x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Chris Rea Italia, acolo unde cerul gri devine albastru

Italia, acolo unde cerul gri devine albastru

de Loreta Popa    |    22 Feb 2010   •   00:00
Italia, acolo unde cerul gri devine albastru
Sursa foto: Nova music/

Un film, "La Passione", şi un album cu 10 piese purtând acelaşi nume. Anul de lansare, 1996. O semnătură, Chris Rea. O mare interpretă, Shirley Bassey. Rezultatul? Un mare succes.



Filmul "La Passione" spune povestea unei familii de imigranţi italieni care a început undeva în aprilie 1961. Ca de obicei, famila se reunea în jurul televizorului alb-negru, iar tatăl, fiul şi unchiul urmăreau cu foarte mare atenţie Monaco Grand Prix. Băiatul este fascinat de amintirile depănate cu glas tare de unchiul îndrăgostit de Italia, tărâmul unde "cerul gri devine albastru". Şi pentru că nimic nu este lăsat la voia întâmplării în această lume, numele uneia dintre melodiile care au însoţit coloana sonoră a filmului este "Grey skies turn to blue". Băiatul închide ochii şi scrie mental scenariul propriului film: Italia, Ferrari, curse de maşini şi un pilot absolut senzaţional - un conte german, stăpânul unui castel.

Aproape imediat după ce cursa se termină, băiatul este trimis la biserică. Astfel are loc prima "fantezie muzicală". Se visează furând un ingredient secret şi recipientul cu ajutorul căruia tatăl său punea îngheţată de vanilie clienţilor ce-i treceau pragul magazinului. Ca în orice poveste care se respectă, totul devine realitate, băiatul creşte şi se transformă într-un tânăr chipeş şi ambiţios care descoperă în el puterea de a părăsi Anglia şi de a ajunge în Italia natală şi a păşi pe pământul la care visase de atâtea ori.

Dornic de succes, el devine un afacerist în domeniul cosmeticelor şi, bineînţeles, achiziţionează un Ferrari de toată frumuseţea. Independent, liber şi sigur pe el, omul de afaceri revine în Anglia şi întinde o mână, semn al împăcării, celor din familie, demonstrându-le că este perfect să te bucuri de pasiunile tale, să le urmezi, dar mult mai înţelept să nu le laşi să devină obsesii.

ÎNGHEŢATĂ DE VANILIE ŞI MĂNCARE ITALIENEASCĂ
Ei bine, eroul acestei poveşti este nimeni altul decât Chris Rea, interpret de rock şi inspirat de blues, pe jumătate italian, irlandez de partea cealaltă. Tatăl său era în realitate imigrant italian şi vânzător de îngheţată. Filmul "La Passione" s-a născut în jurul celor 10 melodii ale albumului, declara într-un interviu Chris Rea, şi este unul autobiografic. Rea a scris muzica pentru acest film cu gândul la mâncarea italienească, la îngheţata de vanilie şi la o bere bună irlandeză, ce nu apare însă în film.

A scris scenariul şi a mizat pe vocea excepţională a lui Shirley Bassey. Dame Shirley Bassey a colaborat cu Chris Rea la filmul "La Passione", interpretând chiar rolul ei şi lansând single-ul "Disco La Passione". Remixul acestui single a reprezentat un mare succes de club de-a lungul Europei, ajungând chiar în Top 40 din Marea Britanie. Apariţia în film a reprezentat debutul cu totul neobişnuit pe ecran al marii cântăreţe, însă, din păcate, nu a reprezentat şi un succes de casă.

Un videoclip a însoţit promovarea single-ului folosindu-se scene din film cu interpretarea de alminteri excepţională a marii doamne a scenei muzicale. Cântecul a fost înregistrat şi pe CD-ul cu spectacolul "The Birthday Concert" din 1997.




SĂ VISEZI CU OCHII DESCHIŞI
Chris Rea nu este un artist care să agreeze spectacolele uriaşe, cu efecte speciale costisitoare sau cu tone de echipament. Iubeşte scena pentru că ştie că acolo poate determina auditoriul să răspundă la cântecele lui, la muzica lui. Talentatul chitarist a câştigat inspirându-se din viaţa sa particulară. Puterea lui magică lui este în spirit, căci, depăşind experienţe care l-au marcat profund, el îşi păstrează disponibilitatea pentru noi experienţe.

Te determină să arzi cu intensitate muzica lui Chris Rea, te întoarce pe dos şi te readuce la starea iniţială, te face să-ţi doreşti să visezi cu ochii închişi sau nu şi să vrei neatinsul... Muzica lui inconfundabilă întregeşte o atmosferă a fanteziei şi a visării. Este adevărat că visele nu ţi le fură nimeni, dar la fel de adevărat este şi faptul că ai putea să faci un efort să le dai viaţă. Să ai un rol principal într-un film pe care tu îl regizezi.

TRĂIEŞTE PENTRU MUZICA SA
Chris Rea nu s-a implicat în scandaluri şi a dus o viaţă de familie fericită. Iubeşte să gătească mâncare italiană. Pasiunea sa pentru maşinile de curse şi în mod special pentru Ferrari arată o surprinzătoare faţetă a personalităţii sale. Nu avea ambiţia de a deveni faimos sau un star rock în tinereţe. Interesul lui era doar Muzica. Ceea ce a reuşit să compună de-a lungul carierei a venit din suflet.

Crezul său este unul singur "Iubeşte-ţi muzica, crede în ea şi dacă este posibil... ia-ţi şi o altă slujbă"! El ar fi vrut să fie doctor care să facă muzică. I se pare că este mult mai important să salvezi vieţi astfel. Dacă viaţa i-ar mai fi dat o şansă, asta şi-ar fi dorit. Poartă un cântec nou în minte întotdeauna şi trăieşte pentru concerte şi pentru muzica sa.


The Dame Shirley Bassey
Perioada care a trecut de la lansarea ultimului album de studio semnat Shirley Bassey este de aproape trei decenii şi probabil că mulţi nu se mai aşteptau la nimic nou din partea artistei. Dar Dame Shirley Bassey demonstrează că este demnă de renumele său şi lansează un nou material discografic, numit "The Performance". Shirley Bassey a devenit celebră în 1957 cu piesa "Banana Boat Song".

Acum are 74 de ani şi între timp a vândut peste 135 de milioane de discuri. Dame Shirley Bassey a avut parte de multe recorduri inclusiv acela de a fi singurul artist care a înregistrat tema muzicală din seria James Bond, respectiv "Goldfinger" (1964), "Diamonds Are Forever" (1971), and "Moonraker" (1979). A primit numeroase premii, inclusiv titlul pe care îl poartă cu nobleţe şi mândrie "Dame of the British Empire" în 1999. Este considerată cea mai de succes femeie artist a tuturor timpurilor, cu cea mai longevivă activitate în topuri, 50 de ani.

×
Subiecte în articol: chris rea