x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Dan Spataru Căntau ruşii melodiile lui

Căntau ruşii melodiile lui

24 Sep 2007   •   00:00

Celebritatea lui nu s-a limitat la graniţele Romăniei. A fost apreciat in URSS, in Germania, Israel şi America.

Celebritatea lui nu s-a limitat la graniţele Romăniei. A fost apreciat in URSS, in Germania, Israel şi America.

Â

L-a cunoscut pe Dan Spătaru prin 1963, cănd artistul cănta la Casa de Cultură a Studenţilor. "Era sportiv, juca la Sportul Studenţesc, a fost un fotbalist destul de talentat, dar a avut probleme de sănătate", işi aduce aminte omul de afaceri Viorel Păunescu, prieten şi naş de cununie al marelui căntăreţ. "In ’64 a participat la un concurs şi-i trebuia un costum de haine. Gigi Staicu, care-a fost fotbalist la Steaua, i-a imprumutat un costum", continuă naşul. "Dan Spătaru, din ziua cănd a inceput să cănte şi pănă a inchis ochii, a avut acelaşi mare succes. Nu ştiu dacă vreun alt căntăreţ din Romănia a avut un asemenea succes vreodată. Peste 40 de ani de mare succes. Era un om care umplea sălile de spectacole. L-am avut timp de 14 ani in spectacole pe care le organizam eu. La Mamaia aveam spectacole mari de cabaret la care participau mulţi artişti faimoşi: Corina Chiriac, Mirabela Dauer, Gil Dobrică, Stela cu Bănică, Puiu Călinescu. Spătaru intotdeauna cănta ultimul, el inchidea programul", povesteşte Păunescu. Putea să lipsească oricare dintre ceilalţi artişti, spune Viorel Păunescu, dar dacă lipsea Dan Spătaru ieşea cu scandal la casele de bilete.

Fenomen. "Eu spun că Dan Spătaru a fost un fenomen, chiar dacă poate n-a avut cea mai grozavă voce dintre toţi căntăreţii romăni. Toate melodiile lui erau şlagăre. După un spectacol mare de-al lui, oamenii fredonau la ieşirea din sală o bucată din căntecele lui Dan Spătaru", işi aminteşte omul de afaceri. Dar succesul nu a fost numai in interiorul graniţelor, ci şi in străinătate, in URSS, după cum ne povesteşte fostul său naş. După ce a jucat intr-un film rusesc, celebritatea lui Dan Spătaru in viaţa artistică a atins cote uriaşe. "La spectacolele de pe litoral, la care veneau ruşi, cănd se pronunţa pe scenă numele lui incepea un ropot de aplauze", işi aminteşte Viorel Păunescu. La ieşirea de la spectacole, ruşii fredonau căntecele romăneşti ale lui Dan Spătaru. "Dacă nu era şi Spătaru, degeaba! La Mamaia, la spectacol, lumea intreba: «Căntă Dan Spătaru?». Altfel nu luau bilet. Şi cozile la bilete erau pe căteva sute de metri", spune omul de afaceri.

Profesionist. "A fost un artist pentru care toţi impresarii se băteau pentru a face spectacole gigant in toată ţara. Din 1976 pănă in 1989, eu am colaborat cu Dan Spătaru in fiecare an", spune Păunescu. Dan Spătaru semăna intr-un fel cu Gil Dobrică - profesionalismul cu care işi aborda spectacolele era vestit. Venea cu o oră inainte de a-şi incepe numărul şi se pregătea pentru recital. "Era un profesionist desăvărşit, un om de mare caracter, de mare ţinută. Nu a avut perioadă in care, intr-un spectacol, lumea să nu fie in picioare şi să nu aplaude. Eu l-am simţit foarte, foarte, foarte aproape. Era optimist şi avea mare incredere in forţa lui. Putea să cănte şi zece ore dacă voia". După Revoluţie, mare parte din căntăreţii de muzică uşoară a fost trecută pe planul al doilea in viaţa artistică romănească. "Dan Spătaru nu a avut nici o perioadă grea. A căntat in America, a fost in Israel. S-a bucurat de acelaşi succes in Israel sau in Germania ca şi in Romănia", ne spune fostul naş al marelui artist.

×
Subiecte în articol: spătaru dan