x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Chris Rea Rezonanţă şi melodicitate de pus la rană

Rezonanţă şi melodicitate de pus la rană

de Loreta Popa    |    22 Feb 2010   •   00:00
Rezonanţă şi melodicitate de pus la rană
Sursa foto: /Gems/Redferns/Getty Images/Gulliver

Cântăreţul şi chitaristul britanic Chris Rea s-a bucurat de o enormă popularitate în Europa de-a lungul anilor '80 şi '90.

Whatever happened to Benny Santini? Chiar aşa, ce s-o fi întâmplat cu Benny Santini? O aluzie mai mult decât străvezie la numele de scenă pe care Magnet Records intenţiona să i-l dea lui Chris Rea, pentru a avea o rezonanţă mai atractivă din punct de vedere comercial. Pentru că a fost cel dintâi, "Whatever happened to Benny Santini?" este considerat unul dintre cele mai importante, dar Rea nu a fost mulţumit de mixajul final al albumului.

O vreme nu s-a mai auzit de el în Statele Unite, pentru că interpretul a considerat că ar fi ideal să rămână pe pământ european, având în vedere originea sa italiană. Aici era mult mai bine înţeles. În 1989, "The Road to Hell" îl făcea cunoscut în toată lumea şi din multe puncte de vedere este considerat cel mai bun album al său. Turneele au demonstrat că artistul este în formă şi că nu se dă în lături de la nici un fel de provocare. Totuşi, acest succes nu a fost reflectat şi în Statele Unite, unde a ocupat doar locul 107. Chris Rea fost foarte bine primit de publicul român, care trecuse printr-o revoluţie şi care descoperea acum mirajul democraţiei, al libertăţii.

MOTIVAŢIE
După ce a fost diagnosticat cu pancreatită, Chris a fost nevoit să se supună unei operaţii, pronosticul medicilor fiind oarecum rezervat, doar 50 la sută şanse de supravieţuire. A suferit din cauza bolii câteva operaţii complicate, dar pe parcursul acesta dificil Rea a fost susţinut de soţie şi de cele două fiice. Ele s-au dovedit a fi puterea şi motivaţia lui de a merge mai departe. Chris Rea susţine mereu că familia este cea care l-a salvat de la moarte, literalmente.

De-a lungul perioadei sale dificile, Chris a decis ca albumul său nou să aducă în evidenţă rădăcinile sale. Viaţa sa este exprimată în acest album cu o sinceritate dezarmantă, o deschidere, care era până la acel moment necunoscută muncii anterioare a lui Rea. Chiar el spunea că aceste cântece au căpătat viaţă în timpul bolii lui. "Stony Road" este un album plin de viaţă.

Chris Rea a experimentat multe de-a lungul vieţii sale, iar în ultimii doi ani a avut parte de numeroase schimbări. Toate acestea au reprezentat un ajutor în vindecarea sa. Întotdeauna a simţit un ceva cu totul aparte pentru blues. Cu alte cuvinte, acordurile şi sunetele care formează baza blues-ului pot fi auzite în multe dintre melodiile lui Rea. Vitalitatea autentică a albumului este revigorantă în aceste vremuri ciudate.

"On the Beach" a reprezentat, de asemenea, o muncă unificată şi matură. A fost unul dintre cele mai bune albume. Scris iniţial după o vacanţă în Turcia şi Insulele Caicos, Rea oferă publicului său imaginea amplă a verii o dată cu titlurile "King of the Beach", "All Summer Long", "Sandwriting", "Sail Away", la fel ca şi versurile care au fost la origine poeme. Un remix după "All Summer Long" a fost un mare hit în Ibiza şi în alte locuri fierbinţi din Mediterana.

Un album bun pentru o zi de vară fierbinte cu o melodicitate ce curge prin fiecare cântec. Un nou album va apărea în iunie 2010, alături de mult aşteptata autobiografie a artistului - "The Road To Hell & Back Again".

 

Dragostea muzicii
Chris Rea s-a născut în 1951, este fiul lui Camillo Rea, un imigrant italian, şi al lui Winifred, o irlandeză. S-a căsătorit cu Joan, cu care are două fiice, Josephine şi Julia. Locuieşte la Berkshire împreună cu familia. În afară de muzică, cealaltă mare pasiune sunt cursele de maşini. Preferabil roşii.

Chris Rea vorbeşte însă cu modestia-i caracteristică despre succesul său: "Probabil că am scris mii de cântece, dar asta nu cred că dovedeşte nimic. Mi-l amintesc pe jazzmanul Ronnie Scott cum îmi spunea odată: «Trompetistul meu a scris 500 de cântece, dar toate sunt porcării»". Cu vânzări de peste 30 de milioane de albume de-a lungul întregii cariere, Chris Rea a devenit un promotor şi reprezentant de marcă al culturii rock şi al blues-ului, el având la activ un număr impresionant de premii, inclusiv patru Discuri de Aur, şase de Argint şi 14 de Platină!

Cântăreţul şi-a promis că, dacă va supravieţui bolii, se va dedica marii pasiuni: blues-ul. "Până nu te îmbolnăveşti serios şi aproape mori, până nu stai în pat şase luni, nu-ţi dai seama că nu faci ce ţi-ai dorit la început", declara acesta. Mărturia rezistenţei sale în faţa bolii şi promisiunea faţă de sine au apărut sub forma unui box care conţinea 11 CD-uri, un DVD şi o carte cu versurile şi desenele proprii. "Blue Guitar" este un album de blues în care Chris Rea îşi declară dragostea faţă de genul muzical pe care l-a trădat deseori în faţa marilor case de discuri cu care a avut contract.

×
Subiecte în articol: chris rea