x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Toamna la Naţional. În octombrie, TNB aduce premiere şi săli noi

Toamna la Naţional. În octombrie, TNB aduce premiere şi săli noi

de Maria Sârbu    |    09 Oct 2013   •   19:14
Toamna la Naţional. În octombrie, TNB aduce premiere şi săli noi
Sursa foto: TNB

Teatrul Naţional Bucureşti (TNB) a pregătit publicului mai multe spectacole chiar în luna când noua stagiune îşi intră pe deplin în drepturi. Astfel octombrie înseamnă aici câteva premiere în săli noi, reluarea unor spectacole în noile spaţii deschise tot în această lună, programarea titlurilor din repertoriul teatrului în spaţii deschise mai înainte. După un an de la apariţia sălilor Mică şi Media, sunt deschise acum, când se împlinesc patru decenii de la inaugurarea actualei clădiri a Naţionalului, alte două: Sala Pictura, construită pe amplasamentul atelierului de pictură al TNB, cu 232 de locuri, şi Sala Studio, cu 541 de locuri, în care a funcţionat, vreo 30 de ani, Teatrul Naţional de Operetă “Ion Dacian”.

Potrivit conducerii Teatrului Naţional, aceasta este sala cea mai ofertantă sceno-tehnic, putându-se transforma în doar 20 de minute din sală de tip italian în una de tip elisabetan sau arenă. În această toamnă va reintra în circuitul teatral şi Sala Atelier, care a fost refăcută complet. Accesul publicului în noile săli se face dinspre strada Batiştei, către esplanada nou construită de-a lungul faţadei teatrului (cu vedere spre hotelul Intercontinental). În aceeaşi zonă este amplasată şi Agenţia de bilete.

Deci noi săli, noi spectacole. Sala Pictura a fost deschisă, la începutul lunii, cu premiera piesei “Micul infern” de Mircea Ştefănescu, în regia lui Mircea Cornişteanu, spectacol programat şi la 12, 13, 18 şi 20 octombrie (ora 19:30).

Primul spectacol de teatru care reinaugurează minunata Sală Studio este “Revizorul” de Gogol, în regia lui Felix Alexa. Premiera are loc la 11 octombrie, de la ora 19:30. În rolul principal, cel al lui Ivan Hlestakov, este actorul Marius Manole (foto), alături de el fiind distribuiţi Mihai Constantin, Ana Ciontea, Ilinca Manolache, Irina Movilă/Costina Ciuciulică, Claudiu Bleonţ, Mihai Calotă, Istvan Teglas ş.a. Felix Alexa, care semnează şi ilustraţia muzicală, a lucrat în echipă cu Andrada Chiriac (scenografia) şi cu Chris Jaeger (Lighting design).

Până la sfârşitul lunii octombrie va avea loc şi premiera cu “Nebuni din dragoste” de Sam Shepard, în regia lui Claudiu Goga. Primele reprezentaţii vor fi jucate la Sala Media, dar spectacolul va inaugura, în curând, Sala Atelier. Rolurile în acest spectacol vor fi interpretate de Gavril Pătru, Diana Cavallioti, Mihai Călin şi Ioan Andrei Ionescu. Decorurile le semnează Ştefan Caragiu; costumele - Liliana Cenean.

De notat că Sala Mare a TNB nu mai găzduieşte spectacole căci au început, în iulie, lucrările de refacere. De aceea producţiile care au fost realizate pe scena mare vor fi adaptate pentru sălile existente la ora actuală, urmând să se joace în ele temporar. Unul dintre spectacolele Sălii Mari care “migrează” spre alt spaţiu este “Dineu cu proşti” de Francis Veber, în regia lui Ion Caramitru, cu Horaţiu Mălăele şi Ion Caramitru în rolurile principale, programat la Sala Studio în data de 12 octombrie şi 13 octombrie, de la ora 20:00.


×
Subiecte în articol: teatrul national bucuresti