George Mihaita, cum a inceput acest 'proiect-document' cu Radu Beligan. Ne-a raspuns: 'Domnul Beligan a venit cu propunerea; spune ca se simte bine la «Comedie», caci e casa lui. Dat fiind prietenia care ma leaga si simpatia pe care o are fata de mine, profit de acest fapt ca sa avem cat mai mult spirit marca Beligan (...). Dupa 50 de ani de la infiintarea Teatrului de catre Radu Beligan, sa-l avem in teatru pe Radu Beligan este, pentru mine ca director, o mare bila alba, ca sa zic asa. El e o aura de-asupra noastra si sa-l ai in carne si oase este extraordinar. Ne-am propus sa dam premiera de ziua lui de nastere, pe 14 decembrie (cand va implini 93 de ani – n.r.), iar el a intrebat: «Asa tarziu sa dam premiera?»'.

×
Subiecte în articol: teatru Radu Beligan