x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Cel mai iubit,cel mai urât “Conturile elveţiene”

“Conturile elveţiene”

de Lavinia Betea    |    28 Ian 2008   •   00:00

Fiica Ceau­şeş­ti­­lor a fost cer­­cetată în sta­re de arest pen­tru “sub­mi­­­narea eco­no­mi­ei naţionale”. În cores­pon­den­ţa din această perioadă – re­pro­dusă în cartea recent pu­blicată de soţul ei, profesorul  Mircea Oprean – se află şi scri­soarea ce urmează, adre­sată TVR. O scrisoare fără răspuns din partea destina­ta­rului.

Deşi nu ocupase vreo funcţie politică, Zoia Ceau­şes­cu a petrecut mai bine de 7 luni în detenţie.

 

Fiica Ceau­şeş­ti­­lor a fost cer­­cetată în sta­re de arest pen­tru “sub­mi­­­narea eco­no­mi­ei naţionale”. În cores­pon­den­ţa din această perioadă – re­pro­dusă în cartea recent pu­blicată de soţul ei, profesorul  Mircea Oprean – se află şi scri­soarea ce urmează, adre­sată TVR. O scrisoare fără răspuns din partea destina­ta­rului.

“În seara zilei de 16 ­noiem­brie 1990 s-a transmis la TV (Televiziunea Română “li­beră”) o ştire a Rom­pres-ului, în le­gătură cu pre­su­pu­sele «conturi elveţiene». În urma difuzării respectivei ştiri, am transmis Televiziunii o amabilă şi inofensivă scrisoare, având naivitatea de a crede că va fi transmisă pe post...:

«Domnule preşedinte, referitor la informaţia transmisă în seara zilei de 16 no­iembrie 1990, la emisiunea Actualităţi, conform căreia ziarul Le Figaro ar fi făcut cunoscut faptul că există conturi în bănci elveţiene pe numele meu, doresc să fac următoarele precizări:

1. Nu am cunoştinţă de existenţa vreunui cont des­chis de părinţii mei în vreo bancă elveţiană, indiferent pe ce nume, deci inclusiv pe al meu;

 

2. În cazul în care existenţa unui astfel de cont se confirmă, declar că sunt de acord să-mi dau, cu entuziasm, întregul concurs pentru recuperarea sumei care ar fi depusă pe numele meu, urmând ca aceasta să fie restituită poporului român;

 

3. Este o afirmaţie ca­lomnioasă aceea potrivit căreia punerea mea în libertate s-ar datora unor posibile tranzacţii ce ar facilita statului român de­blo­carea unor fonduri aflate în bănci din stră­i­nă­tate; realita­tea este că acu­za­ţiile ce mi s-au adus nu au nici o le­gă­tură cu existenţa de fapt, con­form convin­ge­rii mele, cu ine­xis­tenţa unor ast­fel de conturi, iar eliberarea mea s-a hotărât ca urmare a cererii Procuraturii;

 

4. În cazul în care informaţia transmisă de Televi­ziunea Română  este falsă, consider preluarea acestei ştiri, în care sunt implicate şi oficialităţi ale statului ro­mân, fără o verificare preala­bilă, drept o dezinformare – cu bună-ştiinţă – a opiniei pu­blice şi o denigrare – cu rea-credinţă – a mea.»

  

CONTEXT. “Această scrisoare a fost dusă la televiziune, la re­dac­ţia emisiunii Actualităţi, sâm­bătă, 17 no­iembrie. Nu erau prezenţi nici preşedintele Radioteleviziunii, nici di­rectorul general al televi­ziunii şi nici directorul re­dacţiei Actualităţi, aşa că scrisoarea a fost preluată de dl. Cornelius Roşiianu.

I-am cerut, telefonic, în aceeaşi seară, confirmarea pri­­mirii scrisorii. Bineînţeles că singura dezminţire care s-a transmis (deşi ştirea Rom­pres-ului a fost difuzată vi­neri, 16 noiembrie, la programul de Actualităţi de la ora 20) de abia duminică noap­tea, la ultima emisiune de Actualităţi, trecut de ora 24... A fost ceva de genul: «apropos de ştirea pe care am transmis-o în legătură cu conturile elveţiene ale fa­miliei Ceauşescu, ea a fost preluată de la Rompres (deci Televiziunea nu se conside­ră implicată în nici un fel, nea­su­mându-şi nici o responsa­bilitate faţă de autenticitatea conţinutului ştirii...) şi că persoanele implicate s-ar fi adresat Televiziunii, dez­minţind ştirea respectivă...»

 

ASTA-I TOTUL! “În urma refuzului televiziunii de a da pe post con­ţi­­nutul scrisorii, m-am adre­sat redactorului-şef al re­vistei «Zig-Zag», cu rugă­min­tea de a face publică opinia mea în legătură cu mult con­tro­versatul subiect al contu­rilor din Elveţia. S-a publicat o notă foarte scurtă, cu men­ţiu­nea că, în numărul viitor, se vor da detalii... Ul­terior, unul dintre redactori mi-a spus, foarte clar, că nu este posibilă reluarea, în re­vista «Zig-Zag», a dez­minţirii mele, întrucât au fost ame­nin­ţaţi că riscă să li se taie toată cota de hârtie, în clipa în care vor da publicităţii dez­­minţirea redactată de mine...

Asta-i totul în legătură cu conturile elveţiene ale părinţilor mei.

Zoia”

×