x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Tim Robbins îl aduce pe Shakespeare la Sibiu

Tim Robbins îl aduce pe Shakespeare la Sibiu

de Maria Coman    |    18 Apr 2016   •   10:20
Tim Robbins îl aduce pe Shakespeare la Sibiu
Sursa foto: GREGOR FISCHER/EPA

Cel mai aşteptat eveniment al Festivalului de Teatru din Sibiu, care are loc anul acesta între 10 şi 19 iunie, este montarea piesei “Visul unei nopţi de vară”, o adaptare după Shakespeare a trupei americane “The Actors Gang” al cărei fondator şi regizor artistic este actorul Tim Robbins, cunoscut publicului român mai ales pentru rolul din filmul „Închisoarea îngerilor”.

Potrivit directorului Festivalului de Teatru din Sibiu, Constantin Chiriac, aducerea lui Robbins în România este un efort care a durat cinci ani. Tim Robbins, deţinătorul unui premiu Oscar şi al două Globuri de Aur va primi o stea pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu. După montarea piesei la Festivalul de Teatru din Sibiu, acesta va ajunge şi la Bucureşti. Piesa va fi jucată două seri la rând, pe 16 şi 17 iunie, la Filarmonica de Stat din Sibiu. Preţul biletelor variază între 10 şi 40 de lei.

 

3.000 de artişti prezenţi la evenimente

Festivalul de Teatru din Sibiu (FITS) va scoate la rampă nu mai puţin de 439 de evenimente, care vor avea loc în 67 de amplasamente şi care vor aduce la un loc 3.000 de artişti din 70 de ţări. Regizorul Eimuntas Nekrošius revine la FITS cu Meno Fortas Theatre şi prezintă cea mai nouă producţie a sa, spectacolul “Un artist al foamei”. Polonia va fi reprezentată de regizorul şi actorul Jarosław Fret care prezintă în cadrul festivalului  “Armina, frumoasa mea soră”, împreună cu Teatr ZAR. Tot din Polonia vor veni “Third Arrangement Theatre Company” cu producţia  „Forţa legământului”, regizată de Andrzej şi Teresa Welminski, care au făcut parte din compania de actori a lui Tadeusz Kantor.

Producţia de la Scottish Dance Theatre, ”YAMA”/ „Aerul tare al muntelui”, realizată împreună cu renumitul coregraf şi dansator belgian, Damien Jalet, este un alt spectacol care nu trebuie ratat la FITS 2016. Unul dintre cele mai reprezentative teatre de limba germană din lume, Thalia Theater GMBH vine la Sibiu cu prima parte din trilogia realizată din opera lui Émile Zola, „Iubire. Trilogia familiei mele I”. Un alt spectacol mult aşteptat la această ediţie este „Patul matrimonial” / “King Size”, al elveţienilor de la Théâtre de Vidy, Lausanne, teatrul cu cel mai mare buget din Europa, aflat în premieră la Sibiu.

 

Circul îşi face loc în festival

De asemenea, a fost invitată la FITS şi una dintre cele mai importante companii de circ din lume, care lucrează cu artişti din Elveţia şi America de Sud - Zimmermann & de Perrot. Aceasta va prezenta spectacolul „Salutul circului contemporan” / “Hallo”, în care eroul principal jonglează cu... gravitaţia! Tot la secţiunea Circ au fost puse în vânzare bilete la spectacolul „Imaculata lume a circului” / “Bianco su Bianco”, prezentat de către compania Finzi Pasca. Secţiunea muzicală a festivalului va readuce ritmurile seducătoare de fado cu spectacolele: „Fado - Din inima Lisabonei” şi „Fado, dragostea mea”. De asemenea, renumitul cor “London African Gospel” va prezenta un spectacol care face parte din din turneul mondial care a acompaniat nume celebre ca Annie Lennox sau Emeli Sande.

 

Ediţia din acest an continuă seria fascinantă a marilor producţii de dans. Spectacolele care au intrat de astăzi în vânzare, din această secţiune, sunt „Ceva nemaivăzut” / “Already Not Yet” produs de Korea National Contemporary Dance Company şi „Bucuria de a fi diferit” / “Planites”, prezentat de grecii de la Aerites Dance Company / Patricia Apergi.

×