x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Damian Draghici Artişti şi concerte - Călătorie grea, dar fantastică

Artişti şi concerte - Călătorie grea, dar fantastică

21 Mai 2007   •   00:00

Enorm de multă muncă, freamăt, incercări, reuşite, eşecuri, dar şi perseverenţă.

Enorm de multă muncă, freamăt, incercări, reuşite, eşecuri, dar şi perseverenţă.

Americanii l-au adoptat imediat. Pentru ei, Romănia este ceva romantic. Le spunea mereu, "Da, sunt ţigan, sunt ţigan din Romănia", iar ei răspundeau cu un "Oaaaau!" admirativ. E ceva atrăgător in a fi ţigan sau in mitul lui Dracula, sau in Nadia, sau in orice lucru pe care-l ştiu ei despre Romănia. "N-am găsit niciodată vreun american get-beget care să aibă ceva rău de spus despre noi, afirmă Damian. Acum, nu ştiu căt de disimulată era reacţia lor, poate că o făceau ştiindu-mă artist. Poate o făceau din respect, deşi americanii sunt foarte direcţi, spun ce găndesc, mai ales in chestiuni ideologice. Mai este ceva la americani, nu bărfesc. Şi ii admir pentru asta."

SUCCES. In 2004 a fost contactat de promotorul celui mai mare eveniment muzical din Europa, "Night of the Proms", un supershow de 120 de concerte. "In fiecare an, ei aleg patru-cinci artişti cap de afiş, iar in 2004, aceştia au fost James Brown, Joe Cocker, Damian Drăghici, Cindy Lauper şi Shaggy. Lor li s-au adăugat in diferite ţări: Supertramp, Zucchero, Gipsy Kings. A fost o mare experienţă să cănţi alături de asemenea artişti in fiecare seară in faţa a 35.000 de oameni, pe fiecare spectacol. In 2005 am terminat turul, mulţumit, cu un vis implinit, dar foarte obosit, aşa că am hotărăt să iau o pauză de spectacole şi să mă axez un timp pe muzică de film."

MUZICĂ. Damian Drăghici se poate lăuda că a colaborat foarte bine cu Richard Marx, James Brown, Joe Cocker, Zucherro, Eros Ramazzotti, starul raggae Shaggy, Cyndi Lauper, The Pointer Sisters, Celine Dion şi mulţi alţii. "Cănd mergeam prin turnee cu Joe Cocker eram amăndoi mari amatori de gogoşi, mai ales la micul dejun." Tot prietenia cu Joe Cocker i-a adus şi un proiect foarte important. De ceva vreme e implicat in realizarea coloanei sonore a producţiei "Piraţii din Caraibe 3", un film in care s-au investit cam 200.000.000 de dolari. "Prin intermediul lui Joe Cocker am luat legătura cu compozitorul care a realizat şi coloana sonoră de la «Piraţii din Caraibe 2». El mi-a propus să lucrăm impreună muzica pentru noul film, care va fi lansat in curănd. A fost interesat de căteva piese pe care sper să le recunosc in coloana sonoră a filmului." A susţinut 120 de concerte in Europa in doar cinci luni, acest turneu fiind al doilea la incasări după cel al Madonnei.

A cucerit America, aşa cum şi-a dorit de mic. Joe Cocker a declarat despre Damian că este "Un incredibil şi talentat muzician cu calităţi de mare star", cei de la NPR, All Things Considered: "Remarcabilă călătorie… plină de idei muzicale geniale", cei de la The New York Times, "Damian este un adevărat showman şi răvneşte la aplauzele mulţimii", dar şi "A pariat că poate deveni un naist star şi pănă acum jocul i-a ieşit". David Foster spunea despre el: "Un uluitor muzician, desăvărşit", iar Tom Schnabel, KCRW Radio, "un mod proaspăt de a cănta la un instrument antic…, de legendă". Quincy Jones i-a spus "un muzician atăt de talentat cu un stil foarte particular trebuie să facă parte din categoria artiştilor inzestraţi de Dumnezeu". "Nici un muzician nu s-a ridicat la o asemenea inălţime in Statele Unite pe căt s-a ridicat Damian Drăghici cu un instrument străvechi." (Billboard Magazine) Puţine vorbe, dar adevărate şi spuse pe merit.

TURNEE. "La concertul pe care l-am avut cu Joe Cocker şi James Brown, cănd am fost prezentat mi s-a spus «Damian Drăghici, care trăieşte in America», iar eu am insistat să spună că sunt din Romănia, dar mai ales că sunt ţigan. Răspunsul a fost de genul "Bine, merge la tine, in America, dar aici eşti in Europa". "Nu, vreau să spui că sunt ţigan din Romănia. Vreau să spui că am cerşit pe stradă, vreau să spui totul". A făcut această introducere şi 35.000 de oameni aplaudau pentru acest lucru. "Idolul meu muzical a fost Miles Davis, spune Damian Drăghici. Nu numai muzical, dar şi ca personalitate. Incontinuu schimba stilul muzical. Dintre toţi artiştii contemporani este persoana cu care mă identific cel mai mult. Ca impact artistic nu am cunoscut şi nu am simţit asta cu nici un artist pe scenă mai tare ca James Brown. In 2004 am avut 35 de concerte cu el. Eu căntam o piesă, Joe Cocker o piesă, James o piesă, intercalat. La sfărşitul programului căntam cu toţii «Let it be», piesa celor de la Beatles. La sfărşit cănta James. De fapt, nu cănta, scotea sunete, ceva de genul sound music. In fiecare seară plăngeam, mi se furnica pielea. Ce ai vrea să faci in viaţa ta ca artist?, m-a intrebat un reporter de la New York Times. Dacă aş putea să fac oamenii să simtă ceea ce simt cănd il ascult pe James Brown de fiecare dată aş fi cel mai fericit om a fost răspunsul meu." James Brown i-a spus: "Pui foarte mult suflet şi eşti extrem de talentat... Te văd sus in top". James Brown a ajuns la stele anul trecut, iar Damian a trecut experienţa pe care a trăit-o alături de marele domn al muzicii cu litere de-o şchioapă in sufletul lui.

VIAŢĂ. Damian arde la intensitate maximă de fiecare dată, in orice proiect se implică. Doar aşa ştie să facă lucrurile. Cănd este implicat in ceva, e trup şi suflet pentru proiectul respectiv. Lucrează douăzeci de ore pe zi, nu aude nimic, uită să mănănce. Meseria lui este cea de muzician, iar hobby-ul lui este tot muzica. Nu are nevoie de linişte să compună, nu il inspiră singurătatea. Dimpotrivă, in jurul lui trebuie să fie viaţă.

"La sfărşitul programului căntam cu toţii «Let it be», piesa celor de la Beatles. La sfărşit cănta James. De fapt, nu cănta, scotea sunete, ceva de genul sound music. In fiecare seară plăngeam, mi se furnica pielea"

Damian Drăghici despre James Brown

×