x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Celelalte Cuvinte 7 albume şi o compilaţie

7 albume şi o compilaţie

de Alex Revenco    |    24 Noi 2008   •   00:00

Celelalte Cuvinte, Celelalte Cuvinte II, Se lasă rău, Armaghedon, Ispita, NOS, Stem şi Vinil Collection.



Orice artist îşi aduce aminte cu mare plăcere despre primul album din carieră. Să vedem ce spune Călin Pop: "Octombrie ’86 avea să ne găsească înregistrând la Electrecord primul nostru LP integral. Reuşisem să-l aducem pe Moţu Pittiş la o recitare de excepţie de pe acest material, care ne-a rămas mereu la suflet, fiind şi prima din cele trei colaborări. La acel disc l-am cunoscut pe «maestrul de sunet» Theodor Negrescu (nea Fredy, cum i se spunea), un adevărat cunoscător, care ne-a ajutat şi ne-a învăţat multe d’ale sunetului..."

PENTRU FEELING. "Luam în fiecare zi una-două lăzi de bere – pentru feeling şi ceva votcă – pentru voce şi treaba mergea… chiar foarte bine. Prin studio am dat de o celestă cu câteva clape defecte. Fascinat de modul cum sună, l-am rugat pe Marcel să încerce o suprapunere la «Dacă vrei». Şi a ieşit! Piesa «Despărţire» am înregistrat-o cu vocea din prima, eram încălzit şi rămăsese ultima din tot discul. Aşa că am luat o gură generoasă de votcă şi, amintindu-mi de Cornel Aldescu (fostul nostru luminist, în memoria căruia compuseserăm piesa), cred că am realizat cea mai bună interpretare făcută vreodată la piesa «Despărţire».

Cutremurul-problemă.
Ar mai fi o poveste de menţionat la acest prim album integral al nostru. De un an, noi îl cunoşteam şi-l simpatizam pe Alexandru Andrieş, aşa că l-am rugat să ne facă o grafică la acest disc, el fiind şi arhitect de meserie. Macheta, pe care o păstrez şi astăzi, era foarte interesantă, reprezentând o îmbinare între elemente noi şi vechi, cele din urmă părând a începe să se dărâme. Evident că nu ne-am gândit că va fi respinsă de «cenzură», cu o  motivaţie de genul: «Dă ce-i aici, domnule, cutremurul din martie?!». Aşa că a trebuit să luăm din nou legătura cu Andrieş şi să facă, efectiv peste noapte, o altă machetă.  Altfel, ne-au spus că discul ar fi întârziat încă şase luni din cauza acestei probleme. Oricum, discul a apărut târziu, prin mai 1987... Şi aşa s-a născut coperta cu «pătrăţele»".

"Puteam scoate un  disc, dar aveam material de două. Ţineam şi la «Oglinda», dar şi la piesele iubite de cei  tineri – «Se lasă rău» etc. Am făcut un compromis: am înregistrat doar două "oglinzi" şi piesele cele mai noi. Discul «Se lasă rău!» a apărut  în 1992 sub egida «Toji Productions»"
Călin Pop

×
Subiecte în articol: celelalte cuvinte