x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Silviu Purcărete – Doctor Honoris Causa al UNATC „I.L. Caragiale”

Silviu Purcărete – Doctor Honoris Causa al UNATC „I.L. Caragiale”

de Magdalena Popa Buluc    |    01 Iul 2019   •   13:46
Silviu Purcărete – Doctor Honoris Causa al UNATC „I.L. Caragiale”

În data de 2 iulie 2019, sub auspiciile Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” din Bucureşti, sărbătorim în ceremonie universitară publică, acordarea titlului de Doctor Honoris Causa regizorului Silviu Purcărete.

Ceremonia de decernare a titlului Doctor Honoris Causa va avea loc în Sala Ileana Berlogea, UNATC, începând cu ora 11:00.

 

Silviu Purcărete s-a născut în 5 aprilie 1950 în București. A absolvit secția de Regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale", în anul 1974, la clasa profesorului Valeriu Moisescu. După absolvirea facultății, a colaborat cu mai multe teatre din țară printre care: Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, Teatrul Dramatic din Constanța, Teatrul Mic din București, Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu. Numele său este legat în primul rând de Teatrul Național din Craiova. Aici, a montat numeroase spectacole care au participat la festivaluri din întreaga lumea (Avignon, Edinburgh, Tokio, Melbourne, Montreal, Glasgow, Varna etc.).

A devenit cunoscut nu numai pentru regia spectacolelor de teatru, cât și pentru a celor de operă. În străinătate, a colaborat cu instituții importante precum: Wiener Staatsoper, Opera Bonn, Scottish Opera sau Teatrul Dramatic din Beersheva (Israel).

Silviu Purcărete și-a demonstrat talentul și în cinematografie. „Undeva la Palilula” (2012) este primul său lungmetraj, în realizarea căruia au fost implicate nume importante din lumea teatrului și a cinematografiei din România. Filmul a primit trofeul pentru Cel mai bun lungmetraj de debut la Festivalul Filmului Sud-Est European – SEEFest, Los Angeles, 2013.

A pus în scenă și spectacolul de teatru de animație „Cenușăreasa”, o montare de succes și totodată longevivă (aproximativ 20 de ani) din repertoriul Teatrului Țăndărică din București. Premiera a avut loc în 1990.

Silviu Purcărete s-a dedicat și activității didactice. În perioada 1991 - 1995, a revenit la IATC, de data aceasta în calitate de cadru didactic la catedra de Regie. În anul 1996, a devenit director al Centrului Dramatic din Limoges, unde a creat și o școală pentru tineri actori. 

În 2002, acesta a înființat propria sa companie teatrală. Din 2003, este membru cu titlu personal al Uniunii Teatrelor din Europa.

Dintre numeroasele distincții naționale și internaționale pe care le-a primit, amintim doar câteva: Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor 2000, Premiul de Excelenţă la Gala Premiilor UNITER 2010, Premiul Academiei Române pentru anul 2012.

 

Din 2 iulie 2019, în palmaresul regizorului Silviu Purcărete se va adăuga și titlul de Doctor Honoris Causa din partea UNATC „I.L. Caragiale”. Vă așteptăm să celebrăm acest moment împreună!

×
Subiecte în articol: silviu purcărete