x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru „Steaua fără nume”, un nou spectacol în repertoriul TNRS

„Steaua fără nume”, un nou spectacol în repertoriul TNRS

de Magdalena Popa Buluc    |    17 Apr 2019   •   16:48
„Steaua fără nume”, un nou spectacol în repertoriul TNRS
Sursa foto: Adi Bulboaca - TNRS

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu prezintă vineri, 19 aprilie, sâmbătă, 20 aprilie și duminică, 5 mai 2019, avanpremiera spectacolului cu piesa „Steaua fără nume”, de Mihail Sebastian, în regia actorului TNRS Florin Coșuleț. Spectacolul îi are în distribuție pe: Cătălin Pătru, Cendana Trifan, Adrian Neacșu, Serenela Mureșan, Florin Coșuleț, Mihai Coman, Patricia Buraga, Viorel Rață și Sanda Anastasof. Spectacolul, realizat în coproducție de TNRS și Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, va avea premiera în data de 10 mai 2019, în cadrul Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, Sebeș. La Sibiu, premiera spectacolului va avea loc în toamna anului 2019.  

 

„Steaua fără nume. Poveste imaginată și pusă pe hârtie de Mihail Sebastian înainte de apusul destinului său nedrept, dar și la apusul unei extraordinare perioade a literaturii și culturii noastre, cea interbelică! Piesa este scrisă într-o cheie predominant comică, dar atinge sublim teme majore ale umanității. Rețeta poveștii e simplă, dar profund umană! O stea! O iubire! O gară! În demersul nostru pământesc parcă totul se reduce la a prinde sau a nu prinde trenul. Trenul acesta pe cât de comun, pe atât de personal. Trenul acesta ce te poate duce sau aduce, cine știe de unde și cine știe către unde! Spre o stea, o iubire, o gară.” Florin Coșuleț, actor și regizor

 

Florin Coșuleț (n. 1976) a obținut un doctorat în cadrul secției Cinematografie-Media a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale, București, cu o lucrare despre Imaginea filmică în spectacolul de teatru contemporan, după ce a absolvit cursurile Departamentului de Artă Teatrală – Facultatea de Litere și Arte, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, unde, în prezent, este și cadru didactic.

Fiind unul dintre cei mai apreciați actori ai Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu, Florin Coșuleț are un portofoliu amplu care cuprinde roluri în multe producții apreciate de public: Pilafuri și parfum de măgar, Cumnata lui Pantagruel, Faust, D’ale Carnavalului și Oidip (regia: Silviu Purcărete), Viața cu un idiot și Turandot (regia: Andriy Zholdak), Omul cel bun din Sîciuan (regia: Anca Bradu), Electra (regia: Mihai Măniuțiu), Vremea dragostei, vremea morții, Balul și De veghe la Taj Mahal (regia: Radu Nica), Puricele în ureche, Doamna de turtă dulce, Încurcă-i drace! (regia: Șerban Puiu), Ierusalim (regia: Bogdan Sărătean) etc.

 

Mihail Sebastian (n. 1907 – d. 1945) s-a născut la Brăila, cu numele de Iosif Hechter,  într-o familie evreiască. Face studii universitare de drept și filozofie la București. A fost descoperit de Nae Ionescu și a fost invitat de acesta să colaboreze la revista Cuvântul, unde îl cunoaște pe Mircea Eliade, care avea mai târziu să îi devină prieten. Din cauza originilor sale evreiești, punerea în scenă a pieselor sale a fost interzisă. Pentru a putea reprezenta piesa Steaua fără nume a folosit un al doilea pseudonim, Victor Mincu. În literatură a debutat cu volumul foarte scurt Fragmente dintr-un carnet găsit (1932). În același an a publicat volumul de nuvele, Femei. Printre romanele publicate se numără: Orașul cu salcâmi (1935), Accidentul (1940). Ca dramaturg, Mihail Sebastian se impune în literatura română cu piesele de teatru Steaua fără nume, Jocul de-a vacanța, Ultima oră.  Piesa Steaua fără nume a fost ecranizată, coproducție româno-franceză Mona, l'étoile sans nom.

 

 „Yvonne”, regia Bottond Nagy, următoarea premieră a naționalului sibian.

În data de 18 mai 2019, TNRS va prezenta, de această dată la secția germană, premiera spectacolului „Yvonne” după piesa „Ivona, Principesa Burgundiei” de Witold Gombrowicz, regia Botond Nagy. Spectacolul îi va avea în distribuție pe actorii secției germane Fabiola Petri, Daniel Bucher, Emőke Boldizsár, Valentin Späth, Ali Deac, Anca Cipariu, Johanna Adam, Daniel Plier, dar și actori de la secția română, precum Iustinian Turcu, Ioan Paraschiv, Codruța Vasiu, Liviu Vlad, Ștefan Tunsoiu, Ioana Cosma, Gabriela Pîrlițeanu și Cristina Blaga. După premiera din data de 18 mai, spectacolul „Yvonne” va putea fi revăzut la TNRS în data de 30 mai 2019 și în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, în data de 19 iunie 2019.

×