x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Costel Busuioc Noaptea în care a strălucit

Noaptea în care a strălucit

de Mihai Stirbu    |    15 Dec 2008   •   00:00

Un concurs pentru imigranţii din Spania avea să-l scoată din anonimat pe Costel Busuioc şi să-i deschidă drumul unei cariere artistice internaţionale.



În primele luni ale anului primeam veşti că un român trecea cu brio de etapele unui concurs muzical difuzat în Spania. Toată lumea se întreba cine este Costel Busuioc. Fiecare dintre noi a avut emoţii în noaptea în care s-a decis finalistul de la Hijos de Babel (Fiii lui Babel). Pavarotti din Carpaţi nu ne-a dezamăgit. A cântat fenomenal. A învins! Astfel, el a primit un contract de la Casa de discuri Sony BMG, care i-a produs primul disc.

I-A PLĂCUT MUZICA DE MIC
. Dar nu să şi cânte. Ci să asculte. Era încântat de muzica simfonică ascultată la radio de tatăl său. Iar de la muzica simfonică a fost doar un pas până la muzica clasică. Din sătucul său de lângă Târgul Ieşilor a plecat în Banat. A fost cantor la biserica din Ciacova, la Ghilad şi la Obad. A făcut cursuri la Şcoala Populară de Artă din Timişoara, plătite cu banii dintr-un împrumut. A fost şi la "Surprize-surprize", şi la "Garantat 100%"... Degeaba, pentru că tot ce i s-a oferit ulterior nu s-a realizat. Nu avea de unde să plătească deplasările sau cazarea.

DECIZIE. A plecat din România, lăsându-şi soţia şi cei patru copii, ca să câştige mai mulţi bani. După ce în ţară a fost cioban, a lucrat la CFR, unde a spălat vagoane de tren, şi a fost masor la căminul de bătrîni din Ciacova, bărbatul de 31 de ani s-a apucat de muncit în construcţii. Pe şantierele Spaniei, el îi bine-dispunea pe colegii săi cântându-le. Ideea ca Busuioc să participe la concursuri de televiziune i-a aparţinut Mihaelei Radu, soţia lui Ciprian, colegul de şantier al lui Costel. La preselecţie s-au prezentat peste 4.000 de persoane din mai multe ţări. Un organizator i-a spus că a fost selectat.

SĂRGUINŢĂ. Pentru a putea face faţă acestui concurs, Costel a muncit continuu. Dar cu rezultate! Pentru interpretarea "Caruso" din cea de-a doua etapă, prezentatorul concursului a spus că atunci când cântă Busuioc tremură lumea, iar unul dintre membrii juriului l-a complimentat pe româneşte cu un "Foarte bine!".
A urmat "Granada", cu care a rupt inimile spaniolilor şi i-a făcut să-l aplaude în picioare la cea de-a treia gală.
"Con te partiro" din a patra gală, în interpretarea lui Costel, a adus lacrimi de emoţie în public şi prima notă de 9. Modul în care a cântat "O sole mio" în cea de-a cincea gală a fost caracterizat de organizatorii concursului drept "plin de energie, spiritualitate şi sensibilitate". Cu mare aplomb a interpretat "Ave Maria" în cea de-a şasea gală.
În noaptea de 12 spre 13 martie s-a disputat finala concursului. A intrat pe scenă zâmbitor, cu un pahar de şampanie în mână, asortat la aria "Brindisi" din La Traviata, de Giuseppe Verdi. A greşit câteva tonuri, a greşit şi versurile din cauza emoţiilor. Însă, pentru "Brindisi", publicul l-a aclamat în picioare. În a doua parte a concursului, votul publicului a decis.
Românii din Spania şi ibericii l-au văzut pe Costel din nou de nota 10! Aşa că s-a adeverit "Vincero!" ("Voi învinge!") din finalul ariei "Nessun Dorma". "Costel, te aşteptai la acest moment?", l-a întrebat prezentatorul. "Sincer, nu" – a recunoscut românul, care a adăugat că va munci cu bucurie în continuare.


"Faptul că am câştigat «Hijos de Babel» mi-a schimbat viaţa, am o locuinţă, nu mai locuiesc pe şantier, dorm într-o casă ca toată lumea. Pot schimba situaţia familiei, să locuiască în condiţii mai bune. Am progresat spiritual, am progresat foarte mult în ceea ce priveşte pregătirea mea muzicală"
Costel Busuioc, câştigătorul concursului Hijos de Babel

"Mă flatează comparaţiile cu artiştii mari ai scenei muzicii clasice. Aceste comparaţii mă responsabilizează. Îmi doresc însă ca lumea să-l recunoască pe Costel Busuioc"
Costel Busuioc

DIFERIŢI, DAR ÎMPREUNĂ
"Hijos de Babel" (Fiii lui Babel) este un concurs organizat de RTVE (Radioteleviziunea publică spaniolă), în care se întrec imigranţi. Programul îşi propune "să promoveze integrarea şi solidaritatea, reflectând diversitatea culturală, muzicală şi etnică din Spania secolului al XXl-ea". Câştigătorul concursului este răsplătit cu un contract cu Casa de discuri Sony BMG, care-l va lansa într-o carieră muzicală. Organizatorii vor susţine financiar proiecte sociale în ţara de origine a finaliştilor. Fondurile provin din sumele strânse în urma descărcării de pe site-ul emisiunii a melodiilor interpretate de concurenţi. În martie, publicul a decis câştigătorul. Era vorba despre un român!

EVOLUŢIA LUI RAPIDĂ A EMOŢIONAT ŞI A SURPRINS
După ce Busuioc a câştigat concursul din Spania, Rodica Giurgiu, compozitor şi profesor universitar în Timişoara, una dintre persoanele cu care "Pavarotti din Banat" a lucrat când s-a înscris la Şcoala Populară de Artă, spunea că a observat evoluţia lui Costel Busuioc în ceea ce priveşte calităţile sale artistice. "A făcut studii de canto în străinătate cu profesionişti. M-a impresionat faptul că într-un timp scurt a reuşit să facă o asemenea performanţă. Cunoscându-l din Timişoara, avându-l ca elev, pot spune că am recunoscut calităţile native, dar îi lipsea tehnica vocală, lucru pe care l-a dobândit în Spania. Faptul că a lucrat cu profesionişti îmi dă speranţa că perfecţionarea lui va continua din proprie iniţiativă. Îi prevăd un viitor ascendent, mai ales dacă va conta pe sprijinul familiei, având în vedere că problemele financiare au fost rezolvate."

COSTEL, TATĂ ŞI SOŢ
Costel şi-a cunoscut soţia la o adunare religioasă. Costel cânta în cor, dar şi la orgă. S-au căsătorit după numai trei luni, fără să le pese că nu apucaseră să strângă "mari bogăţii materiale". Au venit din Maramureş în Ghilad, în casa în care locuiesc şi acum. Costel a fost singurul care muncea, pentru că Daniela a stat acasă, să-i crească pe cei mici. Acum un an şi jumătate, când a simţit că nu se mai putea descurca cu patru milioane de lei pe lună, Costel Busuioc a decis să plece în Spania. A fost ajutat de un cumnat. La fel ca în România, munca era însoţită de cântec. "Acasă cânta mereu, şi la serviciu, şi când era pe câmp", spune Daniela, soţia lui Costel.

×
Subiecte în articol: costel busuioc