x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Cleopatra Stratan O lume de basm

O lume de basm

de Anca Alexe    |    Roxana Vintila    |    01 Iun 2009   •   00:00
O lume de basm

Au trecut trei primăveri de când micuţa Cleopatra Stratan ne încânta cu acordurile lui "Ghiţă". A venit vremea pentru Zunea, zunea.

Cleo a crescut, e mult mai sigură pe ea şi aşteaptă cu nerăbdare să interacţioneze la toamnă cu mediul educaţional.

"Foarte multe lucuri s-au schimbat la ea! A început să-mi pună tot mai multe întrebări. Când era mai mică, nu ştiam cum s-o învăţ să formuleze corect o întrebare, iar acum nici nu mai ştiu cum să răspund întrebărilor pe care mi le pune! Îmi vorbeşte în fiecare zi de şcoală. Aşteaptă cu o nerăbdare ieşită din comun să afle tainele lumii în care trăim, întreabă mereu despre ce va învăţa, cum va fi doamna învăţătoare sau colegii...

Versul «Mă-nteresează tot ce se petrece-n jurul meu» îi aparţine exclusiv! Îşi exersează pe păpuşi propria concepţie despre educaţie, le predă, le ascultă, le dă note... Îi place foarte mult matematica! Găseşte de pe acum lucruri magice în lumea cifrelor", ne povesteşte Pavel Stratan.

TREI LATURI EGALE
Înzestrată cu talent, Cleopatra a stabilit un record extraordinar: s-a clasat pe locul patru în topul mondial al copiilor geniali. Meritele, mărturiseşte tăticul, îi aparţin în totalitate: "În toate interviurile în care am vorbit despre Cleo, nu-mi amintesc să fi spus vreodată că ar avea calităţi care ar lipsi altor copii de vârsta ei. Ori că are ceva ieşit din comun!

Imediat după lansarea ei, am crezut (şi nu numai eu, dar şi mulţi alţii) că fiecare al doilea copil va repeta acelaşi lucru pe care l-a făcut şi micuţa. Se vede că n-a fost să fie aşa, iar de trecut... au trecut trei ani. Asta deja mă face să cred că locul patru în acest top al lumii Cleopatra l-a meritat cu prisosinţă!

Dar dacă veţi dori să aflaţi cu adevărat ce s-a întâmplat cu trei ani în urmă şi care este secretul, va trebui să mai aveţi răbdare încă doi-trei ani, ca să pot finaliza filmul documentar, care se va numi «Trei laturi egale ale fenomenului Cleopatra Stratan», la care deja lucrez de un an. Cel mai important este că, începând cu un an înainte de a se lansa Cleopatra, şi un an după, am filmat cu camera ascunsă absolut tot ce s-a întâmplat, exact aşa cum s-au petrecut lucrurile. Aşa că filmul va fi, cred eu, foarte interesant.

POVEŞTILE EI
Modestă, cuminte, sinceră şi ascultătoare, Cleopatra nu s-a pus vreodată mai mult în valoare comparativ cu ceilalţi copii de la grădiniţă. "Consumă aceeaşi mâncare, doarme în acelaşi fel de pătuc, se joacă cu aceleaşi jucării, învaţă şi cântă aceleaşi poezii şi cântece ca toţi copiii. Niciodată n-a cântat la grădiniţă o piesă din propriul repertoriu.

Îşi iubeşte foarte mult colegii şi-mi vorbeşte de fiecare-n parte, ca şi cum mi-ar vorbi de fraţii sau surorile ei! Dacă până să apară pe lume Cezar, făcea teatru şi le spunea poveşti păpuşilor, acum acelaşi lucru îl face cu frăţiorul ei! Mi-e de-ajuns doar să-i sugerez o temă, şi restul curge de la sine! Cezar deja a împlinit cinci luni, dar stă neclintit, cu ochii larg deschişi, admirându-i talentul actoricesc!

De multe ori în rândul spectatorilor mă alătur şi eu cu soţia. Ceea ce nu ştie Cleo este că de fiecare dată camera ascunsă îşi face datoria! Altfel cum i-aş putea dovedi lui Cezar când va creşte mare sub ale cui poveşti a crescut?! Sigur că fiecare fetiţă iubeşte să se joace cu păpuşile. Având multe păpuşi împachetate, îi permit ca în fiecare săptămână să desfacă numai una.

Într-o zi, Cleo îmi zice: «Tati, dar nu vrei tu să-mi permiţi să le desfac mai repede ? Pentru că mă gândesc că, atunci când o să ajung să o desfac pe ultima, voi crede cu totul în altceva!». Acest lucru mi-a dat foarte mari emoţii atunci...", ne dezvăluie Pavel Stratan.

ARIPI...
De cele mai multe ori, Cleo dă senzaţia că s-a născut pentru a fi pe scenă. Fără emoţii, fără temeri, îşi susţine spectacolele cum ştie mai bine. "Cei mai buni actori din lume sunt copiii! Nu trebuie să aştepţi ca să-ţi crească copilul până la acea vârstă la care singur îţi va spune ce-şi doreşte să devină în viaţă! Încă de mic, trebuie să-i propui orice copilului, dar să continui doar ceea ce simţi că-i place mai mult. Dar şi asta ar fi puţin... Dacă îi oferi copilului tău aripi pentru a zbura, învaţă-l să şi zboare!", mai spune tăticul.

×
Subiecte în articol: cleopatra stratan