x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Un festival de teatru, un act de iubire ce se simte

Un festival de teatru, un act de iubire ce se simte

de Maria Sârbu    |    01 Mai 2012   •   13:48
Un festival de teatru, un act de iubire ce se simte

Un mare spectacol romanesc, cu actori de prima marime, a fost prezentat luni seara la Festivalul de Teatru de la Caracal: 'Casatoria' de Gogol, in regia lui Yuri Kordonsky. Aceasta productie de la 'Bulandra' a inspirat sentimente de veneratie pentru artistii din distributie, care au jucat cum stiu ei mai bine, pana la sacrificiu, asa cum o fac intotdeauna in numele artei.

Pe scena Teatrului 'Stefan Iordache', ei pareau mai motivati sa transmita starea personajelor interpretate publicului, atat de doritor de a vedea aici creatii frumoase. Poate si pentru faptul ca erau, intr-un fel, vegheati de spiritul marelui Ciulei, invocat la aceasta a doua editie a festivalului, dedicata memoriei inegalabilului creator. De pe fotografii si panouri instalate in holul de la etaj al superbei cladiri, care are peste o suta de ani, privirea ferma, patrunzatoare a maestrului Liviu Ciulei e ca un indemn la continuitate, spre a mentine proaspat suflul teatrului. E o expozitie cu imagini, cu chipul creatorului surprins in diferite perioade si care este deschisa pana la sfarsitul Festivalului, ca de altfel si impozanta expunere de fotografii despre Romanatul de altadata, din holurile laterale. De acestea s-au ingrijit, ca de intreg festivalul, organizatorii: Miscarea de Rezistenta si Primaria Municipiului Caracal.

Actorii Teatrului Bulandra au fost primiti pe masura prestatiei lor artistice oferite cu sufletul si cu dragoste. Au meritat acest lucru Mariana Mihut, Razvan Vasilescu, Victor Rebengiuc, Cornel Scripcaru, Irina Petrescu, Doru Ana, Ionel Mihailescu, Ana Ioana Macaria, Marius Chivu, Anca Androne, Serban Pavlu, toti interpreti ai rolurilor din 'Casatoria'. Dupa spectacol, privirile lor cautau cu nesat in adancimea privirii de pe fotografii a marelui Ciulei. Luau aminte!

L-a intrebat pe Victor Rebengiuc ce impresie are despre acest eveniment teatral construit cu efort, dar si cu mult drag, de Marina Constantinescu si Marius Tuca, care si-au propus consolidarea Miscarii de Rezistenta - Miscarea de Rezistenta prin Cultura. El ne-a raspuns, intre altele: 'Am bagat de seama ca invitatii festivalului sunt invitati de marca, sunt spectacole deosebite si sunt foarte satisfacut sufleteste de faptul ca acest festival este inchinat memoriei lui Liviu Ciulei. Este pentru prima data in tara cand personalitatea lui Liviu Ciulei este apreciata si onorata prin faptul ca i se inchina un festival. Ar trebui ca lucrul acesta sa se intample si pe alte repere geografice ale tarii, pentru ca Liviu Ciulei a fost unic…'.

Emotionanta era si Irina Petrescu, la vederea chipului lui Ciulei. Actrita ne-a marturisit: '… Ma bucur ca anul trecut i s-a adus omagiu lui Stefan Iordache si Mihaelei Tonitza, iar anul acesta lui Liviu Ciulei. Sa speram ca vom avea si niste embleme in viata pe care sa le sarbatorim. Este un loc minunat si stradania organizatorilor acestui festival este absolut stralucita, ceea ce ne flateaza. A iubi un loc unde se desfasoara actul nostru de existenta inseamna a ne iubi si pe noi implicit. Si asta se simte'.

×
Subiecte în articol: teatru