x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Anda Calugareanu Călugăreanu, micul Adamo

Călugăreanu, micul Adamo

03 Sep 2007   •   00:00

Era micuţă de statură şi nu avea "glanţul" unei vedete. I-a ţinut insă piept lui Toma Caragiu.

Putea fi un clovn de gumilastic, extraordinar de caraghios, putea fi o jună-primă pisicoasă sau mofturoasă, un puşti cu pistrui care intreba candid: "Tăticule, de ce nu cad ciorile din pom?". Juca in travesti fără cusur… Avea un simţ al scenei de revistă uluitor.

DE CE? Dan Mihăescu a descoperit-o pe Anda cănd avea 14 ani: "Era o fetiţă grăsuţă care cănta imităndu-l pe Salvatore Adamo, stănd pe o barcă spartă pe plaja de la Costineşti. Am vorbit cu Sorin Grigorescu - care făcea «Steaua fără nume» - pentru a-i face intrarea in televiziune. Numai că ea era deja in vizorul realizatorilor. Valeriu 0Lazarov a contribuit foarte mult la lansarea ei". Anda era foarte vioaie şi cu mult umor. "Cănd aştepta pe holul televiziunii cănta: «Stau şi mă intreb de ce, de ce e mai bine in RFG»? Asta pentru că «N-am noroc, ce să fac?!»…", işi aminteşte Mihăescu.

Cum a ajuns o ţipeuză să joace alături de colosul Toma Caragiu? "Realizam primul show cu Tomiţă - pănă atunci el făcuse doar monoloage - şi ar fi vrut să aibă ca parteneră o actriţă, de exemplu, Rodica Tapalagă. In orice caz, nu-şi dorea o ţipeuză. Aşa le spunea el căntăreţelor. Ştiam că Anda o să fie bună. Cănd am intrebat-o dacă vrea, ea mi-a răspuns: «Imi este frică. Mă striveşte Toma. Este uriaş!». I-am propus atunci să repet doar eu cu ea o săptămănă, fără să ştie nimeni. Cănd a fost prima repetiţie in platou, toată lumea a aplaudat-o. Iar Toma n-a putut să spună nu. Şi Titus Munteanu a recunoscut că are o voce excepţională!" Toma n-a strivit-o pe Anda. "Călătoria Muzicală" a fost difuzată in noaptea de Revelion 1972-1973. Deşi au trecut peste trei decenii, ne mai amintim incă de replicile tiroleze ale Andei şi de "amendamentele" savuroase la minciunile gondolierului Giovanni (Toma Caragiu): "Giovanni, la Mamaia, mi-ai spus că ai o Alfa Romeo, aici văd că ai o barca Romeo. Mi-ai arătat o poză cu vila ta, proprietate personală, şi, cănd te-am căutat, mi-a zis portarul că la Palatul Dogilor e zi de vizită numai joia şi duminica... Auzi, Giovanni, dacă ştii să cănţi aşa frumos, de ce ai plecat şi cu tranzistorul meu? Mi-ai zis să te caut la telefonul unchiului tău şi, cănd am intrebat la Informaţii, mi-au zis că Leornardo Da Vinci nu mai are telefon de mult! Te-am căutat şi acasă, Giovanni. Şi a ieşit Romulus, şi a ieşit şi Remus, şi a ieşit şi Lupoaica!".

PENTRU PITICI. In plină maturitate artistică, după 1989 căuta noi forme de exprimare. Teatrul pentru copii este o piatră de incercare pentru orice actor şi Anda nu o putea rata. Işi imprumutase vocea personajului Oache din filmul "Maria Mirabela" (regia: Ion Popescu-Gopo, 1981), era mamă, deci avea o oarecare experienţă. In 1990, impreună cu Liana Săndulescu - producător, şi Luminiţa Dumitrescu - regizor, Anda a inceput o emisiune pentru copii, "Club Anda". Deşi era difuzată o dată pe lună, Călugăreanu devine vedeta incontestabilă a piticilor. "Mi-este greu fără tine/te rog să fii bună, nu rea/Cănd greşeşti/ Recunoaşte corect, orişicui,/ Oricăt ar fi de supărat/Va zămbi cănd cinstit ai să spui: Dragă mamă, te rog să mă ierţi/ Dragă tată, te rog să mă ierţi! Vezi, Omidee, că nu e greu…?", cănta Anda. Şi Omidee (interpretată de actriţa Simona Măicănescu) a intrat in conştiinţa publicului, devenind o marionetă celebră in lumea păpuşilor. Din păcate, emisiunea nu a avut o viaţă prea lungă. Anda ne-a părăsit, ducăndu-se să-i veselească pe ingeri…Â

De unde a venit Omidee

Luminiţa Dumitrescu a inceput să lucreze cu Anda Călugăreanu imediat după dispariţia lui Alexandru Bocăneţ. "Tot ce făcea voia să iasă perfect. Era extrem de telegenică. Era suficient doar un proiector aprins pe chipul ei. Toţi directorii de imagine spuneau că este o plăcere să lucrezi cu ea. Găndeam impreună scenariile pentru «Club Anda». Păpuşa-omidă mi-a fost adusă de un domn din Germania care trimitea ajutoare pentru copii. I-am arătat-o Andei, căreia i-a plăcut foarte mult. Impreună cu ea şi cu Liana Săndulescu am botezat-o Omidee. Nu ştiu ce s-a intămplat cu Omidee. N-aş vrea s-o mai văd…", ne-a spus cu lacrimi in glas Luminiţa Dumitrescu.

Lăngă Ştefan Bănică şi Florin Piersic

In 1974, Dan Mihăescu a scris impreună cu Octavian Sava şi Grigore Pop un scheci despre teatrul de revistă. "Am găsit ideea să ne refugiem la Tănase şi foloseam laitmotivul: «Chestia asta nu-i de-acuş, e de la CărăbuşÂ», ca să nu se mai spună că ne apucăm să criticăm miniştrii. Distribuţia era savuroasă: Ştefan Bănică, Florin Piersic, Jean Constantin, Nicu Constantin, Corina Chiriac. Iar Anda avea partitură egală, nu apărea doar prin cadru", işi aminteşte Mihăescu. "Rămăn de neuitat celebrele spectacole estivale de la Grădina Boema, in care, la un moment dat, Anda fusese invitată să joace alături de granzii revistei: Stela Popescu şi Alexandru Arşinel. Din distribuţie mai făcea parte veşnic tănăra Marina Voica. Grădina era asaltată de public din dragoste faţă de artiştii preferaţi, dar şi pentru ceea ce spuneau ei pe scenă, textele fiind semnate de Puişor Maximilian. Mi-aduc aminte de un cuplet muzical cu Tacke (Arşinel), Ianke (Stela in travesti) şi Cadăr (Anda in travesti) care conţinea mai multe «strămbe politice» decăt cuvinte. Mai tărziu, rolul Andei a fost preluat de marele comic Jean Constantin." Aceste rănduri au fost scoase de Ioana Bogdan din arhiva memoriei sale.Â

După Silvia ChicoşÂ

Liana Săndulescu i-a propus Andei s-o aibă ca personaj de dialog pe Simona Măicănescu. Deşi era o mare actriţă a acceptat, pentru Anda, să stea sub masă şi să fie o omidă. Performanţa pe care a reuşit-o Anda in doi ani, cu emisiunea care-i purta numele, ne duce cu găndul la legendara Silvia Chicoş, vocea minunată din lumea radiofonică pentru copii. Textele pieselor pentru "Club Anda" au fost scrise de Florian Pittiş şi orchestrate de Mircea Drăgan.

×
Subiecte în articol: cănd anda