x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Un teatru de proiecte, la aniversare

Un teatru de proiecte, la aniversare

de Maria Sârbu    |    24 Mai 2010   •   00:00
Un teatru de proiecte, la aniversare

Sărăcia declarată îngreunează acti­vitatea oamenilor din cultură, mai ales atunci când trebuie să promoveze valorile, să le apere. Sau atunci când produsul artistic trebuie adus în faţa publicului.

Mulţi se ambiţionează, încercând să organizeze sărbători prin care să menţină o tradiţie, să o transforme în fenomen. Am văzut această ambiţie la o echipă mică, dar care ştie să continue ceea ce au început alţii sau să isprăvească un lucru pe care şi l-a propus. Este vorba despre echipa Teatrului "George Ciprian" din Buzău, care a marcat sâmbătă împlinirea a 15 ani de când există această instituţie - primul teatru de proiecte din România postdecembristă. Ctitorul şi primul lui director a fost Paul Ioachim.

La dispariţia acestui om, condu­ce­rea a fost preluată de Răzvan Ioan Dincă, care apoi a ajuns în fruntea Operetei, în locul lui venind, cu aproape patru ani în urmă, Marinela Ţepuş. Fiecare a pus mult suflet pentru ca teatrul să aibă spectacole bune şi public pe potrivă.

A fost invitată la aniversare multă lume. A venit cine a vrut şi cine a pu­tut. Publicul s-a arătat încântat să-i vadă pe actorii care acum 15 ani ju­cau în primul spectacol al Teatrului "George Ciprian" - "Omul cu mâr­ţoaga", printre aceştia Ion Lucian, Mir­cea Diaconu, Diana Lupescu, Emil Hossu. Lor şi altora, care au contribuit la "consolidarea" repertoriului, li s-au înmânat diplome şi trofee. Remarc aici şi contribuţia unui tânăr şi harnic actor de la Teatrul Nottara - Lucian Ghimişi, el având cele mai multe apariţii scenice dintre toţi artiştii care au jucat la Buzău.

Tot sâmbătă au fost înmânate premiile Galei "VedeTeatru", des­fă­şu­ra­tă timp de o săptămână. Nu a exis­tat un juriu de profesionişti, ci unul format din spectatori: patru doam­ne - economist, poliţist, psiholog (două) - şi un "bărbat", care este elev. Pentru că gala (secţiunea oficială) a fost de­dicată regizorului, s-a acordat un singur premiu, revenind lui Alexandru Tocilescu pentru "Sfârşit de partidă" (Teatrul Metropolis). La a doua secţiune, "Vedeta de mâine", cu spectacole studenţeşti, premiile ju­riului pu­blicului au fost acordate Ma­rei Căruţaşu şi lui Mihail Conrad Mericoffer.

×
Subiecte în articol: teatru