x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Trei spectacole ale Teatrului Maghiar de Stat la Zilele Culturale Maghiare din Cluj!

Trei spectacole ale Teatrului Maghiar de Stat la Zilele Culturale Maghiare din Cluj!

de Magdalena Popa Buluc    |    22 Aug 2019   •   14:40
Trei spectacole ale Teatrului Maghiar de Stat la Zilele Culturale Maghiare din Cluj!

Continuând tradiția anilor trecuți, Teatrul Maghiar de Stat Cluj va fi prezent și anul acesta în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj ajunse la cea de-a X-a ediție. Astfel, Teatrul Maghiar va juca trei spectacole și va organiza o serată literară cu poetul Zsófia Balla.
Luni, 19 august, ora 18.00, va avea loc serata literară Ady Endre "...atârn pe această aspră cornişă a vieţii..." cu Zsolt Bogdán.

Marți, 20 august, ora 17.00, în Sala Studio a Teatrului, va avea loc reprezentația cu Nora de Henrik Ibsen, în regia lui Botond Nagy, iar miercuri, 21 august, ora 19.00, în Sala Mare este programat spectacolul Neguțătorul din Veneția de William Shakespeare, pus în scenă de Gábor Tompa.

Programul cultural pregătit de Teatrul Maghiar se va încheia cu serata literară dedicată poetului Zsófia Balla programată duminică, 25 august, la ora 17:00, în Sala Studio a Teatrului.

’Ne bucurăm că dăm din nou startul celei mai ample manifestări culturale maghiare din Transilvania și că putem oferi din nou comunității un număr foarte mare de evenimente pentru toate gusturile și vârstele și ne bucurăm, mai ales, că sărbătorim o ediție rotundă, cea de-a X-a. Această ediție aniversară nu este menită să le umbrească pe celelalte nouă, ci își propune să vină în continuarea și completarea lor firească. Este o ediție lipsită de stridențe și trâmbițări festiviste, dar care a câștigat în atenția pentru desfășurarea optimă a programelor într-o atmosferă colorată, armonioasă și vie’’, a declarat Gergely Balázs, organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, la conferința de presă care a anunțat începerea festivalului.

Ediția aniversară se va deschide oficial duminică, 18 august, cu o gală care va avea loc la ora 19:00, la Opera Maghiară din Cluj.

În cadrul galei, Ansamblul Popular de Stat din Ungaria va susține în premieră spectacolul ‘’În piața din Cluj’’, la care vor participa invitații Balogh Melinda, Busai Bori și Makula Zoltán, Molnár Ilona și Ansamblul Tokos. Spectacolul deschide noi perspective istorice în orizontul memoriei colective, reconstituind cu ajutorul limbajului liric al dansului și muzicii populare atmosfera pieței vechiului Cluj, unde grădinarii din Hoștat vindeau legume, femeile din Călata lapte și unt, iar bărbații din Sic sau Câmpie își vindeau forța de muncă sau animalele. Regizor-coregraf al spectacolului este Mihályi Gábor, directorul artistic al Ansamblului Popular de Stat din Ungaria, deținător al premiului Harangozó Gyula și artist emerit din Ungaria.

Un alt eveniment care va marca cei 10 ani aniversari este concertul extraordinar susţinut de Orchestra simfonică a muzicienilor maghiari din afara granițelor Ungariei. Orchestra condusă de György Vashegyi și formată din artiști proveniți din Transilvania și Voivodina va concerta marți, 20 august, ora 19:00, la Casa Universitarilor.

Peste 600 de evenimente de diverse tipuri, de la concerte, expoziții, recitaluri de muzică clasică, spectacole de dans, proiecții de film, tururi ghidate și proiecții de film la activități pentru copii, evenimente gastronomice sau petreceri vor fi aduse, timp de nouă zile, în atenția locuitorilor Clujului și vizitatorilor veniți din întreaga Transilvanie și de peste hotare la festival.

Programele preliminare festivalului vor avea loc miercuri, 16 august, și vineri, 17 august și vor include vernisaje bilingve ale unor expoziții de pictură precum ’’Gy. Szabó Béla – Liber Miserorum’’ sau ’’Artiști plastici contemporani de la Szentendre’’. Tot în aceste zile va fi vernisată și expoziția ’’Schimb de teren II’’, care prezintă o selecție din colecția Institutului de Artă Contemporană – Dunaújváros, unul dintre cele mai importante spații expoziționale din Ungaria amplasat în afara capitalei.

Ediția aniversară Zilele Culturale Maghiare din Cluj se va încheia duminică, 25 august, pe scena din Piața Unirii cu concertul chitaristului și cântărețului Zorán, unul dintre cei mai iubiți artiști din Ungaria, al cărui nume este sinonim cu muzica rock nobilă și intelectuală, de calitate superioară, scrisă pentru ’’oameni mari’’.

 

×