x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru "Regele moare", la mâna lui Purcărete

"Regele moare", la mâna lui Purcărete

de Maria Sârbu    |    18 Iun 2010   •   00:00
"Regele moare", la mâna lui Purcărete
Sursa foto: SibFest/

O viitoare creaţie scenică realizată de Silviu Purcărete cu o echipă internaţională se anunţă a fi un mare eveniment: "Regele moare" după piesa lui Eugčne Ionesco. Autorul a scris acest text în 20 de zile (în 1962) şi cam de tot atâtea zile va avea nevoie Purcărete pentru a monta spectacolul. Este o coproducţie dintre Compania din Paris "Les Arts et Mouvants - Cie ŕ l'endroit des mondes allant vers", Festivalul Ex Ponto din Slovenia, UNITER şi Institutul Cultural Român prin programul "Cantemir".

Munca la spectacol va începe la data de 22 august, la Liubliana, premiera urmând să aibă loc tot aici, la 15 septembrie, pe scena Teatrului Naţional, în cadrul Festivalului Ex Ponto. La 4 şi 5 noiembrie, vor avea parte de două reprezentaţii bucureştenii, la Teatrul Bulandra, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru. Va urma Franţa. Între 7 şi 21 noiembrie, spectacolul se va juca la compania "Les Arts et Mouvants", care este iniţiatoarea demersului artistic.

Silviu Purcărete îi are în echipă pe compozitorul Vasile Şirli, creatorul muzicii originale pentru spectacol, pe scenograful Helmut Stürmer, care va realiza decorul, pe actorii francezi Jacques Bourgaux, Karelle Prugnaud, Marie Cayrol, Laurent Schuh, actriţa luxemburgheză Irina Fedotova, actorul sloven Vojko Zidar. Din distribuţie va face parte şi un muzician din Slovenia. Asistent de regie va fi francezul David Gauchard. În spectacol se vor folosi efecte tehnice şi de lumini, proiecţii video realizate în colaborare de tehnicieni din toate cele trei ţări implicate în proiect.

Cu "Regele moare" se va inaugura, în ianuarie 2011, noua clădire a teatrului din Esch (Luxemburg). Sunt prevăzute reprezentaţii în mai multe festivaluri din lume, precum şi turnee atât în România, Franţa, Luxemburg, Slovenia, cât şi în Italia, Muntenegru, Macedonia, Croaţia. Obiectivul principal este "promovarea valorilor culturale româneşti în general, a artei dramatice în special şi a capacităţii de transpunere într-un mod modern, în contextul secolului al XXI-lea, a unei opere literare considerate o capodoperă". Bugetul total al acestei coproducţii este de 367.900 de euro. Suma de 39.600 de euro este acordată de Institutul Cultural Român.

Despre alegerea textului "Regele moare" de către Silviu Purcărete, pentru a-l monta, criticul George Banu spune: "Fidel gustului său pentru transmutaţiile vieţii observate la Sade, Rabelais, Goethe sau Ovidiu (moartea omului dând naştere unei alte forme de viaţă...), Silviu Purcărete are azi proiectul «firesc» de-a monta «Regele moare» de Eugčne Ionesco. Silviu Purcărete vrea să abordeze această piesă care, până nu demult, îmi părea a-i fi cu totul străină şi încerc să-i înţeleg motivaţia. De ce o face acum? O simplă întâmplare? O decizie arbitrară? Înţeleg acum, după ce am văzut şi revăzut «Faustul» său - operă sumă - că astfel începe un nou ciclu: «regizorul şi moartea». «Regele moare» se înscrie, pentru Purcărete regizor, în filiaţia goetheană.

Epicurian, sedus până atunci de Rabelais, el începe să îşi pună întrebări despre cel mai bun mod de a părăsi această lume, despre panica inevitabilă şi despre ce păstrează ca... «teatralitate». El, care a pus în scenă «Faust» ca pe o operă testamentară în care destinul protagonistului şi cel al teatrului se confundă cu o strălucire particulară, abordează acum «Regele moare», în care, pe fondul unei frici exacerbate, Ionseco, de asemenea, fără cea mai mică economie, mobilizează toate mijloacele teatrului. Şi, desigur, este ceea ce-l atrage pe Purcărete, care, montând «Regele moare», doreşte să se confrunte cu moartea pe fondul unei încrederi acordate încă teatrului... iată ce face, cred eu, legătura între marele proiect faustian deja realizat şi celălalt, ionescian, care urmează (...)".

×
Subiecte în articol: teatru