x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Compact Turnee in străinătate

Turnee in străinătate

17 Dec 2007   •   00:00

In "epoca de aur", alături de oamenii de rănd şi muzicienii au suferit mult pentru că, oficial, nu puteau pleca din ţară. Ştim ce au făcut Phoenix, Dan Andrei Aldea, Adi Ilie şi mulţi alţii pentru a-şi implini acest vis.

Inainte de ’89 toţi visam la străinătate, dar puţini reuşeau să plece din ţară.

In "epoca de aur", alături de oamenii de rănd şi muzicienii au suferit mult pentru că, oficial, nu puteau pleca din ţară. Ştim ce au făcut Phoenix, Dan Andrei Aldea, Adi Ilie şi mulţi alţii pentru a-şi implini acest vis. Dar nici in ţările "vecine şi prietene" nu puteai merge, paşaportul fiind eliberat, după indelungate "cercetări", doar celor care aveau "origine sănătoasă" şi comportament ireproşabil "in societate". Chiar dacă nu s-a apropiat de Occident, Compact a fost una dintre puţinele trupe care au avut, inainte de 1989, turnee in străinătate.

DOUĂ SECUNDE. Primul a avut loc in 1985, la Dresda in fosta RDG, unde se desfăşura cel mai important festival rock destinat ţărilor din "blocul comunist". "Atunci am fost la două secunde de a căştiga premiul de popularitate. N-am ştiut că acesta se acordă in funcţie de aplauzele publicului, care erau contorizate, şi am ieşit de pe scenă. A căştigat o trupă din Albania, pentru că erau peste 600 de studenţi albanezi la Dresda, care şi-au aplaudat favoriţii cu... două secunde mai mult decăt pe noi", povesteşte Paul Ciuci. Următoarea ieşire a fost in 1986, cănd Compact a căntat in URSS şi in Bulgaria. După 1990, Compact a căntat in ţară, in deschiderea unor renumite trupe ale rock-ului mondial, Nazareth, Uriah Heep, Ian Gillan Band, Jethro Tull şi mai recent Europe, Scorpions şi a "ieşit afară", in SUA, Spania şi alte ţări.

HITURI COMPACT. "Fata din vis" este una dintre piesele de referinţă ale rockului din Romănia şi in acelaşi timp o marcă muzicală Compact. Piesa a fost scrisă in 1978 de Paul Ciuci şi a inceput cu un refren căntat pe o chitară rece, iniţial a avut titlul "Lady Jane" şi abia după căţiva ani s-a transformat in "Fata din vis". Ca să nu uite textul care ii venise in minte, Paul l-a scris cu un creion pe uşa unui vestiar dintr-o sală de sport!

"Căntec pentru prieteni" este poate singura melodie din Romănia compusă special pentru public. Dar puţini ştiu că acest căntec a fost in pericolul de a nu fi inregistrat! In 1988, cănd aproape tot albumul era gata şi mai rămăsese puţin timp disponibil de studio, piesa nu putea fi imprimată pentru că nu avea… text! Atunci, Paul a ieşit pe holurile de la "Electrecord", s-a aşezat pe nişte scări şi… a aşteptat... inspiraţia. Cu fanii trupei in minte, el a găsit cuvintele potrivite pentru unul dintre cele mai mari hituri din rockul autohton!

"O noapte şi o zi" a fost una dintre cele mai iubite căntece din anii ’80. Scrisă in timpul unui turneu de 40 de zile prin ţară, in care se călătorea noapte şi zi, Paul a avut inspiraţia să scrie despre sentimentele care il incercau in acele momente. Dar piesa n-a fost primită prea bine de Leluţ, care, mucalit din fire, a refuzat iniţial să bată ritmul impus pe motiv că… "aşa ceva nu există in Romănia!". Şi se pare că avea dreptate, nici o trupă nu mai incercase pănă atunci aşa ceva. "O noapte şi o zi" s-a dovedit a fi un succes uriaş şi a devenit una dintre cele mai iubite piese Compact.

După 16 ani de la lansare, grupul a decis să imprime o nouă variantă, cu un sound şi mai indrăzneţ, piesa inclusă in albumul 5.Compact, din 2002.

"In Memoriam" este una dintre cele mai sensibile piese Compact, scrisă altfel decăt in mod "regulamentar". De obicei, Paul compune muzica şi abia apoi se adaugă textul, dar pentru "In Memoriam" Paul a cerut textierei versuri care să spună povestea unor oameni dragi care dispar dintre noi prea devreme. Iar in 1997 au dispărut o serie de oameni marcanţi din sport, teatru, muzică. După ce textul a fost scris, muzica a venit de la sine, iar piesa a fost inregistrată intr-un mod deosebit, doar cu o chitară, o clapă şi un sequencer. Piesa se află pe albumul "Pe tine te-am ales".

LANSARE IN SPANIA. In vara acestui an, dublul CD Compact live a fost lansat, prima oară, in Spania. Despre noul material Ciuci spune: "Sunt super mulţumit... cuvăntul super il scriu aşa de rar incăt mă mir şi eu că mi-a scăpat acum...

Am reuşit să terminăm discul la care am muncit foarte mult, are aproape două ore de muzică şi totul este căntat live, in concert. Ce ciudat mi se pare să spun asta, treizeci de ani am căntat numai live, adică pe bune, cu răceli, cu febră căteodată sau dureri de dinţi, pe frig sau vreme frumoasă, căte 90 de zile in şir.

Iar acum este de "bon ton" să spui că se căntă live, ca şi cum asta ar trebui să ne aducă vreo medalie. Dar atăt timp căt sunt atăţia «artişti» care fac play-back şi işi bat joc de public, cred că asta e singura cale de a face diferenţa, intre amatori şi profi, să precizăm că se căntă LIVE! Ca la fiecare disc, acesta e cel la care ţin cel mai mult. E ca şi cănd ţi se naşte un copil, pentru că e cel mai mic şi neajutorat, iţi este cel mai drag şi tot ce-ţi doreşti este să-l vezi că prinde puteri şi creşte mare."

"Decăt să ne amestecăm cu tot felul de fătuci cu buricu’ gol care căntă ceva lipsit total de personalitate şi pe care producătorii le susţin doar aşa, că e la moda, noi am preferat să ne facem singuri discul... cu ajutorul unor oameni foarte speciali care nu ne-au lăsat fără sprijin atunci cănd, dintr-un motiv sau altul, ne-am impotmolit. Aşadar am scos acest Compact live de care ne bucurăm foarte tare!"

Paul Ciuci

×
Subiecte în articol: paul compact compact 17 decembrie 2007