x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Teatrul de Comedie, sărbătorit în familie

Teatrul de Comedie, sărbătorit în familie

de Maria Sârbu    |    07 Ian 2010   •   00:00
 Teatrul de Comedie, sărbătorit în familie
Sursa foto: Bogdan Chesaru/INTACT IMAGES

Lume multă marţi seară la Comedie, când a fost serbată ziua acestui teatru. Exact cu 49 de ani în urmă (5 ianuarie 1961), aici avea loc primul spectacol.



A devenit tradiţie ca trupa şi prietenii teatrului să se strângă laolaltă, în Ajunul Bobotezei, în clădirea din Strada Sfântul Dumitru nr. 2 din Centrul vechi al Bucureştiului.  

Gospodarul "casei", George Mihăiţă, şi-a întâmpinat musafirii cu sufletul şi braţele deschise. Pentru el, ca director, "este o obligaţie morală" să continue tradiţia întâlnirilor la Comedie în fiecare an, la data de 5 ianuarie. "De la Beligan citire", tot repeta Mihăiţă. Pentru că Radu Beligan a înfiinţat acest teatru, fiind şi director până în 1969. Pentru că maestrul nu a putut veni, a fost totuşi omagiat, alături de mulţi actori prezenţi la serbare: Sanda Toma, care a jucat împreună cu Beligan în primul spectacol montat cu prilejul inaugurării Teatrului de Comedie - "Celebrul 702" de Alexandru Mirodan, regia Moni Ghelerter; Dumitru Rucăreanu, Stela Popescu, Mircea Albulescu, Candid Stoica sau regizorul Lucian Giurchescu, cel care a pus în scenă al doilea spectacol al Comediei - "Burghezul gentilom", în februarie 1961. Nu au lipsit actorii din actuala trupă - de la cei mai experimentaţi până la cel mai tânăr. Au onorat invitaţia regizori care au montat sau vor monta pe scena acestui teatru.

MULŢUMIRI ŞI ŞAMPANIE
Mihăiţă le-a mulţumit tuturor şi în special echipei teatrului, fără de care "nu s-ar întâmpla nimic aici".

"Simt o bucurie în suflet, pentru că în anul 2009, an greu din punct de vedere financiar, am avut realizări.

Nerealizările le putem repara. Spectatorii noştri ne-au fost alături în anul de criză, au umplut sălile. Asta înseamnă că ceea ce le-am oferit le-a mers la suflet", spunea directorul.

A curs şampanie în pahare, desigur în cantitate moderată, pentru că vor fi "restructurări, desigur la barul Comediei", cum a remarcat directorul. Totuşi, Mihăiţă se gândeşte ca la anul sărbătoarea să fie fastuoasă: o dată face teatrul 50 de ani. Speră să reuşească.

Surpriza serii
Musafirii au fost invitaţi din holul teatrului în Sala Studio, unde un grup de actori tineri, care fac parte şi din "Mondenii", au pregătit o surpriză: au "dat" un scurt spectacol. S-a râs cu plăcere. Angel Popescu, Andreea Samson, Alexandru Conovaru, Dragoş Huluba, "acompaniaţi" de Irina Sârbu, sub bagheta regizorală a lui Vlad Massaci, au jucat un fel de "revista presei" la tv, cu reclamele aferente, la care subiectul era... Teatrul de Comedie, cu director şi actori cu tot.

Am văzut-o pe Sanda Toma bucuroasă de întâlnirea cu actorii. I-a plăcut întotdeauna prietenia care a existat aici:

"De la început a fost o atmosferă de familie. Eram foarte buni prieteni toţi". Mircea Albulescu a venit mai târziu în trupa de la Comedie, dar a stat un deceniu: "Mă leagă zece ani de acest teatru, unde am jucat. Chiar dacă unii nu mai suntem aici, ne adunăm în fiecare an şi sărbătorim. A existat un soi de prietenie, instaurată de Radu Beligan, care a avut grijă ca fiecare să ştie cine este, unde este şi de ce este în acest colectiv de muncă grea".

Regizorul Lucian Giurchescu nu putea lipsi, cu atât mai mult cu cât va monta în acest an din nou la Comedie, teatrul pe care l-a şi condus o perioadă: "Sunt fericit să fiu aici". Stela Popescu a venit cu o completare: "Giurchescu m-a adus la Comedie şi m-a ţinut aici 18 ani".

Anul 2010 nu va fi uşor. Acest lucru îl recunoaşte directorul Mihăiţă, sperând în generozitatea Primăriei Bucureşti, care întotdeauna "a fost alături de teatre". Deşi bugetul nu s-a votat, la Comedie vor fi aduse la rampă noi spectacole, începând chiar cu luna ianuarie, semnate de regizorii Vlad Massaci, Victor Ioan Frunză, apoi cele ale lui Silviu Purcărete, Alexandru Dabija, Alexandru Darie etc.

×
Subiecte în articol: teatru