x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Dida Drăgan Vedetă în Germania

Vedetă în Germania

de Rodica Mandache    |    14 Ian 2008   •   00:00

În Germania, Dida a avut cele mai mari succe­se. Era pur şi simplu adorată de public. Ridica sala în picioare. Era aplaudată zeci de minute. Cu toate acestea, din dra­gos­te de ţară, Dida a ales să ră­mâ­nă în România.

În Germania, Dida a avut cele mai mari succe­se. Era pur şi simplu adorată de public. Ridica sala în picioare. Era aplaudată zeci de minute. Cu toate acestea, din dra­gos­te de ţară, Dida a ales să ră­mâ­nă în România.

 

Presa germană îi acorda pa­gini întregi. Coperţile unor reviste importante îi erau dedicate des. Compozitorii germani compuneau pentru ea. În Germania, Dida Drăgan a fost o vedetă.

“Tânăra româncă nu iu­beş­te jumătăţile de măsură: când îi place un titlu (o piesă) se implică cu toată fiinţa ei.; dacă nu o lasă baltă. (…) decizia ei implică doar textul şi muzica, dacă ele o inspiră, atunci le poate îmbogăţi cu propria-i personalitate. Deci Dida Drăgan nu cântă fidel şi cuminte nişte melodii date, ci le filtrează prin mentalitatea şi prin modul ei de exprimare. Ea este în adevăratul sens al cuvântului «un creator».

 

ROMÂNCA ARE TALENT. Restul l-a învăţat în anul de calificare a cântăreţilor de şlagăre, în Bucureşti. A trezit atenţia spe­cia­liştilor când a câştigat, în 1970, «Festivalul Tinerilor so­lişti români», iar în anul ur­mă­tor locul 1 la Festivalul Na­ţional al Şlagărelor. Puţin după aceea a fost delegată la prima ediţie a Festivalului Interna­­ţional din cehia (în oraşul Gottwaldov). Apariţia ei plină de succes i-a asigurat locul în cadrul unui turneu prin Uniu­nea Sovietică. În 1972 a rămas pentru produ­cerea unor ­discuri în Cehia. Au urmat spec­tacole în Belgia şi primele ap­a­riţii în Repu­bli­ca noastră (Germania). Ea a plăcut şi a apă­rut apoi la cele mai cunoscute emisiuni de şlagăre. Iubitorii şlagărelor au ascultat melodiile de succes ale Didei Drăgan «Anii mei» şi «Nu spune că s-a trecut». De cel puţin 20 de ori şi cu toate astea sunt încă impresio­naţi/în­cân­taţi de expresivitatea şi de arta interpretării tinerei artiste.

Când este filmată din prim plan se simte încordarea fizică şi spirituală cu care interpre­tea­ză fiecare silabă şi ton. Sti­lul ei aminteşte un pic de cel al lui Edith Piaf, dar care prin vi­ta­litate se aseamănă şi cu cel al Arethei Franklin; de aceea are tot mai mulţi admiratori, căci Dida Drăgan are capacitatea de a-şi transmite mesajul mu­zical în mai multe limbi.

Când eşti faţă în faţă cu ea nu poţi să nu te întrebi de unde îşi ia această cântăreaţă plăpândă nemaipomenita intensitate a interpretării ei. Temperamentul, priceperea, puterea de exprimare şi harul sunt elementele care se îmbină perfect în ea.

Noile înregistrări AMIGA – «Soarele meu» şi «Când vei înţelege» evidenţiază pre­fe­rin­ţa interpretei pentru me­lo­dii expresive în ritm de slow-rock.

Ar fi însă greşit că o vedem pe Dida Drăgan cântând acest gen de piese. Susţinută de autori înţelepţi pe viitor îşi va prezenta marea ei paletă muzicală.”

 

“Când eşti faţă în faţă cu ea nu poţi să nu te întrebi de unde îşi ia aceas­tă cântăreaţă plăpândă nemaipo­me­nita intensitate a interpretării ei. Tem­peramentul, priceprea, puterea de exprimare şi harul sunt elemen­tele care se îmbină perfect în ea”

din presa germană

×
Subiecte în articol: dida drăgan 14 ianuarie 2008