x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Compact Momente magice

Momente magice

17 Dec 2007   •   00:00

Cei de la formaţia Compact, veseli şi puşi pe şotii mereu, au legat prietenii de-o viaţă cu membri altor trupe la fel de iubite de public, precum Iris şi Holograf.

Cei de la formaţia Compact, veseli şi puşi pe şotii mereu, au legat prietenii de-o viaţă cu membri altor trupe la fel de iubite de public, precum Iris şi Holograf.

Există oameni, printre care ne numărăm şi unii dintre noi, care abia aşteptau un concert Compact, Iris sau Holograf. Inainte de revoluţie aceste nume grele ale rock-ului autohton umpleau sălile pănă la refuz, iar autorităţile nu puteau face nimic cu rebelii tineri, de data aceasta cu o cauză nobilă: să asculte muzică de bună calitate. Exista o perioadă cănd toată lumea cănta Deep Purple, Pink Floyd, dar Compact, Iris sau Holograf hotărăseră că dacă tot erau o formaţie ar fi fost bine să aibă o identitate. Şi aşa au făcut, drept pentru care este imposibil să le confunzi melodiile. Şi-au cules aplauzele, superlativele, şi au in spate cariere de invidiat. Munca nebună, desfăşurată nu de puţine ori la limita supravieţuirii, era de fapt entuziasmul unei tinereţi care nu ingăduia cătuşe versurilor sau muzicii. Un pas uriaş a fost camaraderia dintre aceste trupe rock, pe care este imposibil să o treci cu vederea. Cristi Minculescu, Dan Bittman, Teo Peter şi ceilalţi băieţi au ştiut să rămănă o echipă, o familie, ceea ce, la urma-urmei, e mai important decăt orice.

AMINTIRI. Am stat de vorbă cu Mugurel Vrabete, de la Holograf, pentru a afla părerea trupei, dar şi a sa, personală, despre formaţia Compact: "Eu i-am cunoscut demult, la Părăul Rece, cănd spuneau că făcuseră legămănt să stea zece ani impreună şi apoi să facă fiecare ce vrea. De atunci au trecut mai bine de două decenii.

Succesul unei formaţii acum 30 de ani era complet diferit de succesul de azi. La acea vreme nu existau videoclipuri, nu exista promoţie pe radiouri, nu exista presa de scandal. Deveneai vedetă doar dacă ceea ce făceai pe viu, in sălile prost incălzite, rezona cu aşteptările celor ce veneau să te vadă, cu speranţa că vor găsi, in puţinul pe care il puteai oferi, ceva din visele cu care ne vopseam toţi cenuşiul zilnic. Compact au adus pe scenele ţării un romantism transilvan, lucid şi cuminte, au avut căntece frumoase şi directe care sunau la fel de bine şi pe scenele Bucureştiului şi pe plaja pestriţă de la Costineşti. Am petrecut sute de zile impreună, in turneele care ne ţineau luni intregi pe malul mării, am impărţit scena, nopţile, glumele, grijile, dar mai mult decăt atăt, o mare prietenie care rezistă pănă azi. Soarta nu a fost intotdeauna de partea lor. Un accident stupid l-a luat pe Teo, motorul inepuizabil al mergerii lor inainte, al umorului şi al optimismului, şi o intămplare abjectă l-a pierdut şi pe Emil, prezenţa muzicală eficientă şi tăcută. Sigur, timpul a trecut, fiecare ne urmăm drumul mai departe, dar nimeni nu va putea şterge din amintire clipele unice, nopţile cu jam-session pe malul mării, campionatele bahice incheiate in piscină, şi tonele de bancuri şi de mişto-uri care ne-au insoţit in acei ani. Compact işi continuă cariera, şi bine face, pentru că nenorocirile nu pot opri o idee, nu pot ingropa ceea ce muzica lor şi oamenii care i-au ascultat au clădit in zeci de ani. După cum vedeţi, nu am pomenit decăt numele celor care ne-au părăsit. Cei din Compact nu mai au nevoie de nume, ei au locul lor asigurat in inima celor care i-au cunoscut şi a celor care ii vor descoperi de acum incolo", a incheiat Mugurel Vrabete.

"Deveneai vedetă doar dacă ceea ce făceai pe viu, in sălile prost incălzite, rezona cu aşteptările celor ce veneau să te vadă, cu speranţa că vor găsi, in puţinul pe care il puteai oferi, ceva din visele cu care ne vopseam toţi cenuşiul zilnic"

Mugurel Vrabete, Holograf

"Am petrecut sute de zile impreună, in turneele care ne ţineau luni intregi pe malul mării, am impărţit scena, nopţile, glumele, grijile, dar mai mult decăt atăt, o mare prietenie care rezistă pănă azi"

Mugurel Vrabete, Holograf

×
Subiecte în articol: compact compact 17 decembrie 2007