x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Adrian Pintea Parfum de prieten

Parfum de prieten

16 Iul 2007   •   00:00

Cascadorul Marian Chirvase i-a fost lui Adrian Pintea "frate de cruce" pe timpul filmărilor de la Iancu Jianu.

Cascadorul Marian Chirvase i-a fost lui Adrian Pintea "frate de cruce" pe timpul filmărilor de la Iancu Jianu.

In urma unui articol despre Adrian Pintea care a apărut in ziarul nostru, cascadorul Marian Chirvase, care locuieşte in Germania, ne-a sunat la redacţie să ne felicite. In urma discuţiei ne-a povestit o intămplare de la filmările pentru "Iancu Jianu", in urma căreia intre cascador şi actor s-a legat o prietenie durabilă. "Meseria de cascador este una cu totul deosebită, cu totul specială, afirmă Marian Chirvase. E o viaţă pe care o trăieşti pe coclauri. Cu greu poate fi rumegată de alte persoane. Sunt momente grele. Caii adorm, tu stai pe cal, calul adoarme şi cazi şi tu cu el. Atunci am stat de vorbă mai mult cu Adrian Pintea, la filmările de la Iancu Jianu."

LA CRAMĂ. "Avea foarte mult umor şi ii plăcea să stea cu noi, cascadorii. Se simţea bine in preajma noastră, pentru că noi eram altfel. La un moment dat, cum filmam noi la Iancu Jianu, din cauza ploii, s-a intrerupt curentul. Electricienii aveau grijă de becuri, reflectoare, cabluri. Aşa că le-am dat şi noi o mănă de ajutor. Puţin mai departe era crama la care se filma şi am intrat acolo, să ne adăpostim de ploaie. Era şi puţină oboseală. Am intrat sub un fel de şopron. Şi ţin minte, intr-o parte il aveam pe Adrian, in cealaltă, pe Ioan Luchian Mihalea. Stăteam de vorbă. Făcusem un foc şi ne incălzeam la el. Era tărziu in noapte. O linişte ireală. Un coleg cascador a venit şi mi-a şoptit: «Nu ţi se pare că este prea linişte!? Nu vrei să incălzim puţin atmosfera?». Adrian a auzit şi i-au strălucit ochii ca unui copil. Ştia că e rost de glume. Mihalea incă nu ştia cu ce se mănăncă viaţa asta de cascador. Adrian a ţinut de şase pănă am luat o bonetă cu gloanţe. Le-am aruncat in focul care era aproape stins, dar mai avea ceva jar. Am inceput să spunem bancuri, să-i atragem pe ceilalţi lăngă noi. Era o atmosferă din ce in ce mai caldă, mai vie. Şi deodată, in liniştea aceea din noapte, cum stăteam noi unul lăngă altul au inceput gloanţele să explodeze şi, vă spun, s-au călcat toţi in picioare. Din vie, atmosfera devenise incendiară. Cu lacrimi am răs cu toţii. Mihai Mereuţă a inceput să injure cu accentul lui moldovenesc. Ne-am distrat copios pe chestia asta."

CAII. Lui Adrian Pintea i-a plăcut viaţa cascadorilor. "Era fericit cănd călărea, spune Marian Chirvase. Calul simte tăria de caracter, altfel te aruncă imediat. Dar pe el nu l-a aruncat niciodată vreun cal. Toţi ştiau cu cine au de-a face. Era ca un copil ascultător, cănd nu ştia ce să facă ne urmărea şi de la prima lecţie invăţa totul. Era măndru de ce realiza. Iţi făcea plăcere să-l inveţi ceva. Prietenos, recunoscător şi fantastic", a conchis Marian Chirvase.

"Nu mă uit cu incăntare la filmele făcute cănd eram foarte tănăr. In afară de Iancu Jianu, in care imi place postura şi admir caii. Nu regret deloc imaginea aceea. E esenţial ce porţi inăuntru, ce echilibru interior ai şi ce valori alegi din lumea asta ca să-ţi devină proprii"

Adrian Pintea

×
Subiecte în articol: adrian iancu jianu