x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Scena a mai pierdut un reprezentant! A MURIT "o personalitate marcantă în spaţiul teatral românesc"

Scena a mai pierdut un reprezentant! A MURIT "o personalitate marcantă în spaţiul teatral românesc"

10 Ian 2016   •   11:28
Scena a mai pierdut un reprezentant! A MURIT "o personalitate marcantă în spaţiul teatral românesc"

În noaptea de 7 spre 8 ianuarie, a trecut în lumea celor drepţi unul dintre actorii - etalon ai Brăilei, care a făcut din teatru un mod de viaţă, din viaţă, o sărbătoare de personaje dintre cele mai celebre.

Actorul Gheorghe Moldovan, 85 de ani, avea o insuficienţă respiratorie ce-i lega existenţa de un aparat de oxigen, dar era conştient şi vioi ca-n vremurile bune, motiv pentru care lumea teatrului a rămas surprinsă aflând că maestrul a părăsit scena vieţii, scrie obiectivbr.ro.

La aflarea veştii, reprezentanţii Teatrului "Maria Filotti", unde a activat actorul, au declarat înuderați: "Ne exprimăm profunda tristeţe la dispariţia celui care a fost Gheorghe Moldovan, distins actor şi fost director al Teatrului «Maria Filotti» Brăila, personalitate marcantă în spaţiul teatral românesc".

Născut la 18 martie 1930, în comuna Cerghid din judeţul Mureş, Gheorghe Moldovan, "Gică" - aşa cum îi spuneau apropiaţii -, a absolvit Liceul "Andrei Bărseanu" în 1949 şi Institutul de Teatru din Cluj, în 1953, fiind repartizat la Brăila în anii '50.

Actorul Gheorghe Moldovan a fost profesorul Dragomirescu în "Frumoşii Nebuni" ai lui Fănuş Neagu şi "bărbatul în negru" în "Crivăţul de aseară" de Leonida Teodorescu.


obiectivbr.ro

Din fişa sa de creaţie, păstrată şi acum în arhivele Teatrului "Maria Filotti", reiese că Gheorghe Moldovan a avut peste 200 de roluri.

Între anii 1979 şi 1980, a asigurat interimatul la conducerea teatrului brăilean, iar în perioada 1957- 1998 a fost membru în Consiliul Artistic al teatrului.

×