x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Costel Busuioc Dar nepreţuit

Dar nepreţuit

de Roxana Vintila    |    09 Iun 2008   •   00:00

Renumita so­prană Leo­n­tina Vă­du­va, preţuită de publicul iubitor al mu­zicii clasice, ne vorbeşte cu mare drag despre Costel Busuioc.

Dacă încape pe mîini bune, va reuşi să fasoneze ca un bijutier toate fili­gra­nele vocii, care sînt extrem de subtile…


Renumita so­prană Leo­n­tina Vă­du­va, preţuită de publicul iubitor al mu­zicii clasice, ne vorbeşte cu mare drag despre Costel Busuioc. Tînărul din Banat a cucerit inimile spaniolilor, ale românilor şi poate a unei lumi întregi.

Pentru Leontina Văduva a fost o surpriză enormă să afle că “tenorul” Costel a cîştigat marele premiu al concursului “Hijos de Ba­bel”: “Este formidabil. Dar acum trebuie să continue să stu­dieze şi să asigure acest succes în continuare pentru că, în general, o carieră li­rică este uşor de urmat, dar mai greu este să rezişti la aceiaşi parametri. Consider că este o persoană care îşi dă seama atît de lipsurile, cît şi de atuurile sale. Se vede clar lucrul acesta din munca pe care a depus-o de-a lungul concursului. Sper din tot sufletul că va fi ajutat de Casa Disco­grafică care-l susţine şi îi va da posibilitatea să evolueze. În acelaşi timp trebuie să-şi aleagă cu grijă repertoriul. Vocea este un dar de la Dumnezeu care trebuie păstrat cu foarte multă conştiinţă şi grijă”.


ŞANSA.
Ce şanse are Costel Busuioc să reziste în arta muzicii clasice? “De­pinde numai de evoluţia lui”, spune Leontina Vă­du­va. “Şan­sele sînt enorme, pentru că deja este în prim-plan. A avut această unică posibilitate de a se afirma, aşa cum a avut-o şi Pava­rotti la epoca lui. Printr-un studiu atent şi printr-un mod de viaţă adecvat a putut să lu­creze şi să ajungă pe cele mai înalte culmi. Sînt convinsă că dacă este bine sfătuit şi va fi atent, va pu­tea continua şi se va bucura mult timp de acest dar nepreţuit.”


CA O BIJUTERIE. Unele voci spun despre Costel Busuioc că este un adevărat fenomen. Un ta­lent înnăscut, o voce naturală, hărăzită de Dumnezeu.

“Am înţeles că el a luat lecţii de canto. Probabil că există nişte date naturale care se impun, dar a şi studiat ceea ce înseamnă că este capabil să meargă mai departe. Este foarte important studiul şi, dacă încape pe mîini bune, cu siguranţă va progresa. Va reuşi să fasoneze ca un bijutier toate aceste filigrane ale vocii, care sînt extrem, extrem de subtile”, este de părere Leontina Văduva.

Fiecare reuşită a unui român este o mîndrie pentru ţara noastră. Poate fi Costel Busuioc un model pentru România de astăzi? Cu siguranţă da, consideră Leontina Văduva.

“Publicul, în primul rînd, trebuie să înţeleagă că în spatele acestui fenomen există foarte multă muncă. Toată lumea strigă că este extraordinar, incredibil, dar nu se pune în balanţă ce este în spatele acestui fenomen. Sînt convinsă că a muncit, că nu a dormit nopţi ca să gîndească orice notă, orice frază, că s-a lovit de întrebări fără răspunsuri...”


TIMBRUL.
Costel Busuioc are o voce nativă extraordinară, ca de altfel majoritatea românilor.
“Vocile noastre s-au remarcat întotdeauna în străinătate prin frumuseţea timbrelor, mai spune so­prana. Sigur că are aceste date din naştere. În plus, pasiunea completează ta­lentul. Dar dincolo de orice, pasiunea înseamnă muncă şi dăruire totală. Nu este suficient să fii pasionat, pentru că mulţi iubesc mu­zica clasică, dar cîţi reuşesc să o şi facă?”

Şi-ar putea pierde vocea tenorul din Banat dacă nu va lucra în continuare?
“Oricine poate să-şi piardă vocea! Este la fel ca un sport de performanţă. De îndată ce te laşi prins de acest angrenaj al succesului şi al mass-mediei, îţi pierzi din punctul de lucru pe care trebuie să-l acorzi meseriei acesteia şi poţi risca să-ţi pierzi forma. Aşa cum un sportiv trebuie să-şi facă exerciţiile, aşa şi un tenor trebuie să-şi întreţină vocea.

Nu există nici un miracol. Singurul miracol este acela de a moşteni o voce, cerul să ne dăruiască această şansă, iar noi trebuie să ştim cum să utili­zăm şi cum să facem să crească acest dar extraordi­nar”, ne-a spus în încheiere Leontina Văduva.

×