x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Comoara de la Jidvei Festivalul "Strugurele de Aur"

Festivalul "Strugurele de Aur"

de Marioara Murărescu    |    01 Mar 2010   •   00:00
Festivalul "Strugurele de Aur"



În fiecare toamnă, la Jidvei, semnalul c-a venit timpul culesului este dat de Festivalul Naţional de Folclor "Strugurele de Aur" - Jidvei.

Acum, în pragul ediţiei a X-a, putem spune cu toată inima că Festivalul Naţional "Strugurele de Aur" a devenit o tradiţie... Da, pentru că de aproape zece ani, în luminile toamnei, atunci când razele de soare se cuibăresc în roada viilor, slujitorii cântecului pornesc spre inima ţării, spre Blaj, Alba-Iulia şi Jidvei... Cu toată frumuseţea vârstei lor, cei tineri îşi demonstrează talentul şi dragostea pentru folclor, iar celebrităţile vin să dea strălucire spectacolului...

Publicul din zonă, iubitor de cântec şi bun cunoscător al valorilor adevărate îi susţine de fiecare dată pe concurenţi, îi aşteaptă şi îi înconjoară cu dragoste pe oaspeţi. Si nu doar atât. Sărbătoarea are ecou în sufletul tuturor celor care simt româneşte, pentru că sub egida "Tezaurului Folcloric" Televiziunea Română transmite în fiecare an atât concursul, cât şi recitalurile invitaţilor.

SUSŢINERE PRIVATĂ
Un dar şi o dovadă de dragoste pentru tradiţiile noastre, pentru cei care din vremi de departe au ştiut să-şi adune dorurile în cântec, Festivalul concurs "Strugurele de Aur" ne aminteşte că cine iubeşte cântecul este om bun... Din sufletul unor oameni buni - Liviu şi Claudiu Necşulescu - a pornit şi iniţiativa organizării acestei manifestări, singurul festival folcloric cu susţinere privată.

Pe măsura iniţiativei este şi organizarea fiecărei ediţii. O preselecţie riguroasă îi aduce pe scena concursu­lui doar pe cei mai talentaţi tineri din diferite zone ale ţării. Juriul este alcătuit din personalităţi ale lumii muzicale - etnomuzi­cologi, dirijori, compozitori, profesori universitari -, iar repertoriul prin regulament are menirea să amintească mari interpreţi ai cântecului popular românesc.

SPECTACOLE IMPECABILE
Repetiţiile conduse de profesorul şi dirijorul Stelian Stoica, sufletul Ansamblului Jidvei România patronat de SC Jidvei SRL asigură calitatea impecabilă a spectacolelor, iar echipa de management condusă de Cristian Fuga poartă de fiecare dată grijile organizării.

În fiecare an, Gala laureaţilor este un adevărat regal, numele câştigătorilor ne ajută să parcurgem o adevărată carte de vizită a ­festivalului. Şi "Strugurele de Aur" - acum manifestare de excepţie în peisajul folcloric românesc - va rămâne peste timp, prin laureaţii săi, pentru a spune tuturor o poveste... O poveste despre oameni creatori de frumos, o poveste despre tinereţe fără bătrâneţe a cântecelor noastre...

×
Subiecte în articol: comoara de la jidvei