x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Sibiul devine o scenă pentru teatrul european

Sibiul devine o scenă pentru teatrul european

de Maria Sârbu    |    22 Ian 2012   •   21:00
Sibiul devine o scenă pentru teatrul european

Proiectul european "Cities on stage/ Orase pe scena", in care este implicat si Teatrul National "Radu Stanca" din Sibiu, alaturi de alte cinci institutii de spectacol de pe batranul continent, va fi lansat maine, in cadrul unei ceremonii oficiale de la Théatre National din Bruxelles (Belgia) – initiatorul proiectului. La eveniment este asteptat si presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.

Cu acest prilej, va fi organizata expozitia "Moving Cities Bruxelles", iar dupa vernisaj va avea loc premiera primului spectacol din cadrul acestui proiect – "Exils", regizat de Fabrice Murgia.

Sprijinit financiar de Comisia Europeana, proiectul "Cities on stage" a fost gandit pentru a sustine un dialog creativ intre teatrele participante: Théatre National din Bruxelles, Odéon-Théatre de l’Europe din Paris (Franta), Folkteatern din Göteborg (Suedia), Teatrul National "Radu Stanca" din Sibiu, Teatro de La Abadía din Madrid (Spania) si Teatro Stabile din Napoli (Italia). Acestea vor realiza in cinci ani sapte coproductii, avand la baza scenarii originale. Pentru a scrie textele au fost selectati Fabrice Murgia (Belgia), Lars Norén (Suedia), Joël Pommerat (Franta), Gianina Carbuna­riu (Romania), Antonio Araujo (Brazilia), Emma Dante (Italia) si Frank Castorf (Germania). Ei vor realiza, asa cum informeaza Teatrul National "Radu Stanca" din Sibiu, "o cronica provocatoare asupra lumii din jurul nostru", creand spectacole noi, ce au legatura directa cu realitatea din Europa. Din echipa de creatori mai fac parte regizorii Nathalie Garraud (Franta), Armel Roussel (Belgia), Mélanie Mederlind (Suedia), Vlad Massaci (Romania) si David Iodice (Italia).

Primul spectacol, cel semnat de Fabrice Murgia, va fi prezentat la Sibiu in acest an, urmand ca in 2013 orasul din inima Romaniei sa gazduiasca montarile lui Lars Norén, Joël Pommerat si Antonio Araujo. Textul Gianinei Carbunariu va avea premiera pe scena Nationalului sibian la anul, concomitent cu expozitia "Moving Cities". Tot la Sibiu va fi organizat un workshop pentru actori francezi, sustinut in 2014 de regizorul Vlad Massaci. Actori romani urmeaza sa participe la workshopul organizat de Armel Roussel, in acest an, la Bruxelles.

×
Subiecte în articol: teatru