x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Compact Prietenie

Prietenie

17 Dec 2007   •   00:00

Au lansat, fără ajutorul vreunei case de discuri, un album live şi pregătesc, fără grabă, un altul cu piese noi.

Au lansat, fără ajutorul vreunei case de discuri, un album live şi pregătesc, fără grabă, un altul cu piese noi.

Liderul trupei, Paul Ciuci, ne mărturiseşte că trupa n-are planuri de viitor. "Luăm fiecare zi aşa cum vine. Asta facem de 30 de ani şi uite că suntem foarte longevivi, mulţumim lui Dumnezeu. Tot ce ne dorim e să fim sănătoşi, să putem onora toate contractele pe care le avem şi, evident, să apărem cu un nou album cu piese noi in intregime", spune vocalul de la Compact. "Suntem o formaţie foarte pretenţioasă şi nu ne mulţumim să apărem numai aşa, la număr de discuri. Vrem să ne placă nouă şi să nu-l păcălească pe cel care dă banii pentru discul respectiv", povesteşte Ciuci.

SPANIA. Albumul live conţine 19 piese şi a fost scos in două ediţii. Una pentru fanii din Spania, lansată la Madrid, cealaltă pentru admiratorii din Romănia. Pentru acest album, Compact n-a apelat la ajutorul nici unei case de discuri. "Suntem producătorii acestui disc. N-am mai vrut să lucrăm cu nici o casă de discuri, am zis că suntem destul de mari după 30 de ani de căntat pe scenă ca să luăm soarta noastră in propriile măini. Nu vrem nici să fim amestecaţi in neinţelegeri din astea intre directorul casei de producţie care vrea nu ştiu ce sau care-i lipsit de generozitate cu apariţia acestui disc. Sunt foarte puţini in Romănia cei care lucrează profesionist şi sunt două case de discuri mari şi late. Or, noi nu mai vrem să lucrăm cu ele, pentru că, de la manele pănă la dansuri din buric şi dance, toată lumea e acolo. Eu cred că nu poţi să fii nepărtinitor cănd ai atătea pe cap", mărturiseşte Paul Ciuci.

NU INVENTĂM APA CALDĂ. In rest, formaţia Compact e ocupată cu concertele din ţară. "Noi căntăm de prietenie şi de drag, nu inventăm apa caldă. La noi n-o să vezi nici focuri de artificii, nici burice goale, nici maşini de fiţe. Noi ne urcăm pe scenă, cu un jeans, cu un tricou, şi căntăm de lucruri care mi se intămplă mie, ţie, celor din jur, căntăm despre dragoste, despre dispariţii, despre trădare, despre minciună, despre iubiri neimplinite", spune Paul Ciuci.

Mai precis şi mai ordonat

Anii de muzică impreună cu Sfinx Experience i-au prins foarte bine pe plan profesional lui Paul Ciuci, ne-a povestit solistul. "Dacă inainte eram un tip foarte rebel şi făceam ce mă tăia capul, după patru-cinci ani am devenit mult mai precis şi mult mai ordonat. M-a disciplinat foarte tare. In formaţia Compact sunt lucruri foarte bine stabilite. Sunt temperamente diferite. Polymoog, clăparul nostru, e un arădean neamţ, care, dacă nu are dimineaţa pe birou radiera pusă pe dreapta, intr-o anumită poziţie, nu funcţionează", spune Ciuci.

Un aer mai modern, un stil neschimbat

Trupa a inceput să investească foarte mult in instrumente, povesteşte Paul Ciuci. "Trebuia să dăm un alt aer, mai modern, sunetelor Compact. Muzica este aceeaşi, n-o s-o schimbăm niciodată, de asta vine lumea la concertele noastre, pentru că-i place ce aude. Noi suntem o trupă live, care, cu toate riscurile economice din ziua de azi, suntem o trupă nu foarte comodă, pentru că avem 12 oameni in stafful nostru, avem trei camioane de 20 de tone de echipament. Lumea ne intreabă: «Aţi schimbat stilul?». Dar noi nu avem cum să schimbăm un stil. Tu, dacă eşti dreptaci, n-ai cum să serveşti cu stănga la tenis. Stilul inseamnă personalitate, in opinia mea, iar la personalitatea mea n-o să renunţ absolut niciodată."

Cum se strică dominoul

Polymoog, povesteşte Paul Ciuci, se ocupă foarte mult de partea exactă a căntării. "Eu intervin căteodată, neavănd pregătirea lui muzicală, dar avănd mai multă inspiraţie şi fiind un pic mai coleric, şi stric dominoul, ceea ce duce la lucruri foarte bune. Coso se ocupă de aplasament scenic şi de sunet, avănd 20 de ani in spate, iar Leluţ Vasilescu, vorba lui Moţu Pittiş, Dumnezeu să-l ierte!, - Leluţ - ii mulţumim că există şi că ne deranjează la repetiţii, el fiind tipul, după Teo, cu cel mai mare umor din trupă. El nu trebuie să facă altceva decăt să bată toba, să citească ziarul şi să ne lase in pace", glumeşte Ciuci.

×
Subiecte în articol: ciuci compact 17 decembrie 2007