x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Victor Rebengiuc marchează 77 de primăveri

Victor Rebengiuc marchează 77 de primăveri

10 Feb 2010   •   00:00
Victor Rebengiuc marchează 77 de primăveri

Nu au apărut ghioceii, deci nu e primăvară. Însă orice apariţie a maestrului pe scenă reprezintă o adevărată primăvară în cultura românească. Fie şi pentru asta, ca să nu enumerăm multe alte motive, suntem mândri să fim contemporani cu Victor Rebengiuc, actor care astăzi împlineşte 77 de ani. Conform sărbătoritului, ziua o va întâmpina fără evenimente speciale, însă va avea "gânduri serioase".



Mărturisind că aniversarea sa nu reprezintă nicio sărbătoare, Victor Rebengiuc a precizat că ziua de naştere îl face să conştientizeze faptul că "ne apropiem cu paşi repezi spre sfârşit".

Doctor Honoris Causa al UNATC, Rebengiuc a declarat că pentru anul acesta nu are pregătit, încă, niciun proiect nou, fie el teatral sau cinematografic, dar că poate fi văzut pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, în două dintre cele mai recente producţii ale instituţiei, "Toţi fiii mei", în regia lui Ion Caramitru şi "Legenda Marelui Inchizitor", spectacol regizat de Radu Penciulescu.

Cel pe care criticul de teatru George Banu l-a numit în cartea sa, "Dincolo de rol sau Actorul nesupus", "mai mult decât un actor", poate fi admirat, în prezent, şi pe scena Teatrului Bulandra, în spectacolele "Moartea unui comis voiajor", după Arthur Miller, "Căsătoria", după Gogol, şi "Şase personaje în căutarea unui autor", după Luigi Pirandello - scrie Agerpres.

Cinefilii au parte şi ei de o lecţie de actorie din partea maestrului Victor Rebengiuc, în filmul "Nunta mută", debutul în regia de film al actorului Horaţiu Mălăele, peliculă lansată la sfârşitul anului 2008.

Născut în Bucureşti, la 10 februarie 1933, Victor Rebengiuc a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale " din Capitală, în 1956, la clasa Aura Buzescu şi Beate Fredanov.

Cariera actoricească şi-a început-o pe scena Teatrului Naţional din Craiova, unde a jucat între 1956 şi 1957. La Bucureşti, a debutat în 1957, pe scena Teatrului Bulandra, unde a jucat până în 1965, când a devenit actor al Teatrului Mic.

În 1971 a revenit pe scena Teatrului Bulandra, ajungând să fie şi directorul acestei instituţii, între 1996 - 1998.
A colaborat cu numeroşi regizori de teatru, de la Liviu Ciulei, Dinu Negreanu, Silviu Purcărete şi Alexandru Dabija - la Yuriy Kordonskiy sau Felix Alexa.

"Omul care aduce ploaia", "Profesiunea Doamnei Waren", "Cum vă place", "Război şi Pace", "Un tramvai numit dorinţă", "Lungul drum al zilei către noapte", "Richard II", "O scrisoare pierdută", "Teatrul Comic", "Danaidele", "Colonelul Pasăre", "Hamlet", "Unchiul Vanea" sunt doar câteva dintre spectacolele de teatru în care Victor Rebengiuc a jucat roluri memorabile .

Cariera sa de actor a fost consolidată şi de rolurile de excepţie pe care le-a interpretat în cele peste 50 de producţii cinematografice în care a jucat.

"Darclee" (1960), "Castelul Condamnaţilor" (1970), "Zestrea" (1972), "Zidul" (1974), "Tănase Scatiu" (1975), "Profetul, aurul şi ardelenii" (1977), "Înghiţitorul de săbii" (1981), "De ce trag clopotele, Mitică?" (1982), "Straniu paradis" (1995), "Prea târziu" (1996), "Niki Ardelean, colonel de rezervă" (2003), "Raport despre starea naţiunii" (2003), "Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea" sunt unele dintre filmele în care Rebengiuc s-a făcut remarcat.

"Moromeţii" (1986), în regia lui Stere Gulea, rămâne pelicula care i-a adus cel mai mare succes, Rebengiuc interpretându-l memorabil pe celebrul personaj al lui Marin Preda, Ilie Moromete.

"Pădurea spânzuraţilor" (1964, film premiat la Cannes în 1965), "Balanţa" (1991) şi "Cel mai iubit dintre pământeni" (1992) sunt alte trei filme în care talentul actoricesc al lui Rebengiuc a avut un rol important în transformarea acestor producţii într-un succes cinematografic.

În 2005, a făcut parte din distribuţia coproducţiei româno-franceze, "Tertium Non Datur" a lui Lucian Pintilie, prezentată în premieră mondială la Festivalul de la Berlin (9-19 februarie 2006).

Este deţinătorul mai multor premii UNITER şi al altor distincţii importante, printre care Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România pentru filmul "Tănase Scatiu" (1976), aceeaşi distincţie fiindu-i oferită şi în 1987, pentru filmele "Moromeţii" şi "Pădureanca", premii la Festivalul Internaţional de Film de la San Remo (Italia, 1988), la Festivalul Internaţional Santarem (Portugalia, 1988) pentru filmul "Moromeţii" şi Premiul Uniunii Cineaştilor din România pentru filmul "Balanţa", în 1992.

În 2001, a primit Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină, la Festivalul de Dramaturgie Contemporană de la Braşov pentru rolul colonelului Festisov din spectacolul "Colonelul Pasăre", iar în 2002 a fost distins cu Premiul "Aristizza Romanescu" pentru artele spectacolului al Academiei Române pe anul 2000, pentru întreaga creaţie teatrală şi cinematografică.

În 2003 a primit Premiul UNITER pentru întreaga activitate, iar în 2004 a primit Premiul de Excelenţă pentru întreaga activitate la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca.

Unul dintre actorii cu un plamares cinematografic şi teatral deosebit de bogat, Rebengiuc este căsătorit, din iunie 1965, cu actriţa Mariana Mihuţ, care îi este şi parteneră de scenă, la Teatrul Bulandra.

×
Subiecte în articol: teatru