x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Compact „Polymoog"

„Polymoog"

17 Dec 2007   •   00:00

Dan Stesco s-a alăturat membrilor formaţiei Compact in 1988, chiar de ziua lui Teo Peter.

Dan Stesco s-a alăturat membrilor formaţiei Compact in 1988, chiar de ziua lui Teo Peter.

A făcut liceul de muzică la Arad, unde a studiat vioara, dar de mic a fost atras de instrumentele cu clape şi de muzica electronică a lui Jean Michel Jarre. In adolescenţă, lui Dan ii plăcea să asculte muzica interpretată de Compact. "Şi eu căntam cu formaţia mea, Pacific, prin 1986, melodii de-ale lor care erau in vogă atunci: «Mi-e tare de dor de tine» şi «Fata din vis»." Cănd Vlady Cnejevici, care colabora cu mai multe formaţii, s-a decis să rămănă la Pasărea Colibri, cei din Compact l-au căutat şi i-au propus să cănte alături de ei. "Am intrat in formaţie chiar de ziua lui Teo Peter; asta era prin 1998. Eu locuiam in Arad şi atunci m-am mutat la Bucureşti." Cooptarea in formaţia Compact a insemnat o schimbare pozitivă in viaţa lui Dan Stesco. "Aşa a inceput lumea să audă de mine şi să reacţioneze altfel cănd auzeau că sunt de la Compact. Căt am stat in Arad mă cunoşteau numai cei din domeniu; ajuns la Bucureşti, mi s-au ivit mai multe oportunităţi." Dan nu a avut probleme de adaptare in formaţie. "Eu ştiam pretenţiile lor muzicale. Şi apoi, rockul este peste tot acelaşi. Nu am căntat inainte jazz, să spun că aş fi avut nevoie să schimb ceva."

AJUTORUL FANILOR. Cunoscuţii il ştiu pe Dan şi după porecla "Polymoog", căpătată pentru că in copilărie avea un instrument electronic cu clape ce purta acest nume, instrument inventat de Bob Moog, un electronist american.

Spune că nu au fost momente in care să-şi fi dorit să părăsească formaţia, dar că a trecut alături de Compact prin clipe grele. "După ce a murit Teo Peter, ne-am găndit să oprim formaţia. Teo era sufletul şi ar fi fost greu să apărem pe scenă fără el. Cei care ne-au făcut să revenim asupra deciziei au fost fanii, care ne-au sprijinit foarte mult prin scrisori şi pe forumuri."

COMPOZITOR. O intămplare amuzantă care-i vine in minte s-a petrecut la Braşov. "După probele de sunet, trebuia să ne conducă la masă un domn, care avea o Dacie albă. Am ieşit din parcare urmănd o Dacie albă, care mergea insă foarte repede şi ne-a dus spre ieşirea din oraş. Mă sună atunci Coco şi mă intreabă unde sunt, că aşteaptă omul ăla in parcare. Atunci mi-am dat seama că urmasem maşina greşită."

Dan Stesco şi-a lansat in 1996 albumul "Polymoog Gentry". Ultima piesă de pe albumul "Compact5.com" este o bucată instrumentală compusă tot de el. Albumul "Apa", cu muzică de relaxare, este realizat "in proporţie de 90%" tot de Dan Stesco.

×
Subiecte în articol: compact 17 decembrie 2007