x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Tot mai aproape de magia teatrului

Tot mai aproape de magia teatrului

05 Mai 2014   •   13:11
Tot mai aproape de magia teatrului
Festivalul de la Caracal - 2014 s-a încheiat. Publicul aşteaptă ediţia 2015

Ediţia a IV-a a Festivalului de Teatru Caracal s-a încheiat duminică, 4 mai, cu producţia Naţionalului bucureştean “Scrisoarea” după “O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, în regia lui Horaţiu Mălăele. A fost pentru prima dată când acest spectacol a ieşit din TNB, jucându-se pe o altă scenă, mult mai mică comparativ cu cea de la sediu. Aşa cum spunea Horaţiu Mălăele, pentru Jurnalul Naţional, la finalul reprezentaţiei, “Scrisoarea” a căpătat, pe scena de la Caracal, “intimitate, iar relaţiile au fost mai dramatice şi, acolo unde trebuia, mai comice”.

Alături de Horaţiu Mălăele, în spectacol au jucat Mircea Rusu, Virgil Ogăşanu, Mihai Calotă, Eduard Adam, Mihai Constantin, Marcelo-S Cobzariu, Marius Rizea, Raluca Petra şi Victoria Dicu.

Horaţiu Mălăele a fost prezent cu spectacole la toate ediţiile acestui festival, iniţiat în memoria lui Ştefan Iordache. “Festivalul de la Caracal a devenit pentru mine o constantă. Vin, aştept de fiecare dată să se întâmple acest eveniment. E o întâmplare fericită. E un teatru formidabil, cum puţine se află în ţară - un teatru mic şi cochet, un teatru cu o acustică formidabilă, un teatru făcut cu o infrastructură specifică marilor teatre. E un teatru care are o istorie bogată. Vin aici la festival pentru că e o selecţie, după părerea mea, bună, pe care o face Marina Constantinescu (...), vin pentru a-mi vedea prietenii, vin să mă reîntâlnesc cu Marius Tucă, cu oameni dragi. E un cadou pe care ţi-l face viaţa din când în când. Anual, de data asta!”, a spus Horaţiu Mălăele. Îndrăgitul artist a adăugat că acest teatru “a fost întotdeauna la locul lui, poate a fost mai puţin populat, dar, din iniţiativa Mişcării de Rezistenţă, lucrurile s-au stabilizat, într-un fel”.

Despre spectacolul său “Cafeneaua” de Sam Bobrick şi Ron Clark, jucat la Caracal sâmbătă seara, Mălăele a menţionat că această montare “a dăinuit”. “Deşi spectacolul a fost difuzat la Televiziune, totuşi publicul este avid să vadă această poveste dulce-amăruie a unei familii. E o performanţă extraordinară a actorilor, care joacă trei vârste diferite într-o oră şi jumătate, cât durează spectacolul”, a spus Horaţiu Mălăele, el jucând alături de Dana Dogaru şi Emilia Popescu.

Pentru prima dată a jucat pe scena Teatrului care acum poartă numele lui Ştefan Iordache, Virgil Ogăşanu. Impresionat, apreciatul actor a afirmat: “Arată extraordinar. Ştiu că pragul acestui teatru l-au trecut mari personalităţi culturale, inclusiv George Enescu (...). Se simte efortul care se face aici de a educa publicul. Iar acustica... Domnul regizor Horaţiu Mălăele ne-a spus să vorbim mai încet, că sala are o acustică extraordinară. Da, e o sală caldă şi oamenii sunt atât de atenţi. Mi s-a părut, la un moment dat, că publicul nu mai era, că a plecat, dar spectatorii erau cu noi, ne priveau, ne urmăreau şi încet, încet s-au încălzit şi au început să aplaude...”.

Festivalul de Teatru Caracal, dedicat în acest an maestrului Radu Beligan, prezent la începutul ediţiei câteva zile cu spectacole, a fost organizat de Asociaţia Mişcarea de Rezistenţă, Primăria Municipiului Caracal şi Consiliul Judeţean Olt. La închidere, pe scenă au urcat oamenii care sunt sufletul acestui eveniment şi îi menţin dinamismul, ei adresând mulţumiri celor care susţin festivalul şi în primul rând publicului, care a venit în număr foarte mare la fiecare spectacol, jucat cu casa închisă.

Nouă spectacole în nouă zile încărcate de emoţie, încărcate de teatru adevărat, dar şi de prietenie, de frumuseţe, de solidaritate.

Edilul oraşului şi-a exprimat “bucuria enormă, semn ca acest festival să continue”.

Marina Constantinescu a emoţionat asistenţa, căreia i-a vorbit astfel: “Am ajuns la sfârşit. Un tur de forţă în numele magiei teatrului! Chiar dacă începutul mi-a dat foarte puţine speranţe să cred că vom ajunge aici, am fost împreună patru ani în numele valorii. Acest festival este dedicat memoriei lui Ştefan Iordache şi poate nu întâmplător am ales să închidem în seara aceasta cu un spectacol al Teatrului Naţional din Bucureşti, “Scrisoarea”. Ştefan Iordache a jucat mult la Teatrul Nottara cu Horaţiu Mălăele, cu George Constantin, cu Dana Dogaru... Şi e bine să ne aducem aminte că fără aceşti oameni am fi mai săraci. În ziua de azi este foarte uşor să minţi, să trădezi şi este foarte greu să iubeşti, să te dăruieşti şi să fii iubit.

Aşa am gândit, împreună cu Mişcarea de Rezistenţă, tot ce înseamnă festivalul nostru, ca pe un exerciţiu de recunoaştere a valorilor... Actorii nu ar putea fără dumneavoastră. Teatrul înseamnă public, înseamnă aceste întâlniri magice, seară de seară, când noaptea ştie de ce are grijă de noi”.


Totodată, Marina Constantinescu a transmis publicului “dragostea sinceră a lui Radu Beligan, căldura şi tandreţea, pentru felul în care a fost primit aici”.

“Trăim într-o lume aberantă, confuză, grea. Dar ce se întâmplă aici, într-un teatru-bijuterie, ne ajută să mergem mai departe, chiar dacă lângă noi e minciună, chiar dacă lângă noi e război, chiar dacă suntem desconsideraţi, chiar dacă spiritualitatea e mereu un personaj secund... Poate o să găsim o soluţie să se joace mai des teatru aici. Sunt impresionată de oamenii care vin, pentru că doresc să vadă mari actori şi mari spectacole. Această întâlnire a noastră este sub semnul prieteniei... Sunt fericită că am întâlnit în aceşti patru ani oameni mai mult decât pasionaţi: dăruiţi. Şi ei sunt aici printre noi!”, a spus Marina Constantinescu, îndemnând publicul să rămână cât mai aproape de magia teatrului, să respecte valorile atâta timp cât ele sunt în viaţă.

Sponsorii ediţiei 2014 a Festivalului de Teatru Caracal au fost: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Bancpost, Image Service şi Romprest.

×
Subiecte în articol: festivalul de la caracal caracal teatru