x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Warlikowski vine la FNT doar pentru o zi

Warlikowski vine la FNT doar pentru o zi

de Maria Sârbu    |    02 Noi 2010   •   00:00

Una dintre personalităţile proeminente ale teatrului european, polonezul Krzysztof Warlikowski, va avea astăzi, la Teatrul Naţional din Bucureşti, o întâlnire, neprogramată anterior, cu reprezentanţii mass-media. Pentru că nu va putea susţine mâine conferinţa anunţată, după cum spun organizatorii, "din cauza programului său încărcat", regizorul a acceptat totuşi această întâlnire cu puţin timp înainte de spectacolul său invitat în Festival - "Dibuk", pe care l-a montat la "TR Warszawa".

Totuşi, mâine, la ora anunţată - 10:00, la Fundaţia Löwendal va avea loc, în lipsa acestui important creator, lansarea cărţii "Krzysztof Warlikowski - Teatrul sfâşiat" (editată de Fundaţia Culturală "Camil Petrescu"), urmată de o conferinţă susţinută de George Banu şi Piotr Gruszczynski, care vor vorbi despre arta scenică a lui Warlikowski.

Reprezentaţia cu "Dibuk" va începe la ora 20:00 la Sala Mare a Teatrului Naţional, durata fiind de 2 ore şi 20 de minute. Este un spectacol mai vechi, dar pe care publicul din România nu a putut să-l vadă până acum. Premiera acestei montări a avut loc în 2003 la Avignon (marcă ce asigură valoare). S-a jucat apoi la International Theatre Festival DIALOG în Wroclaw, Polonia, la Hebbel Theatre din Berlin, la Bouffes du Nord din Paris, iar în 2004 a fost invitat la BAM Next Wave Festival de la New York. A ajuns în 2008 şi la Festivalul de la Edinburgh, dar şi la Festivalul din Israel. Pentru aducerea la Bucureşti a acestui spectacol şi a creatorului lui, merită laude toţi cei implicaţi.

Începuturile lui Krzysztof Warlikowski în teatru sunt legate de doi mari regizori contemporani: Krystian Lupa şi Peter Brook. A regizat spectacole pe texte de Shakespeare, a montat şi teatru antic sau piese de Bernard-Marie Koltès, Sarah Kane, Tony Kushner, Hanoch Levin, multe fiind premiate. A obţinut Premiul Sindicatul francez al criticilor de teatru; Premiul Meyerhold, la Moscova, pentru cel mai bun regizor european, iar în 2008 Premiul Europa - "Noi Realităţi Teatrale".

×
Subiecte în articol: teatru