x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru URBAN GIF SHOW, un spectacol inovator și provocator, are premiera la final de noiembrie la Teatrelli

URBAN GIF SHOW, un spectacol inovator și provocator, are premiera la final de noiembrie la Teatrelli

de Magdalena Popa Buluc    |    20 Noi 2019   •   14:46
URBAN GIF SHOW, un spectacol inovator și provocator, are premiera la final de noiembrie la Teatrelli

O producție inovatoare pentru care celebrul coregraf Florin Fieroiu semnează conceptul, regia și coregrafia și care îi aduce împreună pe unii dintre cei mai avangardiști creatori și actori/dansatori români, URBAN GIF SHOW va avea avanpremiera pe 22 noiembrie și premiera pe 23 noiembrie pe scena Teatrelli (Piața Lahovari, Nr.7). Ambele reprezentații încep de la ora 19.

Cum arată astăzi viața urbană? Care sunt semnificațiile ei? Și cum putem privi orașul cu ochi realiști, ce noi adevăruri ne dezvăluie? Este provocarea pe care o lansează URBAN GIF SHOW, o producție care invită publicul să trăiască un alt tip de experiență performativă. URBAN GIF SHOW nu are ca punct de pornire un element clasic, cum ar fi literatura, un poem sau un text dramatic, ci pornește de la o senzație: senzația că tot ce ne înconjoară poate fi prezentat sub forma unei secvențe. Altfel, aflându-și inspirația în doi termeni moderni și două practici celebre deja inclusiv în comportamentul social media, repere între care ne ducem viața din ce în ce mai des – jpeg și GIF –, spectacolul recontextualizează rolul corpului uman, mișcarea și esența într-o înlănțuire de combinații artistice și tehnice unice.

 

Un performance corporal al unor oameni care viețuiesc într-o instalație muzicală colorată de un artist vizual” – iată cum descrie Florin Fieroiu experiența URBAN GIF SHOW. Spectacolul pune astfel împreună mai multe elemente cu care experimentează – mișcare, muzică originală și o instalație sonoră, scenografie, poeme urbane scrie chiar în timpul procesului de lucru la spectacol și elemente video – pentru a contura o experiență provocatoare atât pentru spectator, cât și pentru lumea artistică. Florin Fieroiu (regie, coregrafie, concept), Vlaicu Golcea (muzică originală, sound design și instalație sonoră), Cristina Milea (scenografie), Elise Wilk (dramaturgie/poeme urbane) și Ioana Ilaș-Bodale și Mircea Ilaș (video și grafică), alături de performerii Nicoleta Lefter, Alexandra Mihaela Dancs, Paul Cimpoieru, Denis Bolborea și Simona Dabija invită publicul într-o lume deconstruită și reconstruită a adevărurilor despre propria viață în oraș. În plus, Vlaicu Golcea va performa live la fiecare reprezentație cu un set de instrumente analogice. Spectacolul integrează de asemenea și o practică artistică nouă, inspirată din instrumentarul de lucru specific programelor de animație – secvențatorul, acesta devenind un instrument virtual de lucru, ca un fel de auto-programare corporală.

În primul rând, am eliminat ideea de sală de spectacol, așa cum o cunoașteți la Teatrelli. Scena nu mai este un spatiu al demonstrației virtuozității artistice, ci devine un spațiu de dezbatere. Cu ajutorul GIF-ului care reprezintă în fond doar un filtru esthetic mi-am propus să atingem sau să dobândim un conținut uman. Orașul – așa cum încercăm să-l prezentăm - este mai degrabă orașul obstacol, orașul pe care îl construim în detrimentul nostru, în detrimentul unei comunicări dintre oameni și al întâlnirii dintre ei. Acest lucru se ascunde însă în spatele unor mesaje, căci lansăm o invitație publicului și am conceput spectacolul ca pe un fel de trambulină pe care imaginația fiecărui spectacor să poată să prindă aripi și să poată să descifreze acel conținut efectiv în funcție de experiența lui de viață din oraș.”, a declarat pentru presă coregraful Florin Fieroiu.

 

URBAN GIF SHOW reunește cel puțin două generații de artiști români și aduce un nou tip de abordare performativă, noua producție Teatrelli propunându-și să fie un adevărat laborator de cercetare artistică, în contextul unei necesități a valorizării artiștilor români independenți și a abordărilor contemporane pe scenele românești. Spectacolul marchează, de asemenea în mod concludent, o nouă direcție artistică a Teatrelli.

 

 

×
Subiecte în articol: URBAN GIF SHOW