x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Varietăţi muzicale la „Viaţa e frumoasă”

Varietăţi muzicale la „Viaţa e frumoasă”

de Maria Sârbu    |    07 Noi 2011   •   21:00
Varietăţi muzicale la „Viaţa e frumoasă”

Artisti din mai mult de zece tari din Europa, dar si din Statele Unite participa in acest an la Festivalul International al Artelor Spectacolului Muzical intitulat inca de la prima editie 'Viata e frumoasa'. Pare un paradox, daca ne gandim cat de grea este viata astazi pentru cei mai multi dintre noi. De aceea isi au locul si ironiile referitoare la aceasta denumire a festivalului. Si totusi.

Ceea ce ofera organizatorii – Teatrul National de Opereta 'Ion Dacian' – contribuie la clipe imbucuratoare. Evenimentul, ajuns la a IV-a editie, prezinta spectacole din intregul spectru al domeniului. Vor fi varietati muzicale, timp de 11 zile, iar scena Festivalului dominata de musicaluri, opereta, concerte si spectacole de teatru-dans.

Deschiderea oficiala va avea loc joi seara, la Teatrul National de Opereta 'Ion Dacian', cu productia institutiei-gazda, 'Rebecca', un musical de Sylvester Lévay si Michael Kunze, in regia lui Attila Béres. Este cea mai recenta premiera a Operetei, prezentata in primavara acestui an. Publicul din Bucuresti, caruia ii place acest gen, va avea parte si de musicalul 'Scripcarul pe acoperis' (o productie a Teatrului 'Regina Maria' din Oradea). Impresionant e ca in program a fost inclus si un spectacol-lectura, 'Second Time Round' de John Elsom (cunoscut in lumea teatrului), fiind vorba despre un musical care aduce in fata povestea unui emigrant roman in Anglia. Muzica apartine lui Wayne Warlow, iar regia e semnata de Philip Parr.

Si in acest an, vine la Bucuresti, cu prilejul acestui Festival, Teatrul de Stat de Comedie Muzicala din Sankt Petersburg, care va prezenta 'Wo­manish Revolt' de Eugeny Ptichkin, regia Yury Laptev – o comedie mu­zicala menita sa descreteasca fruntile. O opereta clasica va 'juca' trupa Tea­trului National Academic de Opereta din Kiev: 'Bal la Savoy' de Paul Abraham, regia Bogdan Strutynskyi. Compania 'Balet Bratislava' (Slova­cia) va prezenta 'Romeo si Julieta' de Serghei Prokofiev, coregrafia fiind semnata de Mario Radacovsky.

O incantare pentru multi spectatori va fi sectiunea de concerte, cu 'produse' exceptionale, unele pentru prima data la Bucuresti, dupa cum afirma organizatorii. Invitatii speciali sunt: francezii Emma Shapplin (14 noiembrie, Sala Palatului) si Richard Galliano (18 noiembrie, Sala Operetei) si italianca Ornella Vanoni (13 noiembrie, Sala Radio).

Revine grupul britanic The Tiger Lillies, care a avut la doua editii precedente un succes mare. Se vor auzi acordurile si se vor vedea pasii intr-un 'Tango' argentinian – interpreti membrii Grupului slovaco-roman 'Quartango'.

Programul cuprinde, de asemenea, 'Maia Baratashvili and The Shin' din Georgia si 'Old Fish Jazz Band' din Germania. Va fi si muzica religioasa, in interpretarea Corului Teatrului National de Opereta 'Ion Dacian'.

Opereta a gandit si un concert aniversar: 'Alfredo Pascu – 15 ani de opereta', urmand sa fie lansata o carte despre acest bun tenor.

Va fi organizata, ca si anul trecut, Gala Internationala de Opereta si Musical, conceputa sub indrumarea artistica a lui Bogdan Strutynsky (Ucraina) si a lui Razvan Ioan Dinca – directorul Teatrului National de Opereta 'Ion Dacian'. Gala va reuni pe aceeasi scena peste 120 de artisti din sase tari. Tinerii artisti vor parti­cipa si la aceasta editie la Concursul de interpretare 'Trofeul Ion Dacian'.

Nu vor lipsi conferintele, serile cu specific traditional, lansarile de carte, expozitiile, atelierele dedicate artelor spectacolului muzical. De mentionat atelierele de initiere in teatru, de creativitate si de inventie muzicala pentru copii, implicandu-se cu multa rabdare si cu mult suflet Oana Rusu, Adriana Teodorescu si Gabriel Popescu.

×
Subiecte în articol: teatru