x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru TNB, gazdă în 2015 a primului festival New European Theatre Action

TNB, gazdă în 2015 a primului festival New European Theatre Action

de Maria Sârbu    |    30 Oct 2013   •   18:25
TNB, gazdă în 2015 a primului festival New European Theatre Action
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images
Una din marile reţele din Europa a hotărât organizarea la Bucureşti, în 2015, a primei sale manifestări teatrale internaţionale
De curând, la Ljubljana (Slovenia) a fost lansată propunerea ca în 2015 să fie organizat, la Bucureşti, primul Festivalul internaţional de teatru NETA (New  European Theatre Action). Ideea a aparţinut lui Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional Bucureşti, instituţie care face parte din această reţea ce numără 50 de teatre şi festivaluri din 19 ţări din Europa. În 2015 se vor împlini zece ani de la fondarea NETA (cu sediul la Ljubljiana), iar Teatrul Naţional va fi gata la acea vreme (este o propunere ca festivalul să aibă loc în mai) cu toate spaţiile reconstruite şi în aşa fel va putea găzdui manifestarea în toată amploarea ei.

Propunerea Naţionalului bucureştean a fost adoptată cu entuziasm de cei prezenţi, la Adunarea generală anuală a NETA (septembrie 2013), urmând să fie făcută cunoscută în toate ţările membre active ale reţelei teatrale. Implicarea solidară a autorităţilor culturale din ţările membre NETA este un prim-pas în realizarea acestui ambiţios proiect teatral. Va fi cel mai bun prilej de a marca aniversarea a X-a NETA şi de a pune în valoare tot ce va avea TNB ca spaţii de joc, de repetiţii şi de expoziţii după încheierea tuturor lucrărilor de refacere, care, potrivit directorului, citând constructorul, se vor finaliza în decembrie 2014.

Ion Caramitru, primul preşedinte NETA, cu un mandat de doi ani (reţeaua s-a înfiinţat în 2005), l-a avut invitat în aceste zile ale Festivalului Naţional de Teatru pe secretarul general NETA Damir Domitrovic, totodată director al prestigiosului Festival de Teatru Ex Ponto din Ljubljiana. La TNB, a avut loc marţi o întâlnire, la care cei doi au prezentat proiectul acestui festival şi posibilităţile de finanţare ale evenimentului. Damir Domitrovic a vorbit, de asemenea, despre reţea, despre activităţile care se desfăşoară sub umbrela NETA, despre popularizarea culturii fiecărei ţări din reţea prin intermediul unui festival comun, dar şi prin NETA Art TV. Caramitru s-a referit la necesitatea stabilirii şi dezvoltării relaţiilor bilaterale, trilaterale... între ţările din reţea, dar şi a organizării unor activităţi comune cu participarea instituţiilor de teatru şi  festivalurilor, care fac parte din NETA.

Se mizează pe întâlniri între miniştri ai Culturii din ţările membre NETA, care să spijine deplasarea teatrelor din ţările respective la Bucureşti; se mizează pe sprijinul Ministerului Culturii din România, al Primăriei Capitalei, dar şi pe fonduri europene, care pot fi accesate în acest caz. Posibilităţi există, e nevoie de voinţa celorlalţi. Iar festivalul ar putea aduce la Bucureşti (căci aici lipsesc spectacolele străine, neexistând un program în acest sens), “în premieră, sub acelaşi acoperiş, cel al viitorului Teatru Naţional, care se prefigurează ca un unicat european prin spectaculosul construcţiei şi al dotărilor sale, cele mai reprezentative spectacole de teatru selecţionate din producţia teatrelor membre ale NETA”, potrivit lui Ion Caramitru. Acum este nevoie de “un plan de bătaie”, aşa cum spunea directorul TNB.

×