x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Compact Cine eşti tu, Ordean?

Cine eşti tu, Ordean?

17 Dec 2007   •   00:00

Timp de opt ani, Ordean n-a fost doar "stăpănul butoanelor", el a compus toate piesele grupului Compact şi a făcut textele la 95% dintre ele.

Timp de opt ani, Ordean n-a fost doar "stăpănul butoanelor", el a compus toate piesele grupului Compact şi a făcut textele la 95% dintre ele.

In 1988 căntam de opt ani la Roşu şi Negru şi simţeam nevoia unei schimbări. Aveam căteva piese noi... care nu se potriveau cu ce se intampla in gaşca lui Tudan. Simţeam nevoia de mai multă chităreală şi mai mult distors. Asa că, inaintea plecării la o căn-tare in Norvegia, i-am spus lui Liviu că la intoarcere voi incerca să-mi găsesc alt loc de căntat.

IMPRUMUTAT? Repetam in acea perioadă la "Universitas", unde la etaj repeta şi Compact-ul şi intr-o zi, cănd plecam spre casă, m-am intălnit cu Leluţ, care mi-a spus că Paul s-a căsătorit, pleacă in America definitiv, că sunt disperaţi şi caută urgent un chitarist. Eu i-am spus că mai am un turneu cu R&N, apoi sunt liber… şi am bătut palma. Intre timp a venit şi Leo care avea exact vocea de care aveam nevoie şi ne-am apucat de treabă. M-a enervat intotdeauna ideea că Leo a venit la Compact sub formă de "imprumut"... păi dacă Paul plecase "definitiv in America" ce imprumut mai era şi ăla? Iar cănd, după două sau trei luni, Paul s-a intors in ţară, de ce nu am dat "imprumutatul" inapoi... şi a mai stat incă opt ani? Hai să fim serioşi! Căt am stat la Compact nu am auzit niciodată că Leo este imprumutat, asta a fost o explicaţie de rahat pentru plecarea lui din trupă.

HITURI. Căt timp am fost la Compact (opt sau nouă ani) am compus toate piesele şi 95% din texte. Mare parte dintre piese au ajuns hit-uri: "Mă voi intoarce (după ani şi ani)", "Cine eşti tu oare?", "Trenul pierdut", "Să te găndeşti la mine", "Singur in noapte" etc. datorită albumului "Cine eşti tu oare" şi concertelor in exces ca număr avute in acea perioadă foarte prosperă din punct de vedere financiar.

"Dar trebuie ştiut faptul că noi, trupele din acele timpuri, ne căştigam existenţa din banii pe care oamenii ii plăteau pe bilet la concertele noastre. Nu erai bun? Lumea nu venea la spectacol, adică nu cumpăra bilete, aşa că stăteai acasă şi asta era... A fost cea mai veselă trupa in care am căntat vreodată. De fapt cred că a fost cea mai veselă şi năstruşnică trupă din peisaj, şi aici e foarte mult de vorbit..."

Adi Ordean - compozitor, textier, chitarist

×
Subiecte în articol: compact 17 decembrie 2007