x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Trei montări pe texte de Gellu Naum, la Cluj

Trei montări pe texte de Gellu Naum, la Cluj

de Maria Sârbu    |    19 Iul 2011   •   21:00
Trei montări pe texte de Gellu Naum, la Cluj

Directorul Teatrului National 'Lucian Blaga' din Cluj-Napoca, Mihai Maniutiu – regizor care se bucura de reputatie buna, are in derulare cateva programe manageriale, printre care si cel intitulat 'Prioritate: Romania'. In cadrul acestuia se vor desfasura o serie de intalniri internationale, organizate, asa cum ne-a spus apreciatul creator, cu scopul de a arata lumii valorile pe care le are Romania, fiindca acestea exista in numar mare, dar nu sunt vazute asa cum trebuie de publicul din afara tarii.

Editia inaugurala a Intalnirilor internationale, la care sunt invitate personalitati romane si straine, este dedicata operei lui Gellu Naum si va avea loc intre 7 si 9 octombrie la Nationalul clujean. Au fost puse in practica trei proiecte de spectacol, care au la baza texte scrise de Gellu Naum, poet, prozator si dramaturg, considerat 'cel mai important reprezentant roman al curentului suprarealist si unul dintre ultimii mari reprezentanti ai acestuia pe plan european', de la disparitia caruia se implinesc in curand zece ani (29 septembrie). Cele trei creatii sunt: 'Zenobia' – scenariu si regia Mona Marian (premiera a avut loc in martie); 'Florenta sunt eu', piesa scrisa de Gellu Naum impreuna cu Jules Perahim, in regia lui Alexandru Dabija (premiera – in iunie) si 'Insula' – spectacol-concert aflat in lucru, in regia Adei Milea, a carui premiera va avea loc la toamna. Aceste montari vor fi prezentate in cele trei zile ale minifestivalului.

Despre aceste trei spectacole, Mihai Maniutiu spune ca 'nu se concureaza intre ele' si crede ca vor avea viata lunga. 'Zenobia' (foto jos) a fost lucrat la Sala Studio, avand mare succes la premiera. Mona Marian a lucrat in echipa cu Eugenia Tarasescu-Jianu (scenografia), in distributie fiind actorii Cornel Raileanu (Naum), Cristian Rigman (Naum tanar), dar si Romina Merei, Petre Bacioiu, Anca Hanu, Cristian Grosu, Elena Ivanca s.a. Regizoarea sustine ca 'a-l citi pe Gellu Naum e o bucurie fara limite, iar a incerca sa sugerezi realitatea teatrala a poeticii lui Gellu Naum e o aventura de natura visului si acum ti se deschide o poarta de care nu poti decat sa treci si sa ajungi... in visul lui Gellu Naum...'.

'Florenta sunt eu' este o comedie, montata la Sala Mare, unde a putut sa-si desfasoare si Dragos Buhagiar ideile scenografice (foto sus). Au lucrat cu Dabija, de asemenea, Florin Fieroiu (miscarea scenica) si Ada Milea (muzica). Distributia ii include pe Irina Wintze, Ramona Dumitrean, Romina Merei, Anca Hanu, Angelica Nicoara, Ionut Caras, Catalin Herlea s.a. Piesa 'Florenta sunt eu' este construita, asa cum se specifica pe site-ul teatrului, 'pe permanentul joc dintre realitate si fictiune, dintre prezent si trecutul care-l invadeaza cu fantasme. Personajele isi schimba mereu numele, se dedubleaza, voiajeaza cu nonsalanta intre aici si acolo, aflandu-se intr-o continua si permanenta miscare browniana prin spatii dramatice multiplicate caleidosco­pic'.

Ada Milea, care va semna spectacolul 'Insula' tot la Sala Mare, a spus pentru Jurnalul National: 'Lucrez, impreuna cu 12 actori, un concert despre un Robinson singur pe o insula pustie plina de lume. E total diferit de concertul lucrat cu dl Balanescu in engleza si sunt foarte bucuroasa ca dansul nu a avut nici o obiectie cand l-am intrebat daca pot reincerca, in alta varianta, aceasta minunata piesa de teatru scrisa de Gellu Naum. Va fi un concert cu personaje, tobe, acordeon, chitara, costume si spatii'.

×
Subiecte în articol: teatru