x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru "Surorile" lui Cehov, între speranţă, mântuire şi suferinţă

"Surorile" lui Cehov, între speranţă, mântuire şi suferinţă

de Maria Sârbu    |    06 Noi 2009   •   00:00
"Surorile" lui Cehov, între speranţă, mântuire şi suferinţă
Sursa foto: ISTVAN BIRO/

Montarea Teatrului Maghiar de Stat din Cluj "Trei surori" de Cehov, care a obţinut în acest an Premiul UNITER la cele mai importante categorii - pentru spectacol şi pentru regie (Gábor Tompa) -, a fost poate cea mai aşteptată producţie în Festivalul Naţional de Teatru (FNT), desfăşurat în aceste zile la Bucureşti.



Sala Izvor a Teatrului Bulandra, unde s-au jucat cele două reprezentaţii, marţi şi miercuri, a fost neîncăpătoare pentru toţi spectatorii veniţi în număr foarte mare să vadă "Trei surori" în viziunea regizorală a lui Gábor Tompa. Creatorul, preocupat de ideea "mântuirii", le face pe cele trei surori, care vor la Moscova, oraşul din care au plecat cu familia cu mai mulţi ani în urmă, să spere, să viseze, apoi să sufere. Regizorul a fost nemilos cu cele trei surori. În final, suferinţa e sfâşietoare. Dacă la început memoria tatălui lor era atât de vie, spiritul lui fiindu-le un fel de pavăză, exprimat şi printr-un impresionant element scenografic (uniforma militară de dimensiuni mari), acesta dispare o dată cu intrarea în familie a femeii trufaşe, care pune stăpânire deplină. Atunci apare speranţa: bărbatul care le-ar putea salva şi le-ar duce înapoi la... Moscova. Este Verşinin, asociat de către regizor cu Fiul din Sfânta Treime, Tatăl fiind Spiritul. Sfântul Duh în montarea lui Gábor Tompa nu e altceva decât durerea sufletească din final, când speranţa se face cioburi lăsând loc de multă, multă suferinţă.

DIN OFERTA ZILEI:
BULGAKOV ŞI CEAIKOVSKI

Astăzi, la FNT, publicul poate alege din oferta alcătuită din spectacole variate, printre care se numără "Casa Zoicăi" de Bulgakov, regia Alexandru Tocilescu (Teatrul de Comedie), "poimâine alaltăieri", un spectacol de Gianina Cărbunariu (Teatrul Mic), "Evghenii Oneghin" de Ceaikovski, operă montată de Ion Caramitru (Opera Naţională Bucureşti), "Moartea lui Danton" de Büchner, regizat de Mihai Măniuţiu la Teatrul Maghiar din Cluj (Teatrul Odeon), "România! Te pup" de Bogdan Georgescu, regia David Schwartz - producţie a Naţionalului ieşean prezentată la TNB, Sala Atelier.

×
Subiecte în articol: teatru