x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Mare talent

de Luminita Ciobanu    |    15 Dec 2008   •   00:00

O voce fenomenală. Un telent înnăscut: Costel Busuioc. O şansă unică: de a urca pe marile scene ale lumii.



Cânta pe şantier, pe schele, în timp ce mânuia mistria, aşezând cărămidă peste cărămidă. Destinul i-a fost altul. Karma a vrut ca el, Costel, să fie mult mai cunoscut. Să afle ce este gloria tocmai în Spania. De acolo a ţinut cu "sufletul la gură" o Românie întreagă. A cântat fenomenal. I s-a dus faima în lume. Inclusiv în ţara sa. Visul său, acela de a cânta pe marile scene ale lumii, este pe cale de a se împlini. Are în faţă un viitor strălucit, la care cândva abia îndrăznea să viseze. Costel a încântat publicul la spectacolul susţinut pe scena Ateneului Român. Una dintre scenele de vis din lumea în care îşi doreşte să trăiască "pe acordurile marilor compozitori".

MODEST. "Costel se înscrie în nevoia firească de cântec. Pentru că în celula cea mai intimă, în resortul ascuns al fiinţei noastre, nevoia de cântec se manifestă firesc şi necesar. Este o nevoie umană şi Costel ştie exact acest secret. Vocea lui atât de specială bătea să iasă în eter. Poate că, năpăstuiţi de istoria şi geografia noastră românească, de năvăliri barbare, principi răi, cutremure, războaie, trădări, ciumă, foc şi holeră, am cerut ajutor de la Dumnezeu, care ne-a făcut "un popor cântăreţ şi jucăreţ". Talente mari se desprind de pe acest pământ. Voci minunate. Modest, cuminte şi blând, Costel se alătură lor",  consideră actriţa Rodica Mandache.
Baritonul Dan Iordăchescu, una dintre cele mai strălucite voci ale Operei române, consideră că prin ceea ce a demonstrat la concursul "Hijos de Babel" Costel Busuioc poate deveni un mare tenor. "Poate fi unul dintre marii tenori ai lumii, printre puţinii pe care i-a dat România, dacă va fi bine condus şi ajutat... În cele trei dimensiuni esenţiale ale vocalităţii tenorale, vocalităţi foarte dificile, Costel Busuioc este o voce cum sunt puţine la noi şi chiar în lume. În primul rând, întinderea vocală, prima dimensiune, este extraordinară. El merge de la registrul grav până la registrul acut cu o uşurinţă uluitoare. A doua dimensiune, extinderea vocii, este amplă şi sonoră, cu un timbru vocal cu totul deosebit, un timbru care aş putea spune că aparţine marilor tenori. Îl clasific printre marii tenori din acest punct de vedere. A treia dimensiune, înţelegerea actului sonor, şi estetismul vocal sunt uimitoare...", adaugă baritonul De asemenea, Margareta Pâslaru a subliniat că "prin frumuseţea glasului căutăm să pătrundem în minţile şi sufletele oamenilor, să lăsăm amintiri minunate prin frumuseţea ideilor expuse de glasul nostru, care merg către minţile şi sufletele oamenilor".


Un vis împlinit

Pe Costel nu l-a schimbat faima. Cântă cu bucurie, uneori "chiar şi în somn", după cum spune chiar artistul. Este conştient că are mult de lucru până va ajunge în vârful piramidei. Numele său real, Costel Busuioc, va fi şi numele de artist. Visul său este să ajungă pe toate marile scene ale lumii. "Mă flatează comparaţiile cu artiştii mari ai scenei muzicii clasice. Aceste comparaţii mă responsabilizează. Îmi doresc însă ca lumea să-l recunoască pe Costel Busuioc. M-ar onora să cânt la Scala din Milano, la Opera din Viena... sunt atâtea locuri magice pentru un cântăreţ de operă!", exclamă Costel.

"Glasul nu e al trupului, glasul e al minţii şi al sufletului. La Costel Busuioc aceste daruri naturale există din plin şi din acest motiv trebuie să devină un mare tenor!"
Dan Iordăchescu


×
Subiecte în articol: costel