x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Cristian Vasile Ultimul trubadur

Ultimul trubadur

de Luminita Ciobanu    |    23 Feb 2009   •   00:00

"Regele neîncoronat al muzicii uşoare româneşti". Aşa a fost numit Cristian Vasile. A interpretat şlagăre de mare succes în perioada interbelică. A cântat şi a încântat. A ars precum o flacără. "...cel mai mare diseur al României.



Vocea lui este dulce, clară,  nesilită, lipsită de orice urmă de accent de stridenţă", spunea compozitorul Ionel Fernic într-un articol în presa vremii, în 1929. Interpreta pasional tangoul şi, dincolo de fantezia melodiei şi de virtuozitatea de care dădea dovadă, se contopea cu muzica, purtând publicul în lumea lui. Răscoliţi de gânduri duioase, ascultătorii încremeneau la mese... Astfel îşi fascina Cristian Vasile auditoriul. Cel mai mare trubadur al perioadei interbelice a gustat din plin şi gloria şi amarul. S-a stins singur şi trist. "Înainte de a închide ochii pe vecie - spunea fratele interpretului, Virgiliu Vasile - s-a refugiat o clipă în copilăria lui, lângă fiinţa cea mai dragă căreia

i-a şoptit cu ultimile puteri: «Cântă-mi, mamă ca în copilărie căci gândurile mele sunt toate la tine, şi numai la tine!» A murit în alintările mamei noastre". Să nu fim trişti, ci să ne amintim de trubadurul Cristian Vasile, cel care ne-a lăsat melodii de aur din vremuri de argint.

×