x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Spirit de echipă în "Spiritul de familie". Radu Beligan, cu un spectacol ingenuu pe scena sălii care îi poartă numele

Spirit de echipă în "Spiritul de familie". Radu Beligan, cu un spectacol ingenuu pe scena sălii care îi poartă numele

de Maria Sârbu    |    26 Mar 2012   •   17:38
Spirit de echipă în "Spiritul de familie". Radu Beligan, cu un spectacol ingenuu pe scena sălii care îi poartă numele

La finalul reprezentatiei de premiera cu "Spiritul de familie" de la Teatrul de Comedie, maestrul Radu Beligan, cel care a pus in scena aceasta piesa a francezului de origine tunisiana Eric Assous, a iesit la aplauze alaturi de actori, radiind bucurie, multumire. Avea motive: spectacolul e frumos, a impresionat publicul. Citeai pe chipul lui satisfactia unei impliniri. Dar cate impliniri pe scena nu a avut marele artist, acum in varsta de 93 de ani! Aceasta noua montare confirma prospetimea ideilor creatorului, care, la aproape 75 de ani de la realizarea primului sau rol pe scena, a diriguit cu maiestrie un grup de actori tineri, dandu-le sansa sa straluceasca in echipa, in cuplu sau individual.

Piesele lui Assous sunt la mare cautare in Franta. Ca sa le montezi in alta limba, trebuie sa fii as in ale traducerii textelor dramatice. Nu de alta, dar de multe ori o comedie este dusa de unii regizori in zona grotescului, se poate usor aluneca in penibil. Aici s-a simtit spiritul ascutit si fin al traducatorului, dar si al directorului de scena, care a lucrat cu masura. Si intr-un caz si in celalalt, e privirea subtila a lui Radu Beligan. Pentru ca el a tradus, impreuna cu Liviu Dorneanu, piesa "Les belles soeurs" (in traducere directa "Cumnatele"). Numai ca regizorul Radu Beligan a pus temei pe o relatie nuantata dintre personaje, denumind-o, poate putin ironic, "Spiritul de familie". Altcineva ar fi intitulat piesa "In asteptarea Taliei" - Talia e un personaj, cel de-al saptelea, din piesa cu pricina. E marul discordiei in familia a trei frati sau chiar in familia fiecaruia dintre cei trei frati, care se intalnesc, impreuna cu sotiile, la cina, in casa de la tara a unuia dintre ei. De fapt, e inaugurarea acestei case de la tara, cu o frumoasa gradina, in care s-au mutat de curand Francky (Marius Drogeanu) si Nicole (Dorina Chiriac). Cu acest prilej, Nicole are de anuntat ceva important. Francky e director la o mica intreprindere, iar pe nevasta o considera o naiva, o prostuta. Mai intai soseste, de la oras, cuplul Yvan - avocat (Marius Florea Vizante) si Mathilde - profesoara (Lamia Beligan). Intra ciondanindu-se, pentru ca ea nu si-a dorit aceasta vizita, pe cand el a trebuit s-o onoreze. Apoi vin David – dentist (Sandu Pop) si Christelle – femeie de afaceri (Delia Seceleanu). Musafirii afla cu surprindere ca Nicole a invitat-o la cina si pe secretara sotului sau, o tanara, lasciva, frumoasa pe nume Talia (Mirela Zeta), fapt care i-a tulburat pe barbati. Aceasta neliniste a lor le trezeste curiozitatea femeilor, si plictiseala lor de la inceput intra treptat, treptat intr-o ofensiva de nestavilit. Nici surpriza pregatita de Nicole, ca este insarcinata, nu pare sa-i uimeasca. Sotul ei este chiar naucit, mai degraba nefericit.

Talia e femeia la care au ravnit cei trei frati. Ea apare. Incet, incet se diseaca situatia fiecarui barbat din casa, pana la dezgolirea adevarului... E timpul marturisirilor... Un adevar crud, dar nicidecum tragic. In final, femeile iau hotararea sa se mute fiecare "la mama". Barbatii nu se arata mahniti de situatie. Ei sunt siguri ca va trece ceva timp, cel mult o luna, si nevestele vor reveni la casele lor. Ciocnesc pahare dominati de un calm firesc. Ce spirit de familie...

Decorul semnat de Pui Antemir este functional. Prezinta nu doar un spatiu, ci scoate in relief caracterele personajelor, punctate si prin costumele unei desavarsite scenografe, Lia Mantoc.

Daca doriti sa vedeti un spectacol frumos scris, frumos regizat, frumos jucat, mergeti la Teatrul de Comedie, cand se programeaza "Spiritul de familie".


"Spiritul de familie", noua montare semnata de Radu Beligan, confirma prospetimea ideilor acestui creator, care, la aproape 75 de ani de la realizarea primului sau rol pe scena, a diriguit cu maiestrie un grup de actori tineri, dandu-le sansa sa straluceasca in echipa, in cuplu sau individual.

×